La data de 19 iulie, Eurostat a publicat încă o dată raportul privind creșterea prețului locuințelor. De această dată, este vorba de date valabile pentru primul trimestru al anului 2017.

Astfel, conform Eurostat, în primul trimestru al anului 2017, la nivel european, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la capitolul creșterea prețului locuințelor, avem o creștere de 4.0% în zona euro și de 4.5% la nivelul întregii Uniuni Europene.

Creștere de 5,1% a prețului caselor în primul trimestru al 2017

Printre țările cu cea mai mare creștere se număra Cehia, Lituania și Letonia, toate cu o creștere de peste 10% a prețului locuințelor. La polul opus se situează Croația și Italia cu scăderi modeste de sub 0.4%.

România: creștere de 5.1% a prețului

La nivelul României înregistrăm o creștere de 5.1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Comparând primul trimestru al 2017 cu ultimul trimestru al anului 2016, vedem o creștere de 1.2% la prețul caselor. Calculând la un preț mediu per apartament de 50.000 euro, această creștere s-ar traduce în adăugare a aproximativ 600 euro la prețurile pe care le găseam la sfârșitul anului 2016, și de aproximativ 2550 euro față de la începutul anului precedent.

Dacă această creștere rămâne la același nivel și în următoarea perioadă, asta ar însemna că până la sfârșitul lui Q2 ați putea plăți chiar și cu 1000 euro mai mult decât în perioada precedentă.

Conform analiștilor, creșterea nu se va opri prea curând, ci va continua și pe următoarea perioadă. De fapt, tendința la nivel european, cu foarte puține excepții, ar fi de creștere și de revenire, dacă nu la pragul de dinainte de criza economică, măcar foarte aproape de respectivul prag.

Dacă nu vreți să așteptați încă o criză financiară cu bănuții puși la ciorap, eveniment ce ar putea avea loc în 15-20 de ani, cel mai bun moment de investiții imobiliare ar fi în cursul anului 2017. Totuși, cumpărătorul este cel care decide când și cum își va face investițiile.