Programul guvernamental de finanțare Prima Casă va continua și în 2018. Aceasta este vestea bună. Vestea mai puțin bună pentru 2018 este legată de formă revizuită a programului și de micșorarea bugetului. Conform declarațiilor autorităților și a specialiștilor în domeniul imobiliar, scopul final ar fi ca în 2018, Prima Casă să redevină un program social și mai puțin o pârghie de cumpărare a unei case pentru persoane ce au mijloacele financiare.

Noi criterii și condiții pentru finanțatorii Prima Casă:

Noutatea lui 2018 este legată de înăsprirea condițiilor de evaluare anuală a finanțatorilor înscriși în program. Astfel, toți finanțatorii înscriși în program, vor trebui să treacă o evaluare anuală și să strângă un anumit număr de puncte pentru a continua participarea la aceleași cote de finanțare și în anul următor.

Ce se va întâmpla cu Prima Casă în 2018?

Cel mai probabil criteriile (făcând referire strict la Prima Casă) vor mai fi finisate în cursul anului. Totuși, momentan, evaluarea se va face în baza:

  1. raportului între volumul finanțărilor garantate acordate și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent (Prima Casă vs alte forme de creditare)
  2. raportului între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și pană la data de 31 decembrie a anului precedent
  3. raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent și numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent

Prima Casă continuă până în 2021

Programul Prima Casă va continuă până în anul 2021, cu unele modificări atât de buget, cât și de procedură. Cel mai probabil Prima Casă va rămâne unul dintre cei mai importanți piloni ai creditării imobiliare. În 2017, Prima Casă a reprezentat aproximativ 60% din finanțări, iar specialiștii cred că și în 2018 vom asista la același procent.

Pentru mulți români, programul rămâne în continuare singura șansă de a cumpăra o casă. În contextul schimbărilor fiscale anunțate pentru anul în curs, s-a părea că Prima Casă, va continua să rămână prima soluție de obținere a unei locuințe și în 2018.

Pentru și mai multe informații, citește și: Buget Prima Casă 2018 aprobat, dar cu 25% mai mic