Dacă ai o grădină în fața casei, sau un petic de balcon, mai mult ca sigur că te-ai gândit măcar o dată să adaugi câteva fire de tuia pe ici pe colo. Acest brăduț ornamental a luat cu asalt peisajul românesc, fiind prezent în majoritatea magazinelor de profil din țară, în case, balcoane și curți.
Ce este această tuia?
Tuia este un conifer din familia chiparosului (a nu se confunda cu chiparoasele, care sunt de fapt niște flori numite și tuberoze). Dacă are condiții prielnice, acest copăcel poate ajunge la dimensiuni impresionante de chiar câțiva metri. Plantele sunt incredibil de ușor de îngrijit, necesitând udare cam o dată pe săptămână.
În timpul verii, tuia are nevoie de udări mai dese, în timp ce în timpul primăverii s-ar putea să nu aibă nevoie de foarte multă udare. Planta poate fi ținută și în ghiveci, dar cel mai bine este să fie plantată într-un loc cu mult soare.
Deși tuia preferă un sol ușor mai acid, se dezvoltă perfect și într-un sol mai bazic, chiar și fără mentenanță adițională. Asta înseamnă că, în mare, unde o pui, acolo crește.
Acestea sunt ingredientele perfecte pentru copacul perfect: rezistent, adaptabil, cu creștere rapidă și mentenanță minimă. Chiar și așa, indiferent cât de rezistentă este această plantă, ar trebui avut mare grijă în cazurile de vreme extremă, și mai ales iarna.
Cum îngrijim copacii de tuia iarna?
După cum spuneam, tuia este un copac excelent pentru orice curte. Rezistă foarte bine în cazuri de căldură , dar și la temperaturi de până la minus 20 de grade. Chiar și așa, înainte de venirea și în timpul iernii, ați vrea să acordați un pic de atenție arborilor de tuia.
Curățarea ramurilor de tuia se face toamna și primăvara
Mai întâi de toate, copacul va avea nevoie de o curățare. Ca în cazul copacilor fructiferi, de exemplu, și tuia are nevoie de o curățare. Dacă există ramuri uscate, sau vârfuri prea crescute, acestea ar trebui îndepărtate. De obicei iarna zăpada tinde să se adune pe ramurile copăceilor și să le rupă.
Forma ideală pentru arborii de tuia este una ușor conică, tocmai pentru a rezista mai bine. Aveți grijă să nu îndepărtați prea multe ramuri. De obicei se taie numai vârfurile și ramurile care chiar au nevoie de tăiere din cauza uscării.
Toamna tuia are nevoie de îngrășământ
Unele persoane folosesc tuia (thuja plicata) pentru a bloca zăpada și vântul. În America și în unele zone ale Marii Britanii, tuia este folosită pentru a bloca vânturile puternice din iarnă și pentru a scădea facturile de căldură în anotimpul rece. Nu doar urșii se pregătesc de hibernare, ci și copacii. Indiferent ce temperatură ați avea în zona în care stați, tuia are nevoie de un îngrășământ pe bază de nitrogen și potasiu, care să le întărească ramurile pe timp de iarnă.
În cazul în care știți că în zona în care stați, temperaturile scad cu mult sub minus 20C, ar trebui să urmați următorii pași.
- Udați profund în toamnă și la începutul iernii
Poate suna ciudat, dar chiar dacă toamnă plouă abundent, este o idee bună să udați copacul. Idee este ca apa să ajungă în profunzimea pământului, la adâncimi mai mari. Astfel, dacă pământul de deasupra îngheață și planta nu își mai poate lua apă din pământul de la suprafața, rămâne apa din straturile inferioare. - Băgați ghivecele de tuia în locuri acoperite
Copacii lăsați în ghivece sau cu rădăcini superficiale pot ajunge să se usuce pur și simplu din cauza înghețării pământului. Dacă aveți copăceii în ghiveci, gândiți-vă chiar la aducerea acestora într-un spațiu acoperit în care să nu se ajungă la îngheț. - Protejați copacii de vânt cu panouri speciale și curățarea de zăpadă
Mai ales în cazul arborilor mai tineri, vântul aducător de îngheț ar putea omori plantele. Protejați-i cu un panou simplu de lemn pe care îl puteți găsi în magazinele de specialitate.
Sperăm că aceste detalii v-au ajutat. Pentru și mai multe detalii, nu ezitați să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.
Adaugă un comentariu