Vrei să amenajezi un living. Ai luat deja covorul și canapeaua, dar parcă mai lipsește ceva. Este vorba, desigur, de o măsuță de cafea. Oricât ai vrea să o uiți este imposibil. Acum, problema se pune ce tip de măsuță de cafea să alegi...

Știu că este greu. Până mai ieri nu știai că există mai multe tipuri de măsuță de cafea și că au reguli și așezări. Până la urmă, tu nici nu bei cafea, așa că de ce ai lua o măsuță dedicată? Ai vrea să poți intra în primul magazin de profil și să iei prima măsuță pe care o găsești și să termini odată pentru totdeauna.

Haide, totuși că nu este chiar atât de rău, cel puțin nu dacă te ajutăm noi cu o mână de sfaturi.

Termenul “măsuță de cafea”, s-ar părea ne vine de fapt din perioada victoriană...pe undeva prin 1868, asta deși mai este întâlnită pe la alte popoare (mai ales la orientali) încă din vechime. Practic vorbim de o măsuță ce se așază în sufragerie, sau lângă canapea, cu scopul de a ține cafeaua, prăjiturile, băutură și orice alt element trebuincios unei conversații relaxate.

Înălțimea unei măsuțe de cafea variază de la 40 cm la 70 de cm, dar unele pot fi și mai înalte sau mai joase, în funcție de nevoi. De fapt, de cele mai multe ori, canapeaua sau mediul înconjurător setează înălțimea măsuței, astfel încât o canapea mai înaltă va avea nevoie de o măsuță mai înaltă. Trebuie reținut că există cinci mari tipuri de măsuțe de cafea, fiecare cu funcții și întrebuințări diferite și că, din nou, ar trebui aleasă măsuța care vine în ajutorul designului camerei ori al familiei.

Măsuță de cafea din lemn

Lemnul este poate materialul cel mai versatil și ușor de înserat în designul unei camere. De aceea este adesea folosit în construcția pieselor de mobilier. Lemnul poate să dea orice aspect camerei. De la un aspect vintage, la unui clasic, sau chiar la unul boem, lemnul este candidatul nostru preferat. Trebuie spus că măsuțele de lemn se găsesc în orice dimensiune, model și culoare...oh, și orice preț. Vestitul LACK de la Ikea este uneori chiar și 30 de lei, așadar, în lipsă de resurse și de inspirație, și această măsuță ar putea fi o soluție.

Măsuțe de cafea din metal

Extrem de rezistente, măsuțele din metal sunt o opțiune minunată pentru o sufragerie. De foarte multe ori, veți găsi măsuțe cu un cadru de metal, dar cu un blat din alte materiale, cel mai adesea fiind vorba de lemn sau sticlă.

Mare atenție la designul măsuței și la cum o integrați în camera de zi. Adesea o măsuță de cafea din metal este o piesă în sine, care atrage privirile și care ar trebui pusă în valoare și nu ascunsă.

Măsuța de cafea cu unghiuri drepte este potrivită pentru o persoană conservatoare, pentru un bărbat de afaceri, pentru o persoană care știe ce vrea și care vrea tot ce este mai bun.

Măsuța de cafea metalică, având forme rotunjite este potrivită mai ales pentru sufletele libere interesată de a aduce ceva nou și deosebit în propria viață.

Măsuța de cafea din sticlă

Au zis la un moment dat designerii că o măsuță de cafea din sticlă ar mări spațiul vizual și ar crea impresia de spațiu. Mai toți proprietarii s-au grăbit să cumpere măsuțe de sticlă și mai apoi să le incorporeze în design-urile sufrageriilor. În timp de este adevărat că transparența dă o ușoară senzație de spațiu încăperilor, este la fel de adevărat că dacă sticlă este acoperită de un cadru foarte greoi, aceasta devine un fel de lemn mai transparent.

Sunt frumoase, se curăță exact ca geamurile și, dacă au un cadru bine făcut sunt foarte rezistente. Mare atenție la pericol și la cioburi în cazul unei eventuale spargeri a sticlăriei. Nu este recomandată dacă aveți copii mici sau animale țopăitoare.

Măsuțe de cafea din ratan

Ratanul poate da acea notă rustică de care casa ta are atât de mare nevoie. Este o măsuță ușoară, simplu de depozitat și versatilă. Totuși, am recomanda acest tip de material mai ales pentru un balcon sau orice alt spațiu exterior.

Să mai spunem și că ratanul se comportă destul de bine în exterior, că se usucă repede și că dă acea notă de calm și de vacanță de care avem atât de mare nevoie uneori.

Totuși, așezarea unei astfel de măsuțe în sufragerie este mai degrabă pentru persoane sigure pe ele și cu un oarecare talent și gust într-ale designului. Dacă vă regăsiți, aceasta este masa voastră.

Măsuțe din acrilic pentru persoane moderne

De ceva timp, au pătruns pe piață o serie de măsuțe moderne din acrilic. Arată cam ca măsuțele de sticlă, cu mențiunea că sunt mai ușoare decât măsuțele de sticlă și că nu se sparg la fel de periculos ca sticla.

Sunt ideale pentru persoanele ce caută simplitate, naturalețe și spațiu. Cum sunt ușor de cărat, sunt potrivite și pentru tinerii ce stau în chirie sau pentru studenți. Se curăță foarte ușor și, la nevoie, se pot scoate și afară pentru o mică petrecere pe terasă.

Oricare ar fi măsuță pe care ați ales-o, aveți grijă că o veți folosi și că nu devine o povară sau un loc de lovit picioarele.

Putem să mai facem o treabă: ne descrieți spațiul în care trebuie să puneți o măsuță de cafea și bugetul pe care sunteți dispuși să îl investiți, iar noi venim cu o listă de sugestii. Cum sună asta? Dacă aveți nevoie de noi, secțiunea de comentarii vă așteaptă.

Photo source: Pinterest, estelm, decoist,