Tot mai mulți români caută să-și creeze în curte un spațiu de liniște, o oază de pace și armonie în care să se poată întoarce la origini și să își reînnoiască legătura cu mama-pământ. Dincolo de aspectul poetic, este clar că în ultimii ani, tot mai mulți români au început să aibă mai mare grijă de peticul de pământ din față sau din jurul casei.
Unii au adus plante din afară și le-au aclimatizat în țara noastră, uneori distrugând ecosistemul inițial. Experții în peisagistică ne avertizează că unele plante, pe cât de interesante și rezistente ar părea, tind să distrugă plantele autohtone și să aibă chiar efecte asupra calității solului.
Statele Unite, Canada, Franța și alte țări cu tradiție în amenajarea grădinii cheltuie anual milioane de euro pentru a stopa evoluția plantelor invazive aduse din alte țări.
Tocmai pentru a nu ajunge să ne confruntăm cu aceleași probleme, iată câteva plante invazive care îți vor distruge încet dar sigur curtea:
Iedera cățărătoare
Plantele din genul Hedera sunt populare în toată lumea. Deși foarte eficientă în acoperirea zidurilor și a gardurilor, aceasta este o plantă ce nu trebuie lăsată de capul ei. Înainte de a o planta trebuie știut că iedera este o plantă extrem de competitivă și că omoară prin sufocare orice vietate îi stă în cale. Neîntreținută, iedera va lua cu asalt curtea, distrugând orice plantă, asta incluzând copacii.
Iedera ocupă capul listei deoarece în timp rădăcinile pot strica vopseaua decorativă de pe case sau își pot chiar fixa rădăcinile în pereții casei, cauzând daune materiale destul de mari.
Atenție la casele de lemn sau la gardurile de lemn, căci iedera va lua orice urmă de lemn ca o șansă de a-și fixă rădăcinile.
Dacă vreți să scăpați de iederă, trebuie să începeți din primăvară, când iedera nu are încă frunzele ieșite. Practic va trebui să smulgeți iedera din pământ cu tot cu rădăcină.
Dacă este vorba de o iederă mai bătrână, va trebui să tăiați rădăcinile cu o cazma sau cu un topor și apoi să o scoateți din pământ. Iedera se arde pentru a evita riscul de răspândire al plantei.
În cazul în care iedera v-a luat cu asalt casa, tăiați-o de la rădăcină și lăsați vrejul să se usuce și să cadă. Dacă o smulgeți cât iedera este încă în viață, s-ar putea să vă stricați vopseaua sau scoarța copacilor.
Cel mai sigur este să o smulgeți abia după ce s-a uscat. Din nou, orice urmă de iederă se arde pentru a preveni revenirea plantei.
Bambusul și invazia
Poate părea inofensiv, dar departe de a putea fi considerat “inofensiv”. De fapt, bambusul este una dintre cele mai invazive specii și face ravagii pe aproape toate continentele. Originar din Asia, bambusul s-a extins pe toată zona temperată a globului. In Europa, Franța este țara care se confruntă cu cele mai mari probleme.
Îl găsim în tot felul de aranjamente florale și începe să fie prezent și în curțile românilor. Odată instalat este greu de eliminat putând dura chiar și ani de-a rândul până scăpăm definitiv de el.
Atâta timp cât este menținut într-un perimetru restrâns, totul este bine, dar să nu cumva să îl scăpați din mână, căci vă va invada curtea.
Problema cea mai mare a bambusului este rădăcină în formă de rizom. Asta înseamnă că mai mulți copaci vor avea o rădăcină foarte rezistentă. Rădăcina bambusului este destul de puternică și are tendința de a reveni, tocmai datorită formei sale. Este destul de greu de dezrădăcinat și se înmulțește alert. O cale ecologică de a-l stopa este apa fiartă turnată peste rădăcini în mod repetat. Mare atenție să nu va cadă copacul peste casă și să nu facă daune prea mari cu rădăcinile. Mare atenție căci acele mici două fire de bambus plantate anul acesta se vor transforma într-o mică pădurice în numai 4 ani. Cel mai sigur este să nu vă aventurați în odiseea bambusului, căci este foarte posibil ca bambusul să câștige. Păstrați-l strict în casă ca plantă de decor și nimic mai mult.
Menta cea frumos mirositoare
Sigur vă mirați de această intrare în clasament. Probabil că îți plac cocktailurile sau prăjiturile cu mentă, așa că te-ai gândit să îți plantezi câteva fire din această plantă aromată în grădină. Planta adoră umiditatea și umbra, dar odată instalată, este aproape imposibil să o scoateți din grădină. Rădăcinile foarte ramificate și dese împiedică creșterea oricărei plante. În timp menta sufocă toate plantele și le omoară, așa că mare grijă să nu o plantați pe lângă copaci.
Asta nu înseamnă că nu ar trebui să aveți mentă în gradină. Înseamnă, în schimb, că aceasta trebuie îngrădită. Dacă vreți să păstrați menta în curte puneți-o într-o găleata, ori într-un ghiveci foarte mare astfel încât să nu-și răspândească rădăcinile prea tare în grădină. Eventual, pentru a nu avea un element inestetic, ar fi posibilitatea de a îngropa în pământ ghiveciul cu plantă în cauză.
Pentru a scăpa de ea, toate bucățile de mentă se ard pentru a evită propagarea plantei. Se dezgroapă rădăcinile și se ard și acestea. Unii grădinări au reușit să îi oprească răspândirea cu apă fiartă, dar nu putem garanta rezultate imediate.
Lemn câinesc (Ligustrum vulgare)
Lemnul câinesc sau privetul a fost folosit ani la rând ca arbust decorativ. O plantă extrem de invazivă, acest arbust tinde să sufoce plantele native. Este greu de înlăturat, iar florile provoacă adesea alergii.
Practic nici măcar focul nu omoară definitiv această plantă. De fapt, pentru a-l înlătura, soluția cea mai bună este fie un erbicid foarte puternic, fie o combinație de foc și înlăturare a rădăcinilor. Este foarte bun și rezistent ca gard viu, dar este de preferat să folosiți alte alternative precum tuia de exemplu.
Wisteria rozalie și distrugătoare
Venită din familia salcâmului, wisteria este o plantă extrem de greu de înlăturat. Cu floricele sale roz și umbra oferită vara, wisteria pare o încântare, dar departe de așa ceva.
Are tendința de a se încolăci pe copacii din împrejurimi, sfârșind prin a-i omori. Rădăcina pivotantă este adânc înfiptă în pământ și aproape imposibil de scos.
Sub wisteria nu crește nimic, iar ramurile sale se întind uneori chiar și la metri distanță. Singura metodă de a scăpa de acest copac este tăierea și aplicarea în mod repetat de ierbicid. Mare atenție căci din semințe ies mici copaci care vă vor lua curtea prin surprindere.
Trompeta cățărătoare (Campsis radicans)
De câțiva ani vedem această plantă în mai toate curțile din țară. Este visul oricărei păsări colibri sau a fluturilor. La început pare inofensivă cu florile ei portocalii, dar apoi își arată adevărata față. Ca și în cazul iederii, trompeta tinde să omoare orice plantă din jur și să distrugă garduri și pereți. Curățată intens și având mare grijă la semințe și la eventual butași, planta poate fi stăpânită, dar este foarte dificil de îndepărtat. În timp rădăcinile ei pot să distrugă alei și garduri, așadar mare grijă să nu fie scăpată din mână.
Kudzu: vița invazivă
Încă o viță de care să vă păziți grădina. Originar din Japonia, kudzu sau iedera japoneză este încă o plantă deosebit de invaziva cu potențial distructiv. Ca și în cazul iederii, aceasta se va fixa pe orice îi stă în cale, omorând sau distrugând. Este deosebit de răspândită și face ravagii pe tot globul. Deși poate fi folosită ca nutreț și ca un fixator de nitrogen în sol, planta este foarte greu de eradicat.
Odată plantată, aceasta va trebui adesea curățată și îngrădită pentru a nu scăpa de sub control. Totuși, dacă vreți să o scoateți dintr-o zonă a casei va trebui să faceți o combinație mortală de foc, scoatere a rădăcinilor, foc din nou și chiar spori modificați genetic. Cât de badass este asta?
În loc de concluzie, aveți mare grijă atunci când vă alegeți plantele pe care le veți planta în curte, căci unele nu vor pleca de bună-voie și nesilite de nimeni.
Adaugă un comentariu