Nu de mult vă spuneam că România este țara proprietarilor în domeniul imobiliar. Peste 96% din totalul locuințelor sunt în proprietate privată. Deși ar putea părea ca o veste bună, departe de așa ceva. Cei mai mulți români dețin case vechi și neîngrijite. Cele mai multe astfel de case sunt supra-locuite, mult prea mici și neîngrijite, adâncind astfel și mai mult discrepanțele economice și nefericirea oamenilor.

Case în proprietate personală, dar vechi

Un studiu elaborat cu ocazia apariției Strategiei Naționale a Locuirii, arată că cele mai multe locuințe din România au fost construite între 1919 și 1980. Dintre acestea nici măcar 10% nu au intrat vreodată în reparații capitale sau similare, iar unele sunt într-un stadiu avansat de degradare.

Cei mai mulți proprietari nu au fondurile necesare pentru a face aceste reparații. Este vorba de un cerc vicios. Lipsa banilor, duce la întârzierea lucrărilor de reparație ale caselor, care la rândul lor duc la creșterea prețului pentru reparații. Apoi cercul se reia până la un cutremur sau o calamitate.

romania tara caselor vechi

Avem o rată de înnoire imobiliară, dacă nu inexistentă, extrem de mică. Pe an, se construiesc circa 50.000 de locuințe noi, absorbite imediat de piață. Ca să va dați seamă despre ce este vorba, comparați 50,000 cu 9000,000, sau numărul total de locuite. Raportul este cvasi-inexistent.

Toaleta în curte, încă o realitate românească

Mai precis, o treime din populația României încă trăiește cu toaleta în curte. Cea mai mare proporție a acestor tipuri de locuințe se înregistrează în mediul rural. Totuși, nici mediul urban nu este scutit de această realitate a României secolului XXI.

Același studiu ne arată un procent de 62% în mediul urban și de 8% în mediul rural, sunt oameni care au toaletă în curte (asta, desigur în cazul fericit în care toaleta nu este de fapt un WC turcesc improvizat).

Mii de români nu au acces la apă și curent, așa că de ce ne-am mai mira de toaletă. Să mai spunem și că există zeci de sate aproximativ impracticabile cu drumuri imposibil de traversat, dar și asta este o altă poveste.

În lipsa unor soluții reale din parte autorităților, situația va mai continua pentru zeci, dacă nu sute de ani.

Efectele nu întârzie să se observe

Sărăcia generează sărăcie, iar în cazul imobiliar, sărăcia și degradarea, generează și mai multă degradare. Pe măsură ce se degradează casa, se degradează și standardul de viață și posibilitatea de a mai schimba ceva pe plan social. Oamenii îmbătrânesc, iar o dată cu vârsta devin aproape incapabili să repare sau să consolideze locuința. Mai apare și problema dezastrelor naturale. În eventualitatea unui cataclism, urmările ar fi devastatoare, aici intrând deopotrivă pierderi bănești, cât și pierderi de vieți omenești.

Ce se va întâmpla în viitor...nimeni nu știe.