În ultimul timp, tot mai mulți români decid să muncească de acasă ca freelanceri sau liber profesioniști. Acest adevărat trend de pe piața muncii se adresează mai ales tinerilor sau așa numitei generații Y care decid să-și ia viață în propriile mâini și să nu mai depindă de un șef. Fiind vorba de un loc de muncă acasă, amenajarea spațiului este vitală pentru productivitatea muncii. Un spațiu prost amenajat sau vestita muncă în bucătărie afectează iremediabil calitatea muncii și workflow-ul general. Pe cei ce se gândesc să muncească de acasă, îi sfătuim să se gândească de la bun început unde și cum vor să muncească mai exact și să-și personalizeze acel spațiu cât mai bine posibil.
Puțini freelanceri știu importanța spațiului pentru productivitatea muncii în general. Spațiul de lucru este important pentru un freelancer, întrucât de cele mai multe ori biroul unui freelancer este propriul apartament sau chiar propriul dormitor, iar asta duce la pierderea noțiunii timpului și la un sentiment angoasant.
Pentru a veni în ajutorul prietenilor noștri care lucrează de acasă, am adăugat un set de trucuri de amenajare (și nu numai) menite să crească productivitatea și să facă munca de acasă mai plăcută. Sfaturile de mai jos funcționează atât pentru cei ce lucrează că freelanceri, cât și pentru cei ce din varii motive sunt obligați să-și ia muncă acasă.
Bucătăria este pentru mâncat și nu pentru muncit
Foarte mulți dintre cei pe care îi știm, pentru a face o oarecare departajare între camera de dormit și locul de lucru, își iau laptopul sau registrele contabile în bucătărie. Nu este o idee rea, însă nu este nici cea mai bună. Adesea bucătăria este locul cel mai tranzitat al casei, de unde rezultă o multitudine de distrageri. Apropierea de frigider este de asemenea o problemă, căci de cele mai multe ori duce la tulburări alimentare, la dereglarea ciclului alimentar și la tendințe de îngrășare sau chiar probleme gastrice.
Probabil cea mai mare problemă a bucătăriei, cel puțin atunci când mai locuiești cu cineva, este nevoia de a strânge toate lucrurile atunci trebuie pregătită masa.
La fel se întâmplă și cu cei ce scriu sau muncesc pe canapea sau în pat. Fiecare obiect are o menire care nu ar trebui alterată, pentru a nu duce la dereglări fizice și psihice.
Tipul de apartament potrivit pentru lucrul de acasă
Separarea dintre muncă și casă este partea cea mai dorită de cei care lucrează de acasă. Motiv permanent de frustrare, această problemă poate fi totuși atenuată, dacă nu chiar rezolvată.
“Obișnuiam ca în fiecare dimineață să merg până la cel mai îndepărtat colț de presă ca să-mi iau ziarul. Apoi îmi mai luam o cafea și mă întorceam la “biroul” din sufragerie. Ca freelancer diferențierea dintre casă și birou este cea mai frustrantă și este egalată numai de lipsa interacțiunii umane.” ne-a mărturisit Lavinia, care este programator freelance de mai bine de 5 ani.
Atunci când muncești de acasă, una dintre camere ar trebui să devină cameră de lucru, așadar cel mai ușor ar fi să ai un apartament 2 sau 3 camere, depinzând de numărul de persoane din locuința. Chiar și pentru o persoană fără familie, ideal ar fi un apartament cu 3 camere (sufragerie + dormitor + spațiu de lucru). Cum nu trăim într-o lume ideală, pentru un freelancer care nu are încă copii și dorește să reducă parte din costuri, poate fi la fel de bun și un apartament două camere. Pentru a nu plăti prea mult, se poate face din sufragerie sau dintr-o cămară dezafectată un colț de muncă perfect.
În schimb, nu sfătuim garsonierele. Într-o garsonieră separarea este mai mult decât greoaie, necesită foarte multă inovație din partea unui designer de interior, care să vină cu idei salvatoare si adesea să creeze noi spații din nimic.
Camera sau colțul de lucru
Unii mai norocoși au șansa de a avea o cameră numai pentru birou. Biroul se poate amenaja după propriile dorințe și nu în ultimul rând după buget. Acesta este cazul cel mai fericit pentru un freelancer. Totuși, astfel de cazuri sunt destul de puține și majoritatea trebuie să se mulțumească cu un spațiu destul de restrâns.
Oricare ar fi dimensiunea locuinței, prezența unui spațiu de lucru este esențială pentru cei ce lucrează de acasă.
Dacă aveți o sufragerie sau un dormitor mai mare, se poate amenaja într-un colț, un birou. Pentru a reduce gradul de distragere, recomandăm un paravan care să ascundă biroul și să reducă contactul cu mediul înconjurător.
O altă idee este o bibliotecă pentru despărțirea camerei. Folosită ca un “perete util”, o bibliotecă bine așezată poate face diferență între birou și restul camerei, adăugând și un plus de funcționalitate.
Design diferit pentru birou
Pentru a păcăli un pic creierul, încearcă să decorezi spațiul de lucru totalmente diferit față de restul casei. Astfel când “termini programul de muncă” și ieși din colțul sau din camera de muncă, te vei simți de parcă ai fi fost în alt spațiu de la bun început. De exemplu dacă restul camerei este în culori neutre, adaugă un plus de culoare biroului, de preferința albastru, culoare adesea asociată cu creșterea productivității.
Cătălina, de exemplu, este designer și lucrează de acasă deja de 3 ani. Și-a făcut propriul colț de lucru fără prea mult efort. Biroul este așezat în partea opusă față de televizor, fiind pus chiar lângă fereastră pentru un plus de lumină. Dacă restul casei este vopsită în deschise, pentru spațiul de lucru, a ales negru și un tapet gri. Spațiul este completat de un paravan menit să facă delimitarea mult mai vizibilă și de câteva decorațiuni axate pe funcționalitate.
Poartă-te de parcă nu ai fi acasă
Așa cum spunea Lavinia, numai pentru că nu mergi efectiv la un birou, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la acele mici lucruri specifice mersului la birou. Îmbrăca-te că și când ai merge la birou, fă o mică plimbare de parcă ai merge la muncă, relaționează un pic cu lumea. Apoi te poți întoarce la lucru de parcă tocmai ai fi ajuns la birou. Limitează la minim treburile casnice care ar putea duce la procrastinare și pierderea timpului. Dacă te ajută, pune-ți o alarmă care să-ți spună când te poți opri din muncă și atunci chiar oprește-te.
Nu uita să investești în mobilier care să se muleze pe nevoile tale. În anii de facultate îmi făceam adesea proiectele fie stând pe un scăunel cu 3 picioare, fie pe canapea cu laptopul în brațe. Aceste soluții nu vin tocmai în avantajul tău când vine vorba de funcționalitate, iar pe termen lung pot avea efecte neplăcute asupra sănătății tale, cauzând cifoze, scolioze și alte afecțiuni ale coloanei.
Dragi freelanceri, sperăm că cele de mai sus v-au dat câteva idei cum să vă faceți apartamentul sau casa să se muleze pe nevoile voastre. Dacă v-am lăsat gândindu-vă la apartamentul de 3 camere, WOLF încă mai are câteva in Sibiu. Apartamentele se pot lua și cu rate de la dezvoltator, însemnând că ați putea face plata și când unul din clienți vă achită proiectul pe care v-ați chinuit atât de tare să-l livrați la timp.
De asemenea, probabil ar fi mult mai ușor să auzim un pic și părerea freelancerilor sau a celor ce muncesc din propriul apartament.
Voi cum vă faceți munca mai agreabilă?
Adaugă un comentariu