De curând a trebuit să-mi părăsesc cuibul aka locuința părinților pentru a-mi înfrunta maturitatea o idee cam întârziată. Așadar m-am înarmat cu o lista de site-uri și de ziare și am purces că un Don Quijote în căutarea apartamentului perfect.

După vreo două vizionări, afli că nu există așa ceva… Apartamentul perfect nu există! Visul meu de a găsi colțul perfect de lume care să-mi satisfacă toate nevoile, era doar un vis. În cele din urma, după multă bătaie de cap, am găsit ceva pe gustul meu, dar mai întâi a trebuit să cheltuiesc ceva bani, pe care eu îi numesc bani de experiență.

1. Zona

Cauți un apartament care să nu te pună să mergi două ore până la locul de muncă. Te gândești că muncești minim 8 ore, plus încă vreo doua suplimentare, așa că nu prea îți surâde ideea de a mai petrece încă pe atât prin diverse mijloace de transport. Plus, dacă ești genul care iese, ai grijă cs locuința ta să fie cât de cât aproape de „chestiile interesante” nu de alta, dar parcă e ciudat să mergi câteva ore bune la patru dimineața când se închide clubul pentru că nu ai găsit un taxi și nimic nu mai circulă.

Un alt punct interesant la zona, e că trebuie să te situezi undeva la mijloc. O zonă mult prea dubioasă e sinonimă cu a nu se ieși din casă după lăsarea întunericului. Un paradox al poveștii cu zona, este că un cartier mai bine-văzut este o atracție turistică pentru hoți….riveranii știu asta și se baricadează cu sisteme de siguranță, dar tu, orbit de frumusețea unei zone bune vei uita cu siguranță să faci asta…si uite așa am rămas eu fără laptop în prima mea săptămână de independență.

2. Blocul

Ți-ai ales cât de cât zona în care vrei să stai și cauți un apartament. Poți să îți dai seama de calitatea unui apartament numai uitându-te la blocul din care face parte. Verifică dacă blocul nu este încadrat cu risc seismic…n-o veni cutremurul mâine, dar chiar vrei să-ți riști siguranța? O fațadă neîngrijită, cu multe crăpături poate fi un indiciu. Dacă fațada este acoperită de o noua izolație, uită-te la casa scării. Din nou, crăpăturile pot fi un indiciu. Verifică anul de construcție al blocului și dacă totul este în regulă, mergi mai departe.

3. Vecinii

Transformă-te intr-un James Bond și verifică-ti un pic vecinii…si nu atât pe ei, cât facturile lor. Verifică avizierul blocului și vezi cam cât te-ar ajunge întreținerea. Dacă te ajunge mai mult decât chiria, nici nu te mai uita la apartament, doar ia și fugi cât mai departe de acea gaură neagră a banilor tăi. Un alt indiciu sunt mirosurile dubioase…orice miros dubios e sinonim cu probleme de orice fel, de la gândaci până la șobolani și nu cred că vrei să devii terminator de gândaci după multele ore petrecute la muncă.

4. Cărămida, BCA-ul și încălzirea centrală

Blocurile moderne sunt făcute din BCA, dar totuși cărămidă câștigă detașat secțiunea izolare termică. Dacă te știi friguros sau friguroasă, verifică imediat după intrarea în casă numărul de calorifere, calitatea izolației și materialul de construcție. Un alt factor pe care m-am învățat sa-l iau în calcul, este balconul. Multe persoane au optat pentru distrugerea balconului și transformarea acestuia într-o prelungire a sufrageriei. O spun din proprie experiență că un astfel de apartament este de evitat, căci respectiva cameră va fi mult mai greu de încălzit și pe timp de iarna vei înfrunta o glaciațiune în miniatură în care nu as lăsa nici pisica să stea.

5. Centrală proprie sau RADET

O să spuneți că m-am născut în Siberia și că am o obsesie cu încălzirea, dar sunt detalii de care trebuie avut grijă. O locuință neîncălzită va fi un spațiu în care se pot dezvolta fungi, mucegai, acarieni și alte asemenea microorganisme de nedorit.

Personal, eu prefer centrala...niciodată nu mi-a plăcut să depind de cineva, cu atât mai mult cu cât este în joc confortul meu. Un apartament cu centrală instalată reprezintă siguranța că ori de câte ori ai nevoie de apa calda ori de căldură, o vei avea cu o simpla apăsare de buton. Încearcă să găsești un apartament care să aibă această utilitate pentru a-ți vei ușura cu viața, că să nu mai spun întreținerea.

6. Instalația electrică

O instalație electrica veche ori depășită, îți poate strica obiectele casnice. Am pierdut timp și bani după ce, datorita supra-încălzirii unei instalații montate când eu nu eram nici în proiect, mi s-a prăjit laptopul. Deși astfel de probleme sunt reparate de regulă de proprietar, tot vei rămâne minim două zile fără curent electric.

7. Baia și instalația

Verifică în mare starea instalațiilor. O instalație stricată va duce la probleme cu vecinii și chiar la întreruperea apei, iar scuza cu vin la birou fără a face dus pentru a sensibiliza oamenii cu privire la consumul exagerat de apă, merge numai o dată. Din nou, proprietarul se va ocupa de astfel de probleme, dar până o va face, tot tu trebuie să suporți atât pierderile de apă, cât și propriul miros.

Verifica orice spărtură și semnaleaz-o, mai ales dacă este vorba de vasul de WC. Un vas spart de WC înseamnă inundație și ore petrecute cu mopul în mana și nu cred că vrei asta. Atenție și la gresie sau faianța sărită sau ciobită sau umflată…odată m-am trezit cu o faianță dornică să facă baie cu mine și oricât ar suna de amuzant, nu este...

8. Mirosurile dubioase

Mirosul de statut poate fi un semn al mucegaiului sau al unei probleme. Am stat într-o garsonieră care mirosea mereu. Abia după vreo două luni am descoperit că de fapt sub parchet aveam un alt parchet vechi mâncat de insecte, plin de praf și de insecte. Inutil să spun că am plecat imediat de acolo, chiar cu riscul de a pierde banii pe luna deja achitata. Aceeași poveste se aplica și în baie. La o alta locuință, cada avea o crăpătură prin care curgea apă, fapt care dădea un miros extrem de neplăcut băii oricât de mult as fi spălat-o. Uneori chiar și mobila poate avea un miros ciudat, mai ales dacă ai o mobilă veche si prăfuită. O casă mai veche va costa mai puțin, dar stai liniștit că pe termen lung vei compensa cu banii pe medicamente.

9. Mobila, electrocasnicele și aranjarea

Daca ești tânăr, sigur nu vei vrea să investești prea mult în mobilă. Caută un apartament cu mobila pe gustul tău….ceva care să nu fie nici ieșit din ultimul catalog IKEA, dar nici să nu păstreze prea mult iz de ’89. Până la urma, sunt banii tăi și nu merită să faci rabat la confort, la ore de somn ori la spatii de depozitat. Nu e o cameră de cămin, ori vreo gazdă băgăcioasă, ci propriul tău apartament, așa că vrei cât mai mult! Cere o revizie la mașina de spălat și la alte electrocasnice, precum și la aragaz, asta desigur dacă exista, iar dacă nu, gândește-te să renegociezi chiria și să ceri o reducere.

De asemenea, deși știu că asta e primul lucru la care te uiți, verifica și conexiunea la telefon și la internet, precum și tipul de contract. Unele companii fac contractul numai pe numele titularului de contract, așa că verifica și acest mic detaliu.

10. Orientare, apometre, repartitoare

O locuință cu deschidere spre sud înseamnă mai multă lumină și o factura de electricitate mai mică. Suna un pic feng shui, dar nu este. Uita-te un pic si la proprietar sau la agenția cu care faci contractul…verifica-i pe cat posibil, până la urma de ei vor depinde soluțiile la problemele tale cu apartamentul. Verifica încă o dată apometrele și repartitoarele, mai aruncă un ochi o dată la facturile apartamentului, pune-ti pe hârtie toate cheltuielile posibile si, dacă totul e ok, bate palma.

Cam atât am putut depista până acum. Dacă mai ai vreo idee, te rog să ne spui. Cu ajutorul tău putem să facem un ghid complet de mutat.