Studiile arată că alegerile imobiliare sunt factorul de stres numărul unu când vine vorba de viața de adult. Alegerea locului în care locuim ne afectează viața socială, dorința de a întreprinde sau nu anumite activități, dar și starea emoțională. Fără să ne dăm seama, locul în care locuim ne afectează până la punctul în care uităm cine suntem și de ce suntem ceea ce suntem. Dacă unele aspecte sunt lesne de trecut cu vedere, altele impactează profund și sunt indici ai unei nevoi de schimbare.

Lipsa “tribului” de care avem nevoie

O să spui probabil că este inevitabil ca la un moment dat să te îndepărtezi de oameni. Până la urmă, ești adult și ai alte nevoi și dorințe. Atunci când spunem “trib necesar”, nu ne referim la foștii prieteni pe care îi sunai când voiai să ieși în parc sau să stai în față blocului. Nu!

Sunt acei oameni de care ai nevoie ca să crești din punct de vedere profesional și de la care poți învăța lucruri noi.

În marile orașe, aceste sunt locurile de adunare ale profesioniștilor, locurile în care te poți întâlni cu oameni interesați de aceleași subiecte ca și ține, sau care au sisteme de valori bine-stabilite și relativ conectate cu ale tale. Sunt locurile în care ești motivat să mergi și să petreci timp, tocmai pentru că nu este vorba numai de o simplă ieșire la o cafea cu vreun prieten.

În vremurile de odinioară, orașele centre culturale sau marile capitale aveau adevărate cartiere de artiști. Oameni, din nou cu aceleași interese care puteau schimba experiențe și cunoștințe. Același lucru se întâmplă adesea și cu marile centre universitare sau cu anumite zone rezidențiale. Din nou, dacă ești un actor aspirant, în nici un caz nu ar trebui să te muți la o depărtare mai mare de 15-30 min de un teatru, sau într-un oraș fără teatru...asta este sigur.

Depărtarea de prieteni și cunoștințe

Izolarea naște un sentiment de angoasă. Acest sentiment îl vedem mai ales la tinerii încă nedesprinși de perioada de odinioară în care aveau colegii și prietenii la distante relativ apropiate.

Soluția pentru un început de drum ar fi să te întâlnești măcar o dată pe săptămâna sau măcar pe o dată pe lună, cu o parte din prieteni. Situația această devine foarte dificilă în orașele de provincie, în care mare parte a tinerilor iau calea marilor orașe și te regăsești deodată singur. Dacă nevoia de a te muta este prea mare, pur și simplu fă-o până găsești locul în care vrei cu adevărat să trăiești, să-ți iei o locuință și să-ți întemeiezi o familie.

Sentimentul de angoasă este prezent mai ales pentru cei plecați în străinătate. Aceasta este partea cea mai dificilă…pur și simplu aceștia nu par să se regăsească în noile cutume și obiceiuri, iar totul pare străin și rece. Ca o soluție, există asociații care fac tot felul de întâlniri de cunoaștere. Nici cu actualii prieteni nu v-ați întâlni zilnic, așadar poate nu este chiar atât de rău. Păstrați legătura cu cei dragi via Skype, telefon, dar nu lăsați legăturile vechi să afecteze legarea de noi conexiuni.

impactul alegerilor imobiliare

Pierderea întâlnirilor spontane

Cercetătorii sunt de părere că spațiul fizic era cheia formării de noi prietenii. Mai pe românește, cartierul leagă prietenii.

"Prieteniile sunt susceptibile dezvoltării pe baza contactelor scurte și pasive făcute pe drumul de la sau spre casă, sau de momentele de mers pe jos prin cartier."

În opinia specialiștilor, nu neapărat asemănarea atitudinilor și conceptelor leagă prietenii, ci sunt de părere că mai degrabă oamenii care au trecut reciproc unul pe lângă celălalt în timpul zilei au tendința de a lega prietenii, mai târziu ajungând să adopte atitudini similare. Așadar, cartierul ne poate dicta calitatea prieteniilor și gradul de relaționare cu ceilalți din jurul nostru.

Micșorarea timpului de învățare și odihnă

Acest punct este similar cu Petrecerea orelor în trafic sau pe drum...suntem mereu în drum spre ceva, dar cumva niciodată nu suntem spre cea mai bună versiune a noastră.

Suntem la muncă între 8 și 10 ore pe zi. Dormim între 5 și 8 ore. La un calcul simplu, vedem că ne mai rămân cam 10 sau 6 ore pentru noi. Dacă mai petrecem și mai mult de o oră în trafic sau pe drum până acasă, rezultă că, în cel mai bun caz, mai găsim și noi vreo două ore pentru noi. Acum, imaginează-ți cum ar fi ca în acel timp să contribui la dezvoltarea ta personală...să fie într-adevăr timpul tău, în care să poți face orice îți dorești să faci.

Locul în care locuiești ar trebui să fie zonă de intersecție al celui mai bun timp de ajuns în principalele puncte de interes, costuri și profilul zonei. Probabil vei face câteva compromisuri, dar oricum ar fi, nu-ți compromite calitatea parcursul de învățare.

Investiții redirecționate

Mare atenție la costurile adiționale impuse de o locuință. Este la fel ca atunci când îți iei o mașină stricată: mereu va trebui să bagi bani și să pierzi timp. Din nou, este vorba de bani și timp, pe care le-ai putea petrece învățând ceva, relaxându-te, plimbându-te sau făcând sport. Lipsa banilor și constantele stricăciuni dau un sentiment negativ, nu doar asupra ideii de acasă, dar și asupra întregii stime personale. Te identifici cu respectiva casă și respectivele stricăciuni, până ajungi să crezi că și tu ai ceva stricat la rândul tău.

Sfatul nostru: stai și analizează. Dacă vezi oricare dintre punctele mai sus enumerate, poate ar fi nevoie de o schimbare pe plan imobiliar, sau poate nu este momentul să faci pasul decisiv de a cumpăra un apartament sau o casă.