Ne-am pus întrebarea ce și cum fac românii atunci când vor să-și cumpere un apartament și mai ales ce tool folosesc pentru a-și găsi apartamentul de vis. O întrebare justificată pentru orice dezvoltator imobiliar sau chiar pentru oricine dorește să vândă un apartament sau o casă.
Am vorbit în stânga și în dreapta cu dezvoltatori și privați, cu proprietari de apartamente și chiar cu mai toți clienții noștri și am ajuns la o concluzie destul de uimitoare în ceea ce privește totalitatea de mijloace folosite de români pentru a vinde sau a cumpăra un apartament:
În top: Anunțurile gratis sau extrem de ieftine
În topul preferințelor românilor, se număra clasicele anunțuri de vânzare. Fie că vorbim de rubrica de anunțuri a unui ziar, sau de un website specializat, românii le preferă în detrimentul unor servicii specializate.
Motivul? Pe cât de simplu, pe atât de elocvent: banii. Un anunț imobiliar pe Olx sau pe LaJumate, de exemplu, nu costă absolut nimic. Că după aceea se percep diferite sume pentru promovare, asta este altceva, dar nimeni nu te obligă să-ți promovezi anunțul. Un alt punct pozitiv la această modalitate de vânzare este lipsa comisionului și o posibilă variație a prețului, beneficii care de multe ori atrag cumpărătorii.
Numai după aceea vin companiile imobiliare, care sunt preferate mai ales de persoanele care locuiesc în afara țării sau în afara orașului. Totuși, la această modalitate de vânzare a apartamentului, partea negativă este comisionul care variază de la 0.1 la 2%. Totuși, dat fiind că de multe ori agențiile au o bază de date destul de mare, s-ar putea ca această variantă să fie cea mai rapidă, în ciuda costurilor ușor mai ridicate.
Strada încă mai vinde
Avem următorul scenariu: mergi pe stradă în cartierul în care ai vrea sa trăiești și vezi un banner cu „apartament de vânzare” și un număr de telefon. Majoritatea o să-și treacă numărul de telefon în agendă sau o să sune pe loc.
Când vine vorba de puterea străzii, cei mai norocoși sunt dezvoltatorii imobiliari. Dacă un banner cu apartament 2 camere de vânzare îl mai treci cu vederea, în cazul unui bloc ce se înaltă necontenit în cartierul tău, ei bine, chiar dacă ai vrea, nu prea ai cum să nu-l iei în seamă.
„Oamenii sunt curioși. Vin, te trag de mânecă, te sună, te întreabă ce și cum. Este normal și de multe ori, cam așa faci o parte din vânzări” ne-a declarat unul dintre dezvoltatori.
Vechile modalități de promovare încă mai merg în România și oricine ar trebui să le folosească la maximum.
Alte surse de vânzare
Într-o perioadă în care aspectul este totul, iar publicul caută din ce în ce mai multă informație și siguranță, dezvoltatorii și-au diversificat atât oferta, cât și mijloacele de promovare pentru a răspunde cerințelor pieței imobiliare.
Un loc fruntaș în preferințele românilor, îl ocupă reclama de tip Google AdWords. Românii au început să înțeleagă că dacă vrei ceva cu adevărat, trebuie să te faci cât mai cunoscut și cât mai vizibil, atât în lumea reală, cât și în lumea digitală. Tot mai multe companii își creează website-uri, plătesc reclamă pe AdWords și folosesc chiar și social media pentru a vinde, iar treaba pare să meargă. Partea bună este că ai șansa de a ajunge exact la publicul tău țintă și asta fără a plăti o avere.
La social media apelează și vânzătorii ocazionali sau cei care dețin un apartament vechi pe care vor să-l vândă. Dar voi? Unde va căutați sau cum v-ați găsit apartamentul? Nu ezitați să ne spuneți, atât pe pagină noastră de Facebook, cât și în rubrica de comentarii de mai jos.
Adaugă un comentariu