Săptămâna trecută mă aflam la un training pe dezvoltare personală, când, pe nepusă masă mi se pune întrebarea „cât de sus vrei să mergi?” Nu, nu eram într-un lift, dar cumva această întrebare mi-a dat ideea pentru acest articol. Dacă majoritatea cumpărătorilor se mulțumesc cu orice etaj, însemnând că nu contează atât de mult etajul, cât mai degrabă calitatea și confortul apartamentului, există și un oarecare număr de persoane care preferă să-și aleagă cu mare grijă etajul la care vor trăi de la câteva luni, la câțiva ani. Până la urmă, nu-ți iei un apartament în fiecare zi, așadar în momentul în care vezi un anunț cu un apartament de vânzare, ai vrea să ai grijă de absolut tot ce te-ar putea afecta la un moment dat în viață.

Nu trebuie să mai menționez că acesta este un articol ce nu-i privește pe cei ce-și caută o casă de vânzare, ci strict pe cei ce vor să trăiască la bloc și caută un apartament.

Mai întâi de toate, atunci când vrei să te muți la casa ta, trebuie să știți că etajul influențează prețul apartamentului, putându-se ajunge la o scădere de până la 10% în cazul apartamentelor la parter sau la ultimul etaj, fapt ce-i încurajează mai ales pe aceia ce vor să-și ia un apartament prin Prima Casă, persoane ce de obicei vor să-și minimizeze cât mai mult costurile pentru a plăti creditul cât mai repede posibil. Dacă ultimul etaj este cel mai puțin căutat și în consecința cel mai ieftin (aceasta este cam o regulă de aur a imobiliarelor din România, mai ales în ceea ce privește apartamentele mai vechi) în cazul primului etaj, depinde foarte mult de locația blocului, de ieșirea la strada principală și de calitatea blocului.

Parterul și subsolul sunt de evitat

Începând cu începutul, există blocuri care au apartamente la subsol. Da, ați citit bine. Dacă blocurile noi au renunțat la această practică, lăsând subsolul mai degrabă pentru mașinile proprietarilor, blocurile mai vechi încă mai au această rămășita a epocii predecembriste. In cazul acestor apartamente, sfatul meu ar fi să nu vă aventurați. Principala problemă în cazul acestor apartamente este umezeala și incapacitatea de a aerisi. Oricât de mult te-ai chinui, oricât ai încerca, umezeala tot vă exista, dând naștere la o sumedenie de factori de risc. Este drept că există și apartamente la un fel de demi-subsol, asta însemnând că ai totuși câteva ferestre și un mic contact cu lumea exterioară, dar sfatul meu și al specialiștilor ar fi să nu vă aventurați la aceste apartamente.

La parter poți găsi fie cel mai fain apartament de vânzare, fie cel mai mare coșmar, depinzând de zona și de caracteristicile blocului. Am văzut oferte de apartamente la parter care aveau chiar și o mică gradină în față, iar apartamentul era ușor înălțat față de nivelul casei scării, având chiar și o intrare separată. De obicei, blocurile noi oferă avantaje sporite clienților ce optează pentru un apartament la parter, cum ar fi o curte proprie, iar cel mai mare avantaj este că nu ai vecini jos care să se supere când mergi pe tocuri ori când copii tăi se decid să joace baschet sau fotbal în interior.

Mai sunt și blocurile care au ieșire la stradă, iar în genere apartamentele de la parter sunt transformate în sedii pentru microîntreprinderi sau în mici magazine de cartier, farmacii, florării, ș.a.m.d, mai ales dacă este vorba de un apartament 3 camere. Dacă nu aveți măcar unul din avantajele de mai sus, nu vă aventurați la un apartament la parter…poate și doar dacă, apartamentul are un preț mult sub prețul pieței v-ați putea gândi la o astfel de achiziție, dar chiar și așa examinați foarte atent toate fațetele problemei înainte să faceți investiția.

Primul etaj și celelalte etaje ale blocului

Dacă vrei să-ți întemeiezi o familie sau ai un bătrân în îngrijire, primele două etaje sunt absolut perfecte, iar de acolo incepi să depinzi de lift. 

Cât de sus vrei să stai - sau cum alegem etajul blocului

Din experiență vă spun că nimic nu este mai frumos decât a urca 6 sau 8 etaje cu un căruț și un copil în brațe…este ca și când ai merge la sală fără să vrei și fără să plătești. Mulți vor spune că în cazul etajelor superioare, de cele mai multe ori există liftul. Este adevărat, dar legile lui Murphy ne spun că acesta se va strica atunci când ai mai mare nevoie de el. Situația lifturilor este destul de bună în cazul blocurilor noi, dar în cazul unui bloc mai vechi, lifturile nu sunt atât de bine întreținute. Îmi cer scuze de pe acum asociațiilor de bloc care chiar își fac treaba și au reviziile la zi, locurile acelea magice cu lifturi care nu se blochează niciodată (chiar vă rog să-mi spuneți dacă exista așa ceva).

In cazul blocurilor turn, la etajele superioare poți să ai o priveliște superbă dar nu este cazul tot timpul, așa că nu investiți într-o priveliște inexistentă și aveți mare grijă la calitatea construcției și a materialelor folosite. Regula de aur spune că pe măsura ce un bloc creste în înălțime, crește și prețul. Dacă în alte țări, prețul crește, culminând cu ultimul etaj, în România, situația nu stă întotdeauna chiar așa, ba chiar asistăm la o situație inversată.

Ultimul etaj sau escaladarea vârfului imobiliar

Ultimul etaj al unui bloc este un subiect destul de sensibil și diferă de la un bloc la altul. Pe de-o parte ai avantajul de a nu avea pe nimeni deasupra care să te inunde, să dea muzica prea tare sau să se decidă subit să ia lecții de step, dar pe de altă parte, în timpul anotimpurilor extreme (iarnă și vară) acest beneficiu se traduce într-o temperatură fie sub, fie peste media blocului. Cert este că aceste diferențe se traduc automat în diferențe și la nivelul facturilor.

O altă problemă a ultimului etaj, întâlnită în 95% din cazuri la blocurile vechi, este problema infiltrațiilor care se rezolvă destul de greu. Diferența de până la 10% la prețul de achiziționare al apartamentului, va fi practic reinvestită în lucrări și reparații.

Situația se schimba în cazul blocurilor noi, unde datorită izolațiilor noi, ultimul etaj este de cele mai multe ori destul de bine întreținut, nu prezintă probleme și poate fi achiziționat fără prea mari temeri. In unele cazuri de acest gen, apartamentele de la ultimul etaj pot fi mai mari sau pot fi chiar apartamente tip penthouse, care merită văzute.

Partea cea mai buna în cazul unui bloc nou, este că înainte de a vă decide la un apartament, puteți vorbi chiar cu cel sau cei care au construit blocul respectiv, vă puteți informa și puteți cere absolut toate informațiile pentru a fi sigur că faceți alegerea potrivita pentru a vă creste confortul și a scădea cât mai mult orice fel de risc.

In cazul în care căutați un apartament de vânzare în Sibiu de 2 sau 3 camere, WOLF Imobiliare vă poate prezenta gratuit apartamentul viselor tale.

Programează o vizionare acum!