Când vine momentul achiziționării unui apartament, toată lumea se concentrează asupra procesului de cumpărare, uitând că partea de cumpărare a unui apartament este numai primul pas dintr-o adevărată cursă contra-cronometru. Puțini sunt norocoșii care iau un apartament predat la cheie, apartament în care trebuie numai să își mute hainele, cărțile și alte obiecte personale. În general, de la cumpărare și până la mutarea propriu-zisă trece o perioadă cuprinsă între două luni și un an, depinzând de resursele financiare, de muncitorii contractați, de starea inițială a apartamentului sau de tipul lucrărilor.

De regulă, durata până la mutare depinde foarte mult și de tipul de apartament achiziționat. Dacă la un apartament nou sau reconsolidat, timpul de mutare poate fi chiar și de câteva zile, maximum o lună, la un apartament vechi, perioada crește exponențial. Așadar, pentru a vă scuti de surprize, facem o sinteză a pașilor și a proceselor de parcurs după ce apartamentul a fost achiziționat, în funcție de tipul apartamentelor.

Cât ne costă să amenajăm un apartament vechi?

În acest caz, mutarea în noul apartament vechi poate dura destul de mult, în funcție și de starea apartamentului. Cu cât mai neîngrijit este apartamentul, cu atât mai mult va dura. Am avut prieteni care au cumpărat un apartament 3 camere care aparținuse unor persoane în vârstă. După moartea acestora, copiii au vândut apartamentul cu tot ce conținea acesta, crezând că fac un serviciu unor persoane aflate la început de drum. Ei, pe de altă parte, au acceptat gândindu-se că nu ar trebui să dureze prea mult scoaterea mobilei și curățarea apartamentului.

O lună mai târziu, prietenii mei încă se mai chinuiau să termine de sortat și aruncat mobila veche și tot ce mai era prin casă. Abia după ce au reușit să facă această prima curățenie, au putut să între cu echipa de meseriași și să înceapă amenajarea efectivă a apartamentului.

După încă trei luni, multe zile pierdute după aprobări pentru centrală, multă muncă și la fel de mulți bani, au reușit să aducă în casă prima piesă de mobilier.

Abia după încă o luna, au reușit în sfârșit să stea în noul lor apartament complet mobilat și aranjat. La un calcul simplu, numai costul chiriei pentru cele cinci luni de muncă, ar fi echivalentul a aproximativ 1000 de euro, la care se mai adaugă încă aproximativ 1000 de euro ratele la bancă pentru împrumut. Așadar, aproximativ 1000 de euro aruncați pe fereastră, asta fără să mai luăm în calcul costul materialelor și a muncii efective pentru transformarea apartamentului într-o locuință.

În cazul în care apartamentul nu este mobilat, atunci scăpați de o muncă în plus și vă puteți ocupa strict și numai de amenajare. Chiar și așa veți observa că veți ajunge undeva la un cost de amenajare de 200-300 euro/m2, impărțiți după cum veți vedea mai jos. În timpul amenajării trebuie bifați următorii pași:

Sanitarele

Inainte de orice, chemați pe cineva care să vă inspecteze țevile. Dacă există vreun pic de rugină acesta este momentul cel mai bun pentru a o descoperi și a o înlătura. Paza bună trece primejdia rea și vă poate scuti de deranjuri ulterioare, de pereți sparți și de inundații. Aceste reparații pot varia de la 30 euro până la mii de euro, în funcție și de starea inițială a apartamentului. Dacă la acest punct includem și partea de instalare a centralei, mai mult ca sigur că veți trece de 2000 sau 2500 de euro.

Instalația electrică

La un apartament vechi, aceasta este poate partea cea mai importantă. Dat fiind legătura omului modern cu aparatura electrocasnică sau cu device-urile, o stricăciune a instalației este ultimul lucru pe care ni l-am dori. Din cauza instalațiilor electrice învechite există riscul de scurtcircuitări ale aparaturii sau chiar de incendiu. Așadar instalația trebuie avută în vedere și așadar, adăugăm un cost de cam 1000 de euro, preț care include mâna de lucru și materialele folosite. Acest preț poate varia în funcție de oraș, de mâna de lucru și de mărimea apartamentului.

Izolația

O izolație bine făcută vă poate scuti de facturi foarte mari la întreținere sau la furnizorii de agent termic, electricitate sau gaz. Multe blocuri vechi au fost izolate, dar dacă aveți ghinionul că apartamentul să nu fie izolat, probabil că va trebui să mai scoateți din buzunar de la 1000 la 3000 de lei, în funcție de mărimea apartamentului și de grosimea materialului termorezistent, adică între 200 și 700 de euro. Cel mai bine ar fi să aveți puși deoparte cam 1000 de euro pentru izolație pentru a nu avea nici o surpriză neplăcută.

Podeaua

In cazul unui apartament adesea parchetul lipsește. Un apartament vechi este aproape sinonim cu adăugarea parchetului sau a gresiei. Dacă sunteți cu adevărat ghinioniști, va trebui să mai și reparați unele imperfecțiuni ale muncitorilor din vechime sau va trebui să aduceți “podeaua la nivel”, ceea ce va însemna automat o creștere semnificativă a costurilor. Prețul final al acestor modificări variază și în funcție de prețul parchetului sau al gresiei. Unii constructori chiar practică prețuri diferite în funcție de costurile materialelor, așadar cel mai bine ar fi să discutați această problemă de la bun început că să știți la ce va așteptați. Cel mai probabil, după ce trageți linie, în funcție de mărimea apartamentului și de calitatea materialelor, veți ajunge pe la 700-1000 de euro, aceasta fiind poate cea mai mică valoare posibilă.

Pereții, faianța, ușile și geamurile

Și la acest punct, prețurile variază în funcție de mărimea apartamentului, de calitatea materialelor și de nevoile apartamentului. De cele mai multe ori va trebui să montați ușile și termopanele, acestea fiind cam cele mai “scumpe” modificări. Nu uita să adaugi și ușa de la intrare, care adesea este destul de scumpă și trebuie înlocuită în cazul apartamentelor mai vechi. Ca un reper, gândiți-va la cam 1300 de euro numai pentru geamuri și uși. Sumă este orientativă și diferă în funcție de numărul geamuri sau de uși. La această sumă, se adaugă gletul, vopseaua, faianța, adezivii necesari și uneori chiar și ustensilele folosite de meșterii angajați, ceea ce mai adaugă câteva sute de euro.

Amenajarea propriu-zisă a apartamentului începe abia după ce ies meșterii din casă

De regulă, cele mai complicate și cele mai scumpe camere sunt bucătăria și baia. La acest punct nu putem da un estimat, dar de regulă mobilierul și electrocasnicele încep de undeva de pe la 1500 de euro, dar, din nou, în funcție de calitatea pieselor și de materialele folosite suma poate urca chiar și până la 10.000 de euro pentru un apartament 2 camere.

La un calcul simplu al tuturor cheltuielilor menționate anterior, rezultă un total de aproximativ 8300 de euro pentru transformarea unui apartament vechi fără îmbunătățiri într-o locuința numai bună de folosit. Sumă de 8000 de euro este una minimă, calculată pentru un apartament 2 camere, dar cel mai bine ar fi să aveți puși deoparte cam 10.000 de euro pentru orice eventualitate.

La polul opus se află apartamentele noi, la care, dacă dezvoltatorul imobiliar își face treaba, mutarea se poate face mult mai rapid și fără probleme, iar investiția de după cumpărarea apartamentului va fi mult mai mică.

Cât ne costă să ne mutăm într-un apartament

Cât ne costă să amenajăm un apartament nou?

La această întrebare vă poate răspunde mai întâi dezvoltatorul imobiliar. Oricum, în cazul unui apartament nou, de cele mai multe ori, veți tăia de pe lista automat punctele de la 1 la 5, rămânând numai cu partea de cumpărare a mobilei, a electrocasnicelor și a celorlalte detalii. Unii dezvoltatori includ ușile interioare și ușa exterioară, precum și parchetul, gresia și faianța în oferta apartamentului, dar această parte trebuie discutată cu dezvoltatorul imobiliar.

În orice caz, bătaia de cap va fi mult mai mică la un apartament nou, decât în cazul unui apartament vechi. Chiar dacă vă decideți să cumpărați un apartament nou la gri, dezvoltatorul imobiliar vă poate face o ofertă destul de bună pentru amenajarea interiorului, așadar luați în calcul și această posibilitate.

Oricare ar fi preferința dumneavoastră în ceea ce privește amenajarea apartamentului sau a tipului de apartament, sperăm că cele de mai sus vă vor ajuta să vă asigurați că estimarea făcută este corectă și că nu veți ajunge în situația de a cheltui bani neprevăzuți sau de a dispera la orice cheltuială neprevăzuta.

Dacă sunteți în căutarea unui apartament nou, la un preț bun în Sibiu, dezvoltatorul WOLF Imobiliare vă poate oferi garsoniere, apartamente două sau trei camere la cele mai mici prețuri. Contactați-ne pentru o vizionare!