Oamenii și mare a parte a mamiferelor depind de lumină pentru a trăi. Așadar, dacă este un factor vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră, de ce tindem să îl neglijăm și să ne limităm la veșnica aplică pe tavan atunci când vine vorba de iluminatul interioarelor?
Mulți neglijează iluminarea camerelor pentru că nu o consideră necesară. Dacă în Anglia victoriană, limitarea luminii era un semn de clasă și de protecție, să fim serioși...nu suntem nici Anglia și cu atât mai puțin Anglia victoriană.
Puțini știu că și iluminatul unui apartament are regulile sale și că putem ilumina un apartament fără a cheltui o avere. Așa cum vorbeam cu Adrian Balcău, inovația în materie de lumini este poate cea mai des întâlnită printre designeri, tocmai datorită nevoii oamenilor de lumină. Există piese de mobilă sau de decor fără de care oamenii nu-și concep existența de zi cu zi, iar una dintre acestea este sursa de lumină. Tocmai de aceea venim cu un număr de idei menite să te ajute să-ți decorezi casa ca la carte.
Lumina naturală este de preferat
Italienii spun că într-o casă în care nu lași lumina sa intre, inviți doctorul, iar specialiștii le dau dreptate. Așadar, dacă este posibil, lasă cât mai multă lumina naturală să intre în casa ta. Geamurile mari, cât mai puține obstacole în calea luminării și primirea luminii în casele noastre, ne vor tine sănătoși și fericiți.
Pentru a mai crește luminozitatea unei camere, adaugă și măcar o oglindă care să reflecte o parte din lumina de afară. O cameră corect iluminată va crește numărul de ore cu lumină, scăzând totodată și facturile de curent.
O idee destul de bună ar fi ca înainte de a te apuca de decorarea unei camere, stai o zi în acea cameră și vezi exact cum și când cade lumina peste noua ta locuință. Astfel vei vedea exact peste ce cameră se va revarsă răsăritul și care este camera cu cel mai puțin soare.
Evită câteva culori mâncătoare de lumină
Roșu, portocaliu şi maro...chiar şi negrul nu se comportă atât de bine în prezența soarelui, așadar poate ai vrea să nu le folosești în zone cu lumina slabă. Îți dăm acest sfat pentru binele apartamentului tău și mai ales dacă vrei să te bucuri de lumina naturală cât mai mult posibil.
În schimb, pentru a crește luminozitatea dintr-o cameră, poate ai vrea să mergi pe o paletă de culori bazată pe culori pale de tip verde pal sau albastru pal, culori care vor reflecta lumina amplificând luminozitatea camerei.
Regula de aur: cu cât mai aproape de alb ne aflăm pe câmpul vizual, cu atât mai multă lumină se va reflecta în cameră. Același lucru se întâmplă şi la nivelul podelei. Un parchet lucios şi deschis va împrăștia lumină, în timp ce un covor imens o va închista și va face camera mult mai puțin luminoasă.
Tipuri de lumina sau bazele iluminatului de interior
Înainte de a ne apuca să-ți dăm sfaturi legate de iluminatul de interior, trebuie să știi că iluminarea unei camere este aproape o știință și că lumina dintr-un apartament sau dintr-o cameră a apartamentului depinde foarte mult de zona geografică și de lumina naturală a zonei. Dacă în Asia, mai ales în zonele musonice sau foarte calzi se va prefera o lumină rece aproape albă care să inducă o stare de răcoare, în partea Europei (cu precădere partea nordică şi partea centrală) se va prefera o lumină caldă, aproape gălbuie, care se aseamănă foarte mult luminii solare.
Mai întâi de toate, baza iluminării corecte a unui apartament este stratificarea. Pentru a ilumina corect un apartament trebuie să ne gândim la apartament că la o pânză şi la lumină ca la o paletă de culori pe care o folosim pentru a ne pune în valoare talentul decorativ. În teorie, în cazul unui apartament, există patru tipuri de iluminare sau 4 straturi posibile:
Lumina generală
Aceasta este baza iluminării unei camere. Este lumina centrală dintr-o cameră, cea pe care o cunoaștem atât de bine şi cu care suntem atât de obișnuiți. Aceasta este baza pe care apoi se poate adaugă. Cele mai multe persoane se limitează la această lumina, dar din păcate prin această metodă limităm puterea şi frumusețea pe care livingul sau orice cameră o poate avea.
Ca lumină generală se poate folosi fie un corp de iluminat central, o piesă mai mare, o lustră, un candelabru sau chiar o plafonieră. Atenţie la designul general al camerei, dar şi la înălțimea acesteia atunci când alegeți piesă centrală. O lustră mult prea mare sau prea lungă va îngreuna designul şi nu se va dovedi o achiziție bună pentru lumina casei tale.
Lumina de accent
După ce s-a montat lumina generală, a venit momentul să punem lumina de accent. Acestea pot fi diverse lumini mai mici pe care le folosim pentru a pune în valoare diverse piese. Fie că vorbim de un tablou, de un colţ artistic sau chiar de o vitrină, pe toate le putem pune în lumina. Această lumina este perfectă chiar şi pentru a crea impresia de tavan înalt sau vice-versa.
Lumina funcțională
Aşa cum îi spune şi numele, această este lumina pe care o folosim cu un anumit scop. Fie că este vorba de învățat, lucrat, citit sau gătit, această este lumina care ne permite să ne facem treaba fără a modifică lumina mediului înconjurător şi fără a-i afecta pe ceilalți. De cele mai multe ori pentru acest tip de iluminare se folosesc lămpi sau chiar veioze.
Lumina de stare
Această este o lumina secundară că importantă şi nu este luată în seama de toţi specialiștii în domeniu, mai ales că unii specialiști o includ în categoria luminii de accent. Lumina de stare este cea care ne da o anumită stare de spirit sau pe care o schimbăm în funcție de starea de spirit pe care o avem deja. Aici poate intră o lumina colorată sau care îşi schimbă culoarea, câteva lumânări pentru o stare romantică sau pentru o seară liniștită cu o ceașcă de ceai.
Creăm o atmosfera cât mai placută
După cum ai văzut mai sus, pentru un iluminată eficace ar trebui să creăm multe straturi de iluminare. Nu mai suntem în zilele de demult apuse când lumina era un lux. Nu mai suntem la momentul de apăsare a unui buton pentru a alungă întunericul şi în care ne atârnăm opaițul cu petrol în mijlocul camerei, aşadar nu ar trebui să ne limităm la acest tip de iluminare.
Dincolo de candelabrul clasic sau de lampa din mijlocul casei, putem alege că iluminat o piesă cu mai multe becuri. Noi, de exemplu, am ales o şină de tavan cu 4 sau 5 spoturi. Două pentru cei doi pereţi ai camerei şi unul pentru centru. Un astfel de corp de iluminat începe de la 70 de lei şi poate ajunge până la câteva sute de lei în funcție de producător şi de numărul de lumini.
După ce am terminat cu iluminatul general, venim cu diferite accente. Lămpi, aplice de perete sau orice altă lumina secundară care da unitate şi un sentiment de apartenența designului. După ce aceste lumini au fost adăugate, venim şi cu lumina funcțională sau cea care ne ajută în activităţile de zi cu zi. Fie că este vorba de un colţ de citit iluminat de o lampa cu picior sau de un birou într-un colţ ce trebuie iluminat, această este partea business a iluminatului unei camere.
Probabil cea mai mare provocare a iluminării unei camere este partea de conectare de partea electrică. De cele mai multe ori atunci când ne apucăm de amenajat şi de aranjat luminile dintr-o camera, nu avem la dispoziţie mijloacele de a schimbă partea electrică, aşadar înainte de a te apucă de aşezarea luminilor verifică şi principalele surse de curent astfel încât să îţi poţi lega toate piesele de iluminat corespunzător.
Mare atenție la dimensiunea corpurilor de iluminat
Adesea vedem corpuri de iluminat fie prea mari, fie mult prea mici. Unele corpuri sunt disproporționale faţă de mărimea camerei şi asta înseamnă o disfuncționalitate în materie de lumina.
Olandezii au chiar un cuvânt pentru un iluminat menit să exprime confort şi conviviali țațe. Gezelligheid este acel timp şi mijloacele care ne fac să ne apropiem mai mult de persoanele care ne sunt dragi. Acest termen se aplică la orice, de la mobilă, la iluminatul unei camere. O cameră iluminată excesiv şi în culori reci va da sentimentul de raion din supermarket sau de fabrică şi nu credem că asta vrei pentru casa ta.
Acestea sunt bazele iluminatului într-o locuință. Pare destul de multă informație, dar ține minte că cel mai important în tot ce am descris mai sus este partea de stratificare. Un iluminat eficient are mai multe straturi menite să vină în ajutorul tău.
Dacă mai ai întrebări legate de iluminatul de interior, de corpuri de iluminat şi aşa mai departe, nu ezită să ni le pui în secțiunea de comentarii de mai jos.
Photo credit: ahhualongganggou.com, pinterest, homedit.com,
Adaugă un comentariu