Fie că vorbim de o aniversare, de o cină de afaceri, de masa de Paște, Crăciun, Revelion, etc, aranjamentul mesei dă o idee asupra calității, rafinamentului și ingeniozității gazdei.

De cele mai multe ori, atunci când vine vorba de o masă festivă, tindem să ne gândim mai întâi la mâncare si, mai apoi la aranjamentul propriu-zis al mesei. Uităm că dincolo de regulile codului bunelor maniere la masă, de regulamentele de așezare a veselei și de cantitatea mâncării, decorul mesei este primul contact și poate influenta și factorul gustativ.

Păcat primordial în cultura românească, lăsăm aranjatul mesei pe ultima sută de metri, iar uneori ne mulțumim să ticsim masa cu mâncare pentru a nu lăsa să se observe lipsa unui decor. Momentul schimbării a venit! Iată cele 5 porunci care-ți vor asigura succesul în lumea meselor festive:

1. Alege o culoare, asumă-ți-o& fără exagerări

Un pic de culoare poate influența starea de spirit a mesenilor tăi.

Roșul este alegerea cea mai des întâlnită, dar atenție căci roșul nu ar trebui combinat cu alte culori puternice. Flori roșii, lumânări roșii, șervetele roșii, lumânări roșii orice este permis. Atenție să nu faceți masa mult prea roșie, căci veți da mesenilor voștri un sentiment apăsător, de nervozitate chiar. Roșul se potrivește perfect meselor de Crăciun, de sfânt Valentin, dar nu numai.

Aceeași regulă se aplică și în cazul altor culori, precum albastru, verde, galben sau chiar negru. Sfatul nostru este să alegi culoarea în funcție de anotimp, de resurse (ce ai prin casă) și de momentul mesei. De exemplu, o cină de Paște, va avea alte culori fata de un prânz de vară, verdele praz sau un roz pal va da un sentiment de veselie unui prânz informal, în timp ce negrul va da sobrietate și clasă.

reguli aranjare masa wolf imobiliare

reguli aranjare masa wolf imobiliare

 

2. Nu încărca masa dacă nu este nevoie

Pe masă ar trebui să ai strictul necesar. Șervetele, farfurii tacâmuri, pahare și piesa centrală. Atenție si la pahare, căci acestea vor diferi în funcție de gradul de formalizare al cinei și de meniu. Dacă masa pe care o ai este prea mică, te-ai putea chiar gândi la un mic bar de aperitive pe care să pui o parte din pahare, unele aperitive și sticlele cu băuturi alcoolice și non-alcoolice. Anii trecuți era la modă voalul sau mătasea. Pe toate mesele cu pretenții, indiferent dacă vorbeam de o nuntă, de un botez sau de o simplă cină cu prietenii, apărea deodată o bucată mistică, dar inutilă de voal. Mulțumim designerilor că au făcut lumină în acea catastrofă și că au mai schimbat trendurile. Așadar în 2016 este la modă simplitatea, chiar minimalismul. Lucruri mici si drăguțe așezate strategic pentru a bucura ochiul și a nu încărca masa fără folos.

reguli aranjare masa wolf imobiliare

reguli aranjare masa wolf imobiliare

 

3. Masa nu este un eveniment static

Masa înseamnă socializare, înseamnă vibrație, cunoaștere, interacțiune, mai ales dacă vorbim de o masă pentru mai mult de 4 persoane. Încurajează-ti oaspeții să se miște (mai ales la aperitive), dar fără a-i face să se înghesuie. Din nou, moderația și atenția la detalii fac minuni.

4. Atenție la fața de masă

Dacă ai o masă frumoasă, de ce să o ascunzi cu o față de masă? Acesta ar fi un păcat capital. Înlocuiește-o cu niște traverse sau cu șervetele supradimensionate, dar evită chestiile de bambus care ni se tot bagă pe sub nas în restaurante. Până la urmă, dacă te decizi să folosești o față de masă, calc-o și ai grijă să fie cât mai curată, căci petele nu vor trece neobservate și vor strica impresia generală. Daca ai o față de masă din material plastic sau fibre sintetice încearcă să o arunci, ascunzi, arzi, etc. Mai mult rău face. Bumbacul este mult mai potrivit. Alege o față de masă într-o singură culoare pentru cină, iar apoi condimenteaz-o cu diverse elemente decorative. In schimb, poți folosi o față de masă în carouri pentru un prânz, un mic dejun sau daca masa ta are tematică franțuzeasca sau italienească. Nu opta pentru o față de masă prea lungă. Aceasta poate produce accidente, ca să nu mai spunem că îți va transforma masa într-o fantomă a cinei perfecte.

reguli aranjare masa wolf imobiliare

reguli aranjare masa wolf imobiliare

reguli aranjare masa wolf imobiliare

5. Nu uita de piesa centrală

Cuvinte cheie: culoare, ingeniozitate, adaptare.

Am mai auzit prieteni spunându-mi că pentru ei, piesa centrală este oala de sarmale. Gusturile nu se discută, dar se interpretează. Fie că vorbim de un ceai între prieteni sau de o masa sofisticată, piesa centrală nu ar trebui să lipsească. Ca și în cazul celorlalte elemente, piesa centrală trebuie să se potrivească momentului și sezonului. Nu voi folosi globuri de Crăciun pentru cina de Paște, asta este sigur. Cu cât elementele de decor sunt mai autohtone și mai în ton cu anotimpul și momentul zilei, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Florile merg bine oricând. Un buchet frumos de flori de primăvara va face masa o încântare. Chiar și florile în ghiveci fac senzație, dar nu uitați să vă ocupați și de ghiveciul plantelor. O altă soluție sunt lumânările, fie ele parfumate sau nu. Combinația dintre flori și lumânări dă bine la orice ocazie. Chiar și dulciurile sau fructele sunt permise, dar acestea vor scădea gradul de formalitate al evenimentului.

reguli aranjare masa wolf imobiliare

reguli aranjare masa wolf imobiliare

Tine-ți cont de aceste porunci, nu vă fie frică să experimentați, veniți cu propriile idei, respectați tematica evenimentului, nu uitați de potrivirea culorilor și distrați-vă! Totul va fi bine! Pentru întrebări și sfaturi, vă stăm la dispoziție oricând, deci nu ezitați să ne contactați. Știm că organizarea unei mese nu este treabă ușoară, așa că orice sprijin este de dorit și bine primit.

Photo Source: coolmompicks.com, www.cpaantoniosecola.com, stylejuicer.com, findinghomefarms.com, fashionablehostess.com