Cumva pe măsura ce temperaturile scad, facturile la întreținere și utilități cresc exponențial. Nu, nu este o problema de matematică, ci mai degrabă o problema de informație. După ani de facturi astronomice, și după multe căutări, am găsit câteva trucuri simple, dar de efect, pentru a păstra casa cât mai caldă și a reduce facturile.
Revizie generală: centrală examinată și radiatoare desfundate
Începe iarna cu o revizie a centralei ori a echipamentelor de încălzit. Fie că ai o centrală termică, ori ești conectat la sistemul public de încălzire, aerisește-ti caloriferele, curăță-le și îngrijește-le, elimină orice scurgere de apă și fă-ți locuința gata să primească chiar și cea mai năprasnică iarnă. Sfatul meu ar fi să chemi un specialist care să facă toată această procedură înainte de primul fulg de nea. Legile lui Murphy se aplică și în cazul centralelor, așadar, cu cât este frigul mai mare, cu atât se strică mai multe centrale, iar o noapte fără încălzire la minus multe grade, este ultimul lucru pe care îl dorești.
Aluminiu: soluție ieftină pentru păstrarea căldurii
Am descoperit această soluție acum vreo doi ani de la o prietenă, doar la ce sunt buni prietenii. Folia de aluminiu face minuni în ceea ce privește păstrarea căldurii iarna. Unii mai extremi o folosesc chiar pentru a acoperi ferestrele, dar asta deja mi se pare prea mult, mai ales că există și alte metode de a izola geamurile. Lumina solară ajută la fixarea vitaminei D, o vitamină esențială pentru sănătatea familiei tale, așadar nu recomand acoperirea totală a geamurilor cu folie de aluminiu.
Există două variante pentru a folosi folia de aluminiu la radiator. Prima sau cea mai ieftină, include o foaie mai grosuță de carton și o rolă de aluminiu. Se taie cartonul la dimensiunea radiatorului, eventual se pot tăia și fante pentru suporții caloriferelor, și se acoperă cartonul cu aluminiu. In funcție de grosimea foii de aluminiu, se poate înfășura o singură dată sau de mai multe ori. Acest mini-paravan se așază în spatele caloriferului lipit de perete. Principiul este simplu: aluminiul reflectă căldura și o face să se întoarcă în casa ta fără a se pierde la exterior.
Dacă nu ești fan DIY, cea mai bună soluție este folosirea unui parasolar de mașină. Singurul neajuns al acestei soluții este mărimea stas a parasolarului de 60x130 cm sau de 70x150, în timp ce lungimea caloriferelor variază de la 70 cm la peste 280cm. Totuși, pentru un calorifer mai micuț, un astfel de parasolar va merge ca o mânușă.
Perdele groase: nu uita să le deschizi ziua
Perdelele, precum și jaluzele previn schimbul de căldura ce se face la nivelul geamurilor. Aceasta este o soluție mai ales în cazul geamurilor mai mari sau a ușilor glisante din sticlă care fac trecerea către balcon ori către verandă. Perdelele dau o notă de clasă și stil, dar atenție la alegerea materialelor. Nu uitați să le deschideți în timpul zilei, pentru a lasă soarele să va încălzească locuința și să vă hrănească plantele.
Partea negativă la soluția aceasta, este că majoritatea apartamentelor și caselor au caloriferele sub ferestre, așadar, căldura emanată de calorifer poate fi reținută de perdele. Cele mai bune par a fi jaluzelele orizontale din material lemnos. Lemnul este un material adesea folosit pentru a construi sau izola locuințe, așadar astfel de jaluzele va vor ajuta sa treceți cu bine peste anotimpul friguros.
O alta soluție la problema radiatoarele sub ferestre și a perdelelor ce acoperă caloriferul, este așezarea unui raft deasupra caloriferului.
ATENȚIE să fie deasupra și nu pe calorifer. Un astfel de raft este potrivit mai ales pentru camerele mai înalte. Acest mic detaliu lemnos, va preveni ridicarea masei de aer cald și va împiedica pierderea nejustificată a căldurii.
Elimină curentul de sub uși
Mama făcea astfel de opritoare, dar niciodată nu am știut pentru ce erau. Imediat ce m-am mutat în casă nouă, am aflat că acele suluri de materiale îndesate aleatoriu nu erau un moft ci o necesitate. Aceste opritoare se pot face din haine vechi, din colanți vechi sau chiar din ciorapi umpluți cu orez sau cu o combinație de orez cu sare grunjoasă, amestec eco menit să prevină umiditatea din casă.
Dacă preferați soluția mai ușoara, care să nu implice acul și ața, opritoarele pot fi găsite si cam la orice magazin de profil din țară. Aceste opritoare se pot pune fie la geamuri, fie la ușile pe dedesubtul cărora intră frigul și sunt o ușurare mai ales pentru familiile care au măcar un copil care abia învață sa meargă de-a bușilea.
Covoare vesele, colorate și călduroase
Atenție la podea. O podea neizolată duce la o pierdere de până la 10% a căldurii, pierdere care se reflectă și în facturile de la sfârșit de lună.
Fie că folosești parchet sau gresie, soluția cea mai ușoară pentru a preveni pierderea căldurii sunt covoarele. Dacă prima dată când am auzit de covoare, am cam strâmbat din nas, îți dai seama, mai ales când ai copii, că ai nevoie de covoare și că nu toate arată ca cele pe care le avea bunica pe jos. Covorul potrivit dă oricărei camere un aer personal și schimbă chiar și cea mai tristă cameră.
Nu vă așteptați la minuni. Acestea sunt mici trucuri ca să treceți iarna cu bani în buzunar, dar soluția pe termen lung ar fi să va izolați casa imediat ce dă căldura, așa că prevedeți și această posibilitate în bugetul familiei.
Photo credit: inmyinterior.com, houstonshuttersforless.com, pinterest.com
Comentarii
RULOURI EXTERIOARE
Adaugă un comentariu