S-ar părea că după fiecare dezastru natural ne trezim “din somnul cel de moarte” și preț de câteva zile începem să punem întrebări în legătură cu siguranța noastră și a familiei noastre. Ne întrebăm modul în care va rezista apartamentul sau casa în care locuim. Oare apartamentul în care trăim este prea vechi? Oare ce materiale s-au folosit și cine a mai dărâmat ce perete prin bloc? Cam toată lumea și-a pus aceste întrebări, măcar o dată la doi ani.
Mereu media se raportează la situația din cazul cutremurului din 77, care a devenit un fel de etalon românesc pentru distrugerile cauzate de un eventual cutremur mai puternic. Amintirea este încă vie în mintea bătrânilor ce l-au trăit ca tineri sau copii. Se fac emisiuni educaționale in fiecare lună martie a anului și din când în când se mai zice câte ceva de reconsolidări. Între timp multe blocuri au câștigat buline roșii pentru proastă-purtare, ceea ce înseamnă ca acestea nu pot fi asigurate și ne mințim că un bloc de 50 de ani este încă relativ nou.
Totuși la aproape 50 de ani de la tragedie este normal ca oamenii să uite. Se vorbește o perioadă, iar apoi se uită și lumea se calmează până la următorul cutremur sau la următoarea inundație. Bucureștenii, care ar fi probabil cei mai afectați în cazul unui dezastru, uită, trec mai departe și așteaptă, și, din păcate nu sunt singurii.
Blocurile vechi - construite înainte de '77
Din păcate, tindem să transformam anul 1977 într-un fel de înainte și după era noastră, și să uităm că în 1986 România a resimțit un cutremur la o magnitudine similară și cu un număr însemnat de fatalități.
Unii, printre care și media, chiar spun că apartamentele vechi sunt cele ce au fost construite înainte de acest an fatal, iar cele noi au fost făcute după. Din nou, este vorba de aproape 50 de ani, ceea ce înseamnă că apartamentul a trecut deja de perioada sa de glorie.
În ziare văd anunțuri cu “Apartamente noi de vânzare”. Într-o zi, de curiozitate, am vrut să văd un astfel de apartament nou, asta mai ales pentru că era construit într-o zonă în care știu sigur că nu s-a mai dezvoltat nimic de mai bine de 30 de ani.
Ajung acolo și mi se spune că apartamentul a fost construit în ‘91. La un calcul simplu, vezi apartamentul respectiv are 25 de ani, adică este cu vreo 5 ani mai tânăr decât media vârstei cumpărătorilor din domeniul imobiliar. Mult sau puțin, asta este irelevant și numai un expert o poate decide exact. Vârsta unui apartament depinde foarte mult de materialele folosite la construcția locuinței, iar 25 de ani este o cifră relativă, dar nicidecum nu poți să spui ca apartamentul este nou.
Un prieten electrician îmi spunea “un apartament este vechi când partea electrică cedează ... este primul semn” și tind să-i dau dreptate. O instalație electrică începe să cedeze pe la 30-40 de ani, în funcție de materialele folosite și, in consecință, trebuie înlocuită. Oricum ar fi și oricare ar fi criteriul de departajare, un apartament de aproximativ 30 de ani nu este în nici un caz “nou”.
Statistica spune că...
Statistica este deja făcută și înscrisă în Strategia Națională a Locuirii, un raport extrem de complex al situației locuințelor populației din România. Conform acestei statistici, aproximativ 90% din fondul locativ (totalitatea locuințelor) este format din locuințe de peste 26 de ani, ne înghesuim în case mai mici decât media europeană, iar peste 61% din clădirile cu risc seismic unu și 67% din clădirile cu risc seismic secund se află în capitală.
Aceeași statică raportează faptul că cea mai mare parte a clădirilor de locuințe au fost construite între 1961 și 1980...perioada de aur a construcției de blocuri din România, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt nici pe departe noi.
Faliile și riscul de cutremur
România are un risc seismic destul de însemnat pentru zona europeană, predominând riscul de cutremure de 6-7 grade. Cea mai activă și, așadar periculoasă zonă, este zona Vrancei. În această zonă intră Focșani, Buzău, Ploiești și București.
Stai, așadar, bucureștenii stau într-o zonă riscantă din punct de vedere seismic, având totodată cele mai multe clădiri învechite și cu risc seismic? Răspunsul este “da” și probabil, dacă ești din București, cel mai sigur ar fi să lași totul și să îți îndrepți pașii către zonă de est a țării, care are un risc seismic mai scăzut și o calitate mai crescută a construcțiilor.
Printre orașele posibile, intră și Sibiul, așadar poate ar fi cazul să îți îndrepți atenția spre un astfel de județ. Există destul de multe apartamente noi (și când spunem “noi”, we mean it), construite să reziste chiar și la un cutremur de peste 6.5 pe scara Richter.
Wolf Imobiliare oferă apartamente noi în Sibiu, la prețuri începând de la 19.900, apartamente de cărămidă, construite la cel mai înalt standard de calitate într-o nouă zonă a Sibiului.
Merită schimbarea, dar mai ales merită o vizionare! Programeaz-o acum!
Adaugă un comentariu