Începem o serie de articole cu sfaturi pentru casă. Curățenia casei este esențială pentru o familie fericită și sănătoasă. Tocmai de aceea, arătăm cum îți poți curăța casa și principalele puncte de interes din casă fără prea multe bătăi de cap. Săptămâna aceasta, începem cu...frigiderul.
Frigiderul este poate cel mai folosit aparat electrocasnic. Fie că adăpostește numai laptele pentru cafeaua de dimineață și două borcane uitate, sau că este mereu plin de bunătăți, frigiderul este esențial pentru orice casă. Poate tocmai de aceea este cel mai ușor de scăpat din mână. Este de ajuns să uiți câteva caserole câteva săptămâni sau să curgă ceva, ca totul să pară murdar și de nefolosit. Experții spun că o dată la șase luni ar trebui făcută curățarea generală, incluzând și partea de congelator.
Pasul 1: Scoatem aparatul din priză
Înainte de a te apuca de curățenie, nu uita să scoți din priză frigiderul. Studiile au arătat că cele mai multe frigidere se strică din cauza curățeniei cu aparatul în priză. O astfel de acțiune va suprasolicita motorul și poate duce la stricăciuni ale căror reparații vor costa sute de lei.
Pasul 2: alimentele din interior
Când facem această curățare ar fi o idee bună să avem la îndemână o ladă frigorifică în care să punem alimentele din congelator pe durata curățeniei. Aruncăm orice este expirat, stricat, sau care arată ciudat. Vrei un frigider care să te îmbie să-l deschizi, nu o priveliște demnă de un film horror. Toate alimentele ar trebui să fie scoase pentru a ușura curățenia.
Pasul 3: soluțiile de curățat
Alimentele absorb aproape instant mirosurile din frigider. Tocmai de aceea, nu recomandăm produse tipice de curățenie și detergenții puternici. Dacă totuși frigiderul este sub orice critică, o soluție ar putea fi reprezentată de un aparat de curățat cu aburi. Acesta va omorî microbii și va curăța spațiile greu-accesibile.
Pentru curățare, facem o soluție pe bază de apă și bicarbonat. Unii mai folosesc și puțin oțet, dar nu recomandăm din cauza mirosului ce va persista în frigider după curățenie. Dacă avem un detergent de vase bio fără miros și parabeni, îl putem folosi pentru a spăla grătarele frigiderului, lada de legume sau chiar interiorul.
Pasul 4: curățarea propriu-zisă
În cazul în care separatoarele sunt din sticlă, le lăsăm câteva minute să se tempereze înainte de a le băga sub duș. Chiar și odată băgate sub duș, începem cu o apă călduță, urmând ca abia la sfârșit să se facă trecerea la apă fierbinte.
Este recomandată folosirea unei cârpe cu micro-fibre pentru a limita eventualele scame ce ar putea ajunge în mâncare. Nu lăsăm multă umezeală în frigider, căci aceasta se va condensa. Lăsăm apoi frigiderul să se usuce treptat.
Pentru mirosurile încăpățânate, o soluție ar fi să lăsăm în frigider câteva boabe de cafea (cam o căniță) sau niște bicarbonat (tot cam o căniță) pentru câteva ore înainte de a-l porni. Acestea vor mai absorbi din mirosurile nedorite.
Pasul 5: ștergerea prafului și tava de scurgere
Nu uităm să ștergem praful de sub și din spatele frigiderului. Cantități impresionante de praf se adună sub și în spatele frigiderului, scăzând astfel performanța frigiderului. Se poate folosi un aspirator sau o perie moale.
Mare atenție când se face curățenia. Adesea prin spatele frigiderului curge freon și o eventuală spargere a acestora, va însemna un nou frigider sau bani buni dați pe reparații.
Nu uităm să curățăm tava de scurgere. În această tavă se adună praf și mizerie, așa că este o sursă de microbi ce trebuie spălată.
Pasul 6: exteriorul frigiderului
Nu uita să cureți și exteriorul frigiderului. Vei observa zeci de urme de mâini și degete care trebuie curățate. Ai grijă să nu-l zgârii.
După ce ai parcurs acești pași, adaugă alimentele în frigider. Dacă sunt borcane sau cutii murdare, șterge-le înainte de a le băga în frigider. Alimentele scoase din congelator ar trebui fie consumate, fie aruncate.
Nu se recomandă ca un aliment dezghețat să fie re-înghețat!!!
Dacă totuși, lada frigorifică și-a făcut treaba și alimentele sunt încă perfect congelate, atunci și numai atunci pot fi adăugate în congelator, dar numai după ce frigiderul a fost pus în funcțiune și congelatorul a început să se răcească. Altfel, riști că apa rezultată din dezghețul alimentelor înserate în frigider să se scurgă și să trebuiască să cureți din nou.
Spor la curățat!
Adaugă un comentariu