Potrivit unei moțiuni de Guvern, procentul de garantare Prima Casă pentru locuințe construite în ultimii 5 ani va fi păstrat la 50%, în timp ce pentru celelalte va fi redus la 40%.

Proiectul se va derula pe o perioadă de cinci ani și dorește încurajarea cumpărării de imobile noi.

Cu un plafon total de 8,5 miliarde de lei, eșalonat în 5 ani (2 miliarde anual în primii 2 ani și 1,5 miliarde în următorii 3 ani), aceasta este o veste bună pentru toți cei ce doresc să-și achiziționeze un apartament nou în următorul an.

După vehiculările făcute asupra existenței programului Prima Casă, incertitudini date mai ales după apariția Dării în plată, această este o veste bună atât pentru dezvoltatorii imobiliari cât și pentru cei în căutarea unui apartament. Decizia vine după publicarea Strategiei Naționale a Locuirii care a demonstrat o învechire considerabilă a fondului locativ și o creștere a riscului seismic la nivelul întregii țări.

"Prin această diferențiere, pe de o parte se are în vedere sprijinirea îmbunătățirii calității locuirii prin acordarea unor condiții mai bune de locuit oferite de locuințele noi sau consolidate, iar pe de altă parte se are în vedere și diminuarea riscului de credit al statului în Program, ținându-se cont că, colateralul reprezentat de o locuință nouă sau consolidată (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul român.”

Ceea ce vrea să spună Guvernul este că încurajarea cumpărării de apartamente noi sau consolidate, va duce la nevoia de a consolida tot mai multe construcții, creându-se un precedent pozitiv de consolidare a mai multor construcții. Astfel, în cazul unui dezastru național, mai puține persoane vor fi afectate, iar statul va trebui să plătească mult mai puțin.

De asemenea, observăm și o scădere graduală a plafonului. Din spusele Guvernului, se dorește o înțărcare a pieței imobiliare pentru a preveni dependența de acest program, dependenta ce s-a văzut mai ales la primele speculații cu privire la Darea în Plată și la dispariția programului Prima Casă.

"Reducerea plafonului de garanții după primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând ca piața creditului ipotecar se va dezvoltă concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor."

Vești bune pentru sfârșitul acestui trimestru imobiliar, deși nu știm cat de bune vor fi pe termen lung, așadar ar fi bine sa va grăbiți daca sunteți in căutarea unui apartament.

Dacă ești din Sibiu și dorești să-ți achiziționezi un apartament nou prin Prima Casă, WOLF Imobiliare te poate ajuta. Oferta noastră include garsoniere, apartamente 2 sau 3 camere noi în Sibiu la prețuri avantajoase. Contactează-ne acum!

Vă așteptăm!