De cum reușești să strângi suficienți bani pentru avansul la programul Prima Casă, te grăbești la bancă, unde adesea ți se va spune că momentan nu mai sunt fonduri disponibile, moment în care ești pus pe o listă de așteptare. Stai liniștit...nu ești un caz unicat.

Într-o bună zi ești sunat de cineva foarte amabil de la bancă, de o persoană care-ți dă vestea cea bună cum că ai putea să accesezi un credit de locuințe prin programul Prima Casă. Fericit sau fericită, te grăbești la o întâlnire cu agentul bancar care de foarte multe ori are rolul de deșteptător la realitate și care îți spune care sunt cheltuielile reale pe care trebuie să le suporți atunci când vrei să-ți iei un apartament prin programul de creditare Prima Casă.

Pentru a preveni astfel de situații, venim cu o listare a cheltuielilor pe care trebuie să le prevezi înainte de a te pune pe lista de așteptare a Prima Casă.

costuri nestiute ale programului Prima Casa

Care sunt principalele costuri pentru Prima casă impuse de bancă?

Taxele pot fi împărțite în două mari categorii: taxe pe care le plătești la bancă si taxe pe care le plătești la notar. Oricum ar fi, dacă nu ai dosarul complet, asta va însemna încă niște drumuri care îți vor mânca timp și posibil bani.

Taxa de emitere a cardului

Cele mai multe bănci impun emiterea unui card (de cele mai multe ori Visa) pe care să se facă depunerea banilor pentru plata ratei sau/și depunerea banilor pentru plata apartamentului. Această taxă are cote diferite și diferă de la bancă la bancă. Unele bănci, în schimb, nu cer nici un fel de astfel de comision.

Depozitul colateral

Acest depozit are o valoare egală cu trei rate de dobândă. În funcție de valoarea creditului, el poate ajunge la o valoare de aproape 500-800 euro și va fi menținut pe toată perioada creditului. Sunt bănci care cer mai puțin, și altele care cer mai mult. Partea bună la acest depozit este că ultima rată se poate achita din acest depozit, deși după o perioadă de 15-30 de ani, nu știu cât de mult te mai gândești la acești bani.

Taxa sau Comisionul de evaluare a locuinței

Această taxă este percepută de evaluator și trebuie achitată chiar dacă, de exemplu, nu veți primi creditul, ceea ce adesea poate însemna bani aruncați pe fereastră. În funcție de mărimea casei de cumpărat, această taxă poate fi cuprinsă între 400 și 550 de lei.

Taxa de inspecție a imobilului

Pe lângă taxa de evaluare, se mai plătește o taxă pentru inspecția propriu-zisă. Asta înseamnă că se mai adaugă 200-275 lei la sumă inițial prevăzută.

Prima asigurare a locuințe sau asigurarea PAD

Știm că nu este încă locuința ta, dar ca să o ai, trebuie mai întâi să o asiguri. Este vorba cam de 100 de lei, bani care se plătesc anual sub forma unei asigurări a locuinței.

Comision de gestiune FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) cere anual o taxă de gestiune a casei. Acest fond este în valoare de 0.49% din fondul garantat, însemnând0,49 din cei 50 sau 40% din valoarea totală a creditului garantați de bancă.

Înscrierea garanției în arhivă electronică

Unele bănci au și acest subpunct la lista de taxe și bani ce trebuie dați în contul programului Prima Casă. Este vorba de 25-30 de euro care trebuie plătiți o dată la 5 ani. La o perioadă totală de 30 de ani vedem că rezultă un total de aproape 300 de euro, plată suplimentară.

Comisioanele de transfer

Vei afla cu stupoare, că orice mișcare negândită și orice retragere de bani înseamnă bani dați de pomană. Chiar și la încheierea vânzării, în momentul plătii, dacă va trebui să faci un transfer bancar sau proprietarul va cere banii cash, trebuie să știi că vei avea de plătit o sumă destul de mare. Acest comision diferă de la banca la bancă.

Procesarea dosarului

Da, după atâtea alte cheltuieli afli că mai trebuie să îți plătești și procesarea dosarului, care costă până la 500 de lei.

costuri suplimentare ale programului Prima Casa

Taxe de plătit la notar

După ce ești bucuros că aproape ai terminat de adunat actele pentru bancă, iată că mai trebuie adunate și plătite și câteva taxe notariale care nu sunt deloc de ignorat:

  1. Declarație autentificată pe propria răspundere – trebuie să declari pe propria răspundere că nu deții vreun imobil cu suprafață mai mare de 50m2. Taxa este în jur de 50-70 lei în funcție de notar.
  2. Autentificarea antecontractului - in funcție de mărimea apartamentului, această taxă este cuprinsă între 100 și 500 de lei, dar poate sări foarte ușor de acest prag.
  3. Extras de carte funciară de autentificare și de informare - este un document standard care conține toate detaliile referitoare la mijloacele de identificare ale imobilului. Acest extras îți mai extrage cam 200 de lei din buzunar. Obținerea acestui extras durează cam 2 zile, iar urgența dublează costurile, așadar ar trebui făcut din timp.
  4. Taxa de autentificare a contactului de vânzare-cumpărare - am lăsat taxa cea mai mare la sfârșit. Această este o taxă variabilă stabilită de notar în funcție de prețul și de vechimea imobilului. Această taxă pornește de la 500 și ajunge până la 1000 sau chiar 1500 de euro.

La un calcul simplu al tuturor cheltuielilor de mai sus vezi că se ajunge la un 2000-2500 de euro pe care trebuie să îi dai, asta pe lângă avansul la locuința care este cuprins între 5 și 15% din valoarea apartamentului, cotă ce variază în funcție de bancă.

Pe lângă acești bani ar fi bine să mai prevezi măcar un 500 de euro...pentru urgente și “taxe neașteptate” cum glumeau câțiva clienți care au decis să-și ia anul acesta un apartament prin Prima Casă.

Așadar, la totalul prevăzut pentru plata avansului, trebuie să mai adaugi măcar un 3000 de euro, bani pe care ar fi foarte bine să îi prevezi înainte de a aplica pentru credit.

Dacă ești în căutarea unui apartament nou în Sibiu, valabil și prin Prima Casă, WOLF Imobiliare vine cu o ofertă de apartamente noi, intabulate care pot fi luate și prin Prima Casă. Apartamente cu preturi începând de la 19.900 de euro, acum și prin Prima Casă.

Contactează-ne pentru o vizionare chiar acum!