Crăciunița sau Poinsettia (Euphorbia pulcherrima în latină) a devenit unul dintre simbolurile Crăciunului. Datorită coloritului specific, această floare intră tot mai mult în casele românilor. Majoritatea florăriilor și a magazinelor pun această plantă la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu grijă și atenție, planta poate trăi timp de ani.

Despre planta Crăciuniță sau Poinsettia

Poinsettia sau Crăciunița face parte din familia Euphorbiaceae. Planta este originară din zona Mexicului, dar a fost importantă și aclimatizată în Anglia în jurul anului 1825, de unde s-a întins în toată Europa și America.

Este cunoscută mai ales datorită frunzelor de culoare verde sau roșie, care sunt perfecte pentru decorațiunile de Crăciun. În timp, prin încrucișări succesive, planta a ajuns să aibă nuanțe de roz, alb, precum și alte variațiuni cu un extins rol comercial.

Floarea Crăciuniței și înflorirea plantei

Crăciunița face de fapt niște inflorescențe foarte mici de culoare galbenă sau albă. Ce știm noi, (greșit aș putea adăuga), drept floarea Crăciuniței, este de fapt o serie de frunze ale plantei. Adesea, după Crăciun aceste frunze se vor usca sau se vor face verzi, dar asta nu înseamnă că planta trebuie aruncată.

Cu puțin îngrijire, Crăciunița se va înroși în preajma următorului Crăciun.

Craciunita ingrijire

Cum îngrijesc Crăciunița sau Poinsettia?

Dat fiind că specia este originară din zona Mexicului, trebuie să știți că are mare nevoie de căldură. O Crăciuniță va trăi foarte bine la o temperatură cuprinsă între 15 - 20 ajungând până la 24 grade Celsius. Mare atenție ca în perioada iernii să nu stea cu frunze lipite de geam, căci cel mai probabil respectivele frunze vor cădea.

De asemenea, mare atenție la temperaturi prea mari. Nu este recomandat ca planta să stea deasupra caloriferului, căci cel mai adesea în această zonă se înregistrează temperaturi mult prea mari pentru Poinsettia.

Cum udăm Crăciunița?

Udarea Crăciuniței depinde și de mediul înconjurător. Mare atenție să nu rămână apă în vasul plantei. Rădăcinile Crăciuniței sunt foarte fragile și pot putrezi.

Cel mai indicat este ca udarea să se facă puțin și des. Asta ar însemna că, de exemplu ați putea uda Crăciunița o dată la două zile cu un pic de apă sau chiar o dată pe săptămână. Observați-vă planta și vedeți câtă apă consumă. Crăciunița poate fi udată cu succes și o dată la o săptămâna, dar din nou, atenție la apa din vas. În timpul verii, Crăciunița poate fi lăsată într-un loc ușor umbros și apoi udată o dată pe săptămâna sau o dată la trei zile.

Crăciunița mea își pierde frunzele - ce fac

Atunci când o Crăciuniță este băgată în casă, aceasta va pierde o mare parte din frunze, datorită șocului termic suferit de plantă. Fiind o plantă sensibilă la schimbările de temperatură, în momentul în care planta își schimbă locația sau are o variație de temperatură, cel mai adesea, aceasta își va pierde parte din frunze. Este normal și nu prea pot fi făcute multe ca să împiedicăm acest proces. Curățați frunzele uscate și lăsați-o într-un loc cu un pic de soare și cu o temperatură de 15-24 grade Celsius. Curenții reci de aer o pot afecta, așadar nu o așezați la geamul la care fumați sau lângă ușa de la bucătărie.

Dacă Poinsettia își pierde toate frunzele, asta nu înseamnă că planta este moartă, ci doar afectată de schimbările de temperatură/atmosferă. Cel mai adesea, în momentul în care planta va intra în casă, va începe să piardă frunze, iar aceste vor apărea abia în câteva săptămâni. Până să reajungă la stadiul la care a fost cumpărată vor mai trece măcar trei luni. Dacă vreți să o folosiți ca decorațiune de Crăciun, cel mai bine este să o cumpărați în preajma sărbătorilor ca să fiți siguri că veți avea efectul scontat.

Dacă planta își pierde frunzele, continuați să o udați regulat și lăsați-o într-o zonă cu temperatură constantă. Dacă se usucă accentuat și vrejul florii, nu mai aveți ce să-i faceți căci floarea începe să moară.

ingrijire planta craciunita

Cum fac Crăciunița să înflorească

Destul de greu, dar nu imposibil. Îngrijită corect, Poinsettia poate să înflorească din nou.

Primăvara, moderați udarea plantei cam până la mijlocul primăverii. Undeva în jurul lunii martie sau aprilie, udatul poate fi rărit și se poate începe o ușoară fertilizare. Tot în aceeași perioadă, planta poate fi curățată astfel încât să arate mai mult ca un tufiș și mai puțin ca un copăcel ciudat. De obicei se lasă cam 15-20 cm înălțime față de sol și se poate schimba și vasul cu unul un picuț mai mare.

Vara Crăciunița poate fi lăsată și pe balcon, dacă îi găsiți un loc în care să nu stea în bătaia soarelui. Udați în concordanță cu uscarea solului.

Toamna planta se bagă în casă și se mai rărește udarea. Tot toamna planta poate să stea în temperaturi de peste 15 grade Celsius. Ca să prindă culoarea caracteristică planta are nevoie de o perioadă mai lungă de întuneric. Practic, coloritul frunzelor este un răspuns la lipsa de lumină. Astfel, din luna octombrie și până la Crăciun, Poinsettia are nevoie de un maxim de 5-6 ore de lumină.

Poinsettia și animalele de casă

Planta nu este indicată pentru consumul uman și animal. Dacă aveți animale de casă, ori copii mici, mare atenție ca aceștia să nu ingereze frunzele plantei. De asemenea, purtați mănuși atunci când manevrați planta. Seva lăptoasă poate duce la reacții alergice, iar unele studii ar indica o legătură între cazuri de dermatită și seva plantei. Nu există dovezi că planta ar avea efecte nocive atunci când este păstrată în casă. Unele studii arată chiar că planta ar avea efecte asupra absorbției de parabeni, așadar ar putea ajuta la curățatarea aerului.