Pentru mulți dintre cei ce sunt în căutarea unui apartament ori a unei case, certificatele verzi sunt adevărate surprize neplăcute. Deși par numai o altă găselniță legislativă menită numai să ia niște bani de la cumpărătorii sau vânzătorii de locuințe, spre marea voastră surpriză nu este chiar așa.
De fapt, un certificat energetic sau un audit energetic vă poate scuti de plata unor facturi exorbitante la energie electrică sau la încălzire curentă. În unele țări europene, certificatul energetic conține chiar și o estimare a banilor pierduți pe o perioadă de până la trei ani, din cauza problemelor și neregulilor energetice. La noi încă nu s-a ajuns la acest nivel. Totuși, este de reținut că, pentru un maximum de eficientă, un apartament ar trebui să fie cât mai aproape de clasa energetică A, sau măcar la un C. Tot ce este sub D, deja înseamnă mari pierderi de energie și costuri nejustificat de ridicate.
Pentru a veni în întâmpinarea tuturor întrebărilor voastre, am venit un o serie de informați legate de certificatele de performanță energetică, informații care s-ar putea să vă fie de folos:
Ce sunt certificatele energetice
Așa cum o spune și numele, un certificat de performanță energetică sau CPE, pe scurt, este un act sau un document eliberat de auditorii energetici, ce confirmă sau infirmă (după caz) eficientă energetică a unui imobil. Ca și în cazul electrocasnicelor, eficiența merge de la A până la G (A fiind cea mai mare eficiență, iar G cea mai mică).
În certificat sunt cuprinse caracteristicile imobilului și ale instalațiilor aferente conform unei analize de natură energetică și termică.
Un astfel de certificat mai conține și o serie de măsuri recomandate pentru reducerea cantității de emisii de CO2 a imobilului, dar și idei pentru utilizarea mai multor energii regenerabile. Aceste elemente sunt destul de generale, iar dacă veți vrea o analiză mai detaliată, va trebui să faceți și un audit energetic.
Acest certificat ar trebui furnizat de proprietarul imobilului la cumpărarea sau la vânzarea unui apartament sau a unei case. Există imobile care nu au nevoie de un certificat energetic. Totuși, aceste imobile fac parte dintr-o categorie specială ce oricum nu are relevanță pentru piața imobiliară, așa că nu le vom menționa în acest articol.
Pentru a afla mai multe informații despre temeiul legal al certificatelor energetice, ar trebui să citiți Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor și Ordonanța nr. 13/2016 ce vine ca o completare a legii din 2005.
Un certificat energetic are o valabilitate totală de 10 ani, dar va trebui schimbat în cazul în care imobilul a fost subiectul unor lucrări majore de renovare și reconstrucție.
De ce am nevoie de un certificat energetic pentru apartament
Certificatul energetic este trebuincios atunci când se dorește vânzarea sau închirierea unui imobil. Mare atenție, căci un contract de vânzare al unui apartament sau a unei case, care în momentul vânzării nu a avut atașat certificatul energetic, poate fi atacat în instanță pentru neconformitate și este supus nulității relative.
Dacă se dorește închirierea apartamentului, legea spune că se va pune la dispoziția chiriașilor și acest certificat energetic care să dovedească eficiență energetică a imobilului.
Un astfel de certificat este valabil pentru o perioadă de 10 ani, așadar cei care au cumpărat un nou apartament, nu vor trebui să refacă certificatul în cazul în care doresc să închirieze apartamentul.
De asemenea, certificatul energetic este necesar la încheierea unui nou contract de închiriere sau vânzare, așadar dacă, de exemplu dacă certificatul energetic vă expiră, dar contractul de închiriere este încă în curs, nu va trebui să refaceți contractul până la încheierea unui nou contract de închiriere sau vânzare.
Totuși lucrări de mentenanță la 2 sau la 5 ani, vor fi necesare pentru a asigura eficiența energetică a imobilului.
Care este prețul obținerii unui certificat energetic
Ca și în cazul altor acte necesare pentru vânzarea sau închirierea unui imobili, și prețul acestui act diferă de la oraș la oraș. În țară, prețurile variază de la 90 la 200 de lei, în funcție și de mărimea și tipul imobilului. La o casă cu mai multe etaje, de exemplu, eliberarea unui astfel de document ar putea ajunge chiar și la 300 sau 500 de lei, în timp ce pentru o garsonieră ar putea fi chiar și 60 de lei.
Certificat energetic vs audit energetic
Conform AAECR (Asociația Auditorilor Energetici din România), există patru categorii de servicii. CPE intră în categoria A și auditul în categoria C, de exemplu. Asta înseamnă că, în timp ce acest certificat urmărește numai constatarea sub o formă cât mai sintetizată a elementelor termice și energetice, auditul este o descriere mai largă și mult mai specifică a tuturor specificațiilor termice și energetice. Ca un exemplu, dacă în urma unui CPE s-au descoperit nereguli, acestea își pot găsi soluții în urma unui audit energetic.
În cazul unui imobil mai mare sau de o valoare considerabilă, recomandăm cererea unui audit energetic complet înainte de a lua orice decizie, asta deși în acest caz și mai ales dacă imobilul necesită reparații majore, se recomandă chiar categoria D de servicii și anume Consultanța în domeniul energeticii clădirilor.
Acte necesare certificat energetic apartament
De obicei evaluatorul energetic se va ocupa de tot procesul de obținere al certificatului energetic. Chiar și așa, veți avea nevoie de o serie de informații pentru a obține un astfel de certificat. Constatatorul va completa o fișă în urma informațiilor și specificațiilor imobilului.
Pentru a completa Fișa de analiză termică și energetică a clădirii, constatatorul va avea nevoie de o copie după planul apartamentului de la cadastru sau din cartea tehnică a construcției. În cazul în care aceasta nu este accesibilă, veți avea nevoie de releveul apartamentului. Din aceste documente constatatorul va obține:
- detalii cu privire la pereți, planșee, tip de tâmplărie exterioară
- destinația imobilului pentru care se face certificatul energetic
- adresa completă a imobilului
Constatatorul va veni la fața locului, va analiza tot indicii incluși în CPE și apoi va trimite fișa la analizat. La cerere, constatatorul poate include și o serie de remarci și măsuri de îndeplinit pentru modernizarea energetică. Totuși, acestea s-ar putea să vină contra-cost.
Cum pot obține un certificat energetic pentru apartament
Aceasta este probabil partea cea mai dificilă: alegerea unui expert constatator. Sunt zeci de experți în fiecare oraș și din păcate AAECR nu are pe site o lista completă a tuturor experților autorizați.
În funcție de oraș și de buget, faceți o căutare pe Google și vedeți ce găsiți. Cereți autorizația constatatorului și dacă vi se pare ceva ciudat la constatator, nu mai continuați. În cazul în care nu este autorizat, certificatul va fi declarat nul, iar asta poate angrena o serie de probleme legate de contractul de vânzare-cumpărare.
În unele cazuri, atunci când mergeți la un notar să vă interesați de vânzarea unui apartament, există o șansă să aflați și numărul unui expert constatator care să vă ajute. Să nu vă mirați dacă va fi un picuț mai scump decât alți constatatori, dar măcar ați avea certitudinea că s-a mai lucrat cu el.
Sperăm că vă ajută informațiile acestea. Dacă aveți și mai multe întrebări, nu ezitați să ni le puneți în sesiunea de comentarii dedicată, iar noi vom încerca să găsim un răspuns.
Citește și Când și cum trebuie să schimbăm instalația electrică
Adaugă un comentariu