Chiria îți oferă o oarecare libertate de mișcare, pe când un apartament cumpărat îți dă șansa de a face rădăcini într-un loc și de a crește frumos și sigur. Probabil toți cei ce și-au cumpărat un apartament sau care au vrut să-și cumpere un apartament, au trecut prin această dilemă, așadar ne-am gândit să venim cu o serie de factori de pus în balanță atunci când trebuie să iei această decizie. Știm că aceasta este cam cea mai dificilă decizie din viața unui adult, așadar vei avea nevoie de tot ajutorul disponibil.

1. Analizează prețul apartamentului sau a casei de vânzare

Compară un pic prețurile și încearcă să alegi prețul cel mai bun, în funcție de locație și de etaj. Un apartament la ultimul etaj va fi mai ieftin decât unul la primul etaj, de exemplu. Pune la socoteală și calitatea imobilului. Dat fiind că vorbim de o investiție destul de mare, ar trebui să ai cât mai multă atenție la orice detaliu al viitoarei tale locuințe. Pentru început, ia chiria unui apartament și înmulțește-o cu numărul de luni pe care vrei să-l stai în respectivul oraș. În medie, românii se mută cam de 2 ori pe ani, așadar la suma obținută anterior se adaugă cumulul de asigurări și comisioane.

Calculează dacă merită să închiriezi sau să cumperi un apartament

De exemplu: Ion stă într-un apartament de 200 euro. Plănuiește să mai rămână în Sibiu vreo 10 ani. În medie, se va muta cam de 18 de ori (deși există și posibilitatea de a se muta o singură data).

Asta ar însemna 200*120+18*200 = 27.600 euro

În cazul în care Ion s-ar mută numai de 2 ori în cei 10 ani, asta ar însemna 24.400. Să ne aducem aminte că 200 de euro este o chirie destul de mică totuși și că există chirii și mult mai mari și mai costisitoare.

Cei 27.000 de euro sau chiar si cei 24.000 înseamnă mai mult de jumătate din prețul unui apartament 3 camere în Sibiu, ca să nu mai spunem că este cam 3 sferturi din prețul unui apartament 2 camere, bani pe care îi pierzi cu chiria, adică îi arunci pe fereastră.

Dacă rezultatul acestui calcul este cam cât depozitul inițial pentru Prima Casă, atunci treci la pasul al doilea.

2. Adaugă la preț rata, avansul și durata ipotecii sau a împrumutului

Se ia un calculator și se începe matematiceala. De obicei, banca acordă o listă completă a cheltuielilor și a ratei lunare atunci când ne adresăm pentru o eventuală rată. Desigur, calculul este estimativ și, chiar dacă poate varia, tot nu este vorba de o variație imensă.

După ce ai obținut aceste date, mai uită-te un pic printre anunțurile la apartamentele de închiriat. De obicei, prețurile vor fi cât de cât similare, dar dacă diferență este de undeva la peste 30%, atunci probabil cel mai bine ar fi să se rămână la varianta mai ieftină.

Întotdeauna varianta mai economică va câștiga în defavoarea celei mai scumpe. Totuși, gândește-te că într-un apartament închiriat de cele mai multe ori nu poți să aduci animale, nu poți să faci tu de capul tău modificările necesare, iar orice mișcare trebuie făcută împreună cu proprietarul. Partea cea mai dificilă este schimbarea actelor precum buletinul, de exemplu, moment în care va trebui să faci o cerere de luare în spațiu, iar toate actele oficiale îți vor veni la o altă adresă, în eventualitatea mutării.

3. Viitorul sau unde te vezi în câțiva ani

Dacă răspunsul este „nu în acest oraș”, poate chiria ar fi mult mai potrivită pentru ține, deși un apartament poate fi dat oricând în chirie. În ziua de azi, tinerii tind să fie într-o continuă mișcare și dezvoltare, să se mute și să migreze în căutare de mai bine. Mulți își schimbă locuința în funcție de locație, fapt ce face cumpărarea unui apartament destul de dificilă. În schimb, există persoane care au accesat Prima Casă, apoi s-au mutat în alte orașe, dar pentru care chiriașii virează practic banii pentru plată ratei. Soluții există, atâta timp cât se vrea și cât există măcar o persoană care să se ocupe un picuț de formalități și de eventualii chiriași.

4. Case de cumpărat vs case de vânzare

Analizează un pic prețul caselor de vânzare și apoi compară-l cu sumele pe care le-ar oferi cumpărătorii. În eventualitatea în care te-ai muta la un moment dat, ai fi nevoit să vinzi apartamentul. De asemenea, uitat-te un pic și pe pronosticul de creștere al apartamentelor. Momentan specialiștii anunță o creștere de 5% în prețul apartamentelor, creștere ce se va menține și în următorul trimestru de activitate.
Într-un astfel de scenariu extrem de pozitiv de creștere economică, s-ar putea ajunge la o diferență de până la 20 % în prețul apartamentului în numai 4 ani, ceea ce este echivalent cu aproape un sfert din prețul inițial. Din nou, asta face soluția achiziționării unui apartament destul de viabilă.

Calculează dacă merită să închiriezi sau să cumperi un apartament

5. Gândește-te la costurile de amenajare

Chiar dacă ai cumpără un apartament la cheie, tot ar trebui să mai modifici una altă, așadar ar trebui să adaugi și acest factor la cheltuieli. Desigur, există și soluția unui apartament la gri, care ar fi mult mai ieftin că preț de vânzare și mai flexibil din punctul de vedere al amenajării.

În cazul amenajării mai există și posibilitatea de a-ți face singur amenajarea, ceea ce te-ar scuti măcar de manoperă…asta desigur dacă ai măcar un pic de experiență. Dacă nu, poate cel mai bine ar fi să contactezi o firmă specializată. În cazul mobilei, cu atât de multe soluții ieftine și cu Ikea ce transportă în toată țara, poți chiar să mobilezi și să utilezi un întreg apartament cu vreo 4000 euro, asta depinzând de soluțiile alese.

Dacă în urmă acestui articol v-ați decis să alegeți cumpărarea unui apartament și sunteți din Sibiu, cei de la WOLF va stau la dispoziție cu apartamente noi de vânzare. Apartamentele au 2 sau 3 camere și sunt localizate pe Calea Cisnădiei, la ieșirea spre Cisnădie a orașului Sibiu, într-un cartier rezidențial nou nouț.

Programează o vizionare acum!