La începutul lui octombrie 2017, Eurostat a făcut publică statistica vizând evoluția prețurilor locuințelor, atât la nivel semestrial, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut.

Față de aceeași perioadă a lui 2016, România a înregistrat o creștere de 7.2%. La un calcul simplu, vedem că pentru un apartament cu un preț de aproximativ 50.000 euro, ar însemna un plus de 3.600 euro, creștere resimțită de mai toți cei ce sunt în căutarea unui imobil.

Vestea aproximativ bună este că România nu este țara cu cea mai mare creștere la nivelul Uniunii. Dintre statele membre, cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor locuințelor au fost înregistrate în Cehia (+ 13,3%), Irlanda (+ 10,6%) și Lituania (+ 10,2%). Singurul stat din Uniune în care am putut asista la o scădere a prețurilor locuințelor, este Italia (- 0,2%), țară care continuă acest trend descendent de câteva luni deja.

La nivelul zonei în care ne aflăm, creșterea de 7.2% este mult mai mică față de vecinii noștri bulgari care au înregistrat o creștere de 8.6%. Media la nivelul UE este de 4.4% și de 3.8% la nivelul zonei euro.

Creștere de 7.2% în prețul locuințelor din România

România - loc fruntaș la creșteri semestriale

La nivelul creșterilor de la un trimestru la altul, România ocupă un fruntaș loc trei cu o creștere de 4.9%, aflându-se după țări precum Letonia (+ 6,1%) și Slovacia (+ 5,6%).

Ca să vă faceți o idee, raportându-ne la un apartament de 50.000, această creștere ar însemna aproximativ 2450 euro în plus la prețul apartamentelor.

Vecinii noștri unguri au asistat la o scădere a prețurilor (- 1,5% %), în timp ce Bulgaria a asistat la o creștere de 2.4%. La nivelul Uniunii s-a înregistrat o creștere totală de 1.8%, în timp ce la nivelul zonei euro vedem o creștere de 1.5%.

Acest trend ascendent se poate observa la nivelul tuturor țărilor Uniunii și din câte se pare, nu se va opri prea curând. Unii specialiști chiar vehiculează ideea de creștere până la maximul de dinainte de criză și chiar cu mult peste. Cert este că investițiile imobiliare sunt în floare și oricine este interesat de o astfel de investiție, ar trebui să își achiziționeze proprietatea înainte de o nouă creștere.

Eurostat este o Direcție Generală a Comisiei Europene cu sediul în Luxemburg. Principalele responsabilități ale acesteia sunt furnizarea de informații statistice instituțiilor Uniunii Europene (UE) și promovarea armonizării metodelor statistice în statele membre ale UE, în statele în curs de aderare, precum și în țările AELS. Eurostatul furnizează date semestriale privind evoluția a mai mulți indici din aceste țări. Eurostatul nu oferă date legate de orașe cu fluctuații semnificative, ci se rezumă la oferirea de indici valabili la nivelul întregii țări.