Cerința de 26 de metri pătrați de spații verzi per cap de locuitor este departe de a fi îndeplinită în marea majoritatea a orașelor din România. S-au făcut eforturi pentru a întruni această cerința chiar și parțial, dar chiar și așa, foarte puține județe au reușit să le ofere cetățenilor acest grad de confort atât de necesar.

O altă problemă destul de însemnată este legată de lipsa timpului. Majoritatea persoanelor termină munca atât de târziu că nici nu mai au timp să ajungă să se bucure de beneficiile spațiului verde. Mai sunt și cazurile în care parcurile sunt destul de departe de casă, iar după o zi de muncă ultimul lucru pe care ți-l dorești este să mai stai câteva ore în trafic pentru a petrece o jumătate de oră în natură.

Dincolo de aceste aspecte pe cât de reale, pe atât de neplăcute, spațiul verde este esențial pentru sănătatea noastră, mai ales dacă avem un stil de viață încărcat, așa cum este cazul persoanelor ce locuiesc în marile orașe. Tocmai de aceea, WOLF Imobiliare, un nou dezvoltator imobiliar din Sibiu, vine cu o serie de blocuri de locuințe care au un considerabil spațiu verde, perfect pentru a petrece chiar și un pic de timp în sânul naturii.

Totuși, dincolo de plăcerea de a sta un pic în natură, de ce avem nevoie de spații verzi? Nici nu ne dăm seama cât de multă nevoie avem de timpul nostru petrecut în natură….de un scurt răgaz petrecut cu noi înșine în spațiul primordial. Pentru a ne veni în ajutor, specialiștii au venit și cu o explicație pentru nevoia noastră de verde.

Apartamentele WOLF au până la 33 m2 de curte proprie, plus o curte interioară în interiorul complexului rezidențial

Spațiile verzi întăresc imunitatea

Studiile cercetătorilor japonezi au arătat existența unei legături între imersiunea în natură și creșterea imunității. Principiul este destul de simplu: atunci când ieșim în natură mai întâi de toate stabilizăm vitamina D care ajută la fixarea calciului în oase. Apoi s-a dovedit existența unor celule (NK cells) care se activează la ieșirea în natură și care sunt responsabile de crearea unor celule anti-canceroase, mai ales la respondenții de sex masculin. La un oarecare nivel, apropierea de spațiul verde poate sta la baza prevenirii cazurilor grave de cancer de orice tip.

Spațiile verzi întăresc sănătatea mentală

Avem tendința de a ne preocupa mai ales de sănătatea fizică. Asta și poate datorită faptului că majoritatea persoanelor au un loc de muncă sedentar, petrecând chiar și până la 10 ore pe scaun în fața unui calculator. Tocmai de aceea suntem tentați să punem accentul pe mișcare, pentru a compensa cumva lipsă de activitate fizică din timpul zilei și, tot din aceeași cauză tindem să neglijăm importantă psihicului asupra vieții noastre. Pentru sănătatea psihică, ieșirea în spații verzi și relaxarea în astfel de locuri este vitală. Lipsa unui spațiu verde poate duce la stări anxioase, la apariția depresiilor și chiar la creșterea nivelului de stres. Statistic vorbind, persoanele care au un spațiu verde cât mai aproape de locuință, prezintă semnele unei sănătăți mentale mai accentuate, fapt ce evidențiază și mai mult importanța factorului verde în momentul achiziționării unei locuințe.

Reduc hipertensiunea arterială

Prezența spațiului verde duce la o reducere a hipertensiunii atât la copii, cât și la adulți. Cauză principală a mortalități la români, hipertensiunea arterială poate duce la dureri constante de cap, dificultăți de respirație și sângerări nazale, acesta fiind numai începutul. Riscurile bolii cresc după vârsta de 45 de ani, iar sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsă de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool și stresul pot favoriza apariția insuficientei renale sau chiar a unui atac de cord. Ca să facem o construcție logică, prin extensie, existența unui spațiu verde ar putea crește speranța de viață și reduce astfel mortalitatea.

Îmbunătățesc somnul

15 minute petrecute în natură au același efect că administrarea unor sedative ușoare. Un studiu recent a arătat că persoanele care locuiesc mai aproape de spații verzi au vizibil mai puține probleme de somn față de cele care sunt mai departe de astfel de locuri. Dat fiind că somnul dictează absolut tot ce facem și activitatea organismului, o grădină ar putea face diferență între o persoană activă și capabilă de a munci și de a susține o viață activă și restul oamenilor obosiți și nervoși care cumva nu pot performa îndeajuns de bine.

Ne fac copiii mai sănătoși

Spațiul verde înseamnă automat mai puțină poluare, ceea ce înseamnă o calitate sporită a aerului, lucru vital pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil și nu numai. Spațiul verde este esențial pentru crearea unui mediu propice dezvoltării armonioase a copiilor noștri, a viitorului nostru. Din nou, partea cea mai bună este că pentru a avea toate acestea, nu este nevoie să ne mutăm la casă. În contextul noilor apartamente construite de dezvoltatori tot mai atenți la nevoile și la cerințele publicului, blocurile noi asemeni celor construite de WOLF Imobiliare, oferă spații verzi cât vezi cu ochii.

Dacă v-am făcut să va gândiți la acest aspect al caselor de vânzare, nu ar strică să luați o oră din ziua și așa destul de plină și să programați o vizionare a unui apartament WOLF Imobiliare. Experții noștri va vor întâmpina cu cele mai bune soluții, special create pentru familia ta.