Acum ceva timp am primit de la o bună prietenă o plantă mică și drăguță, cu foarte multe floricele roz. Totul mergea perfect până când planta a început să piardă frunze și să sufere. Abia atunci am aflat că planta se numește “kalanchoe” și că poate fi găsită într-o sumedenie de dimensiuni și culori. Având mulți prieteni horticultori, am decis să scriu un articol pentru toți ce doresc păstreze o kalanchoe în casă.
Îngrijire, fertilizare, curățare, udare și temperaturi, vom trece un pic prin aceste proceduri pentru a păstra această plantă verde și drăguță.
Iată tot ce trebuie să știți despre această plantă:
Kalanchoe: date generice despre plantă
Kalanchoe face parte din familia Crassulaceae și sunt originare din zona Madagascarului, dar pot fi întâlnite și în unele zone tropicale ale Africii. Ceea ce găsim noi prin florării este Kalanchoe blossfeldiana, un copil cu flori al familiei kalanchoe.
Este o plantă perenă și suculentă, ceea ce înseamnă din start că nu va avea nevoie de foarte multă apă. Înflorirea se face o dată pe an, dar prin anumite tehnici, inflorescența poate fi indusă chiar și de două ori pe an. Este o plantă ușor de îngrijit și foarte versatilă. Nu necesită foarte multă atenție și este perfectă pentru cei ce tind să lucreze mult sau să călătorească. Atenție dacă aveți animale de casă, sau copii. Anumite părți ale plantei sunt otrăvitoare și nu ar trebui ingerate.
Unde trebuie ținută kalanchoe: lumină și temperatură
Kalanchoe face parte din familia suculentilor, așa că are nevoie de căldură. Această plantă nu ar trebui să fie lăsată la temperaturi de sub 10 grade celsius. Sunt destul de sensibile la curent și la schimbări majore de temperatură, astfel încât ar fi indicat să o puneți într-un loc cu temperaturi constante.
În ceea ce privește lumina, kalanchoe este o plantă iubitoare de lumină.
Atenție vara, căci ce e prea mult strică. În soarele torid al verii s-ar putea ca frunzele să i se ardă. Cel mai bine este să fie amplasate spre sud în lumina indirectă. Dacă planta arată foarte firavă și alungită, un motiv ar putea fi lipsa luminii.
Cum trebuie să ud kalanchoe
Această plantă nu trebuie udată prea tare. Din nou, este o plantă din familia suculentilor, așa că nu are nevoie de foarte multă apă.
Din contră. Kalanchoe ar trebui udată o dată pe săptămâna sau chiar mai rar. În nici un caz nu ar trebui să lăsați planta să băltească în apă. Dacă planta a fost udată prea tare, veți observa frunze îngălbenite sau tendința plantei de a crește pe verticală.
Ghiveciurile de teracotă sunt cele mai indicate în cazul kalanchoe pentru că lasă apa să se evaporeze. Aveți grijă ca ghiveciul să aibă o scurgere și să aruncați apa în exces rămasă după udare.
Tăierea plantei de kalanchoe și schimbarea ghiveciului
Atunci când florile se usucă, înlăturați-le pentru a lasă suficient loc celorlalte plante. Când florile s-au uscat încercați să le tăiați cât mai de la baza codiței florii (a florii și nu a plantei), pentru a nu face planta să irosească resursele fără rost.
Kalanchoe este o plantă de dimensiuni relativ reduse, așadar nu va trebui să o replantați atât de des.
Singura dată când ar fi indicată o replantare, ar fi atunci când o primiți dacă ghiveciul este de plastic. Cumpărați un ghiveci de teracotă cu evacuare și tăviță. Dacă reușiți să faceți rost de un amestec de pământ pentru cactuși și suculenți, acesta este cel mai potrivit pentru kalanchoe. Dacă nu, faceți un amestec de o parte pământ de flori și o parte nisip cu pietricele, ca să îmbunătățiți scurgerea apei. Din nou, este vital ca plantă să nu rămână umedă prea mult timp.
Tăierea se face cel mai des pentru a asigură înmulțirea. Dacă planta a crescut foarte mult în înălțime, tăiați-o până rămâne la un maxim de 10-15 cm și aveți grijă să aibă suficientă lumină. Cu puieții rezultați în urma tăierii, puteți să obțineți noi plante. Pur și simplu plantați puieții în pământ, apoi udați-i. Puneți deasupra ghiveciului cu puieți o pungă pentru a crea un efect similar serei și a încuraja creșterea. După o săptămâna sau două scoateți punga și lăsați planta să respire.
Udați regulat și ar trebui ca în maxim 3 sau 4 săptămâni să aveți o nouă kalanchoe în casă.
Cum fac kalanchoe să înflorească
Înflorirea plantei de kalanchoe este un poces destul de anevoios. S-ar putea să va treziți cu flori fără să faceți vreo mișcare specială, dar cel mai adesea va fi nevoie de un pic de muncă. Ca și în cazul Crăciuniței, înflorirea la kalanchoe se face în baza variațiilor de lumină. Plantele înfloresc ca răspuns la schimbarea lungimii zilei. În mod normal, planta înflorește în primăvară, adică după o perioadă de lumină redusă. Pentru a o face să înflorească, se cere o perioadă de șase săptămâni de simulare a condițiilor de iarnă. Unii bagă plantă în dulap pentru 14h pe zi, lăsând-o la soare pentru 8-10 ore...toate acestea timp de până la 6 săptămâni.
După câteva săptămâni de la “scoaterea la soare”, planta ar trebui să dea semne de înflorire. Am încercat și nu mi-a ieșit, dar poate la voi va merge.
Kalanchoe pierde frunze sau are frunze galbene
Există o multitudine de cauze, dar 3 sunt cele mai probabile:
- apa
- lumina
- zincul
Îngălbenirea frunzelor poate să apăra ca răspuns la mult prea multă apă. Floarea va încerca să scape de radicalii liberi depozitându-i în frunze, care mai apoi sunt aruncate de plantă. Pur și simplu încercați să o udați atunci când planta are nevoie. În cazul în care o udați o dată la lună, s-ar putea ca frunzele galbene să fie răspunsul secetei și să înceteze la o udare regulată.
În cazul unei lumini prea puternice, frunzele se pot arde sau se pot păta. Apoi se vor usca și vor cădea. Dacă se întâmplă asta, pur și simplu puneți planta într-un loc mai umbros și aceasta va începe să își revină.
Ultimul punct este lipsa zincului din sol. Kalanchoe este foarte sensibilă la lipsa zincului, lipsă ce poate fi amplificată de un sol cu mult fosfor sau cu un mediu mult prea acid sau mult prea bazic. PH-ul optim al plantei este de 6. Temperarea solului se poate face dintr-un amestec de cu nisip, cumpărând un amestec de pământ pentru cactuși.
Alte informații utile despre kalanchoe
Planta de kalanchoe este destul de rezistentă și de ușor de îngrijit (asta mai ales dacă nu sperați să obțineți flori prea curând). Dacă vara țineți planta în aer liber, mare atenție la ploaie. Ploaia poate duce la îngălbenirea plantei și chiar la moartea acesteia, așa că aveți grijă ca plantă să fie protejată de precipitații.
Dacă se adună prea mult praf pe frunze, ștergeți frunzele cu o cârpă un pic umezită.
În rest, bucurați-vă de pata de verde pe care v-o oferă această plantă minunată.
Adaugă un comentariu