Poluarea, căutarea unui stil de viață mai liniștit și nu în ultimul rând prețurile mult mai scăzute i-au făcut pe români să se orienteze tot mai mult spre suburbii, spre acele cartiere rezidențiale din afara orașului care oferă apartamente noi de vânzare la prețuri mult mai mici față de oraș. La numai câteva minute de oraș, aceste tipuri de locuințe sunt o soluție viabilă la un apartament nefondat de scump, dar aflat în mult prea aglomeratul și măritul oraș.

Sfatul nostru este să te gândești de două ori înainte de a face o alegere și să iei în considerare toate aspectele ambelor tipuri de investiții.

Orașul - momentul ăla când crezi că vei economisi bani

Probabil că nu sunt singura care este de o lene imensă și care tocmai din această comoditate, ar alege în primă fază apartamentele în oraș.

Când eram mică, stăteam la periferia orașului, așadar în fiecare dimineață trebuia să fug până la autobuz și mai apoi să pornesc într-o călătorie de cam o ora până la școală. Doamne ferește să fi nins sau să fi fost vreun accident, că deja spre marea mea fericire, școala era întârziată sau chiar amânată. Dată fiind această experiență, am jurat să nu mai stau niciodată la periferie, dar deja vorbim de alte timpuri, de alte nevoi și de alte resurse.

In teorie marele avantaj al unei locuințe în oraș este apropierea de punctele de interes precum parcul, școala copiilor, spitalul, șamd. Mulți dintre fanii apartamentelor la oraș vor veni cu argumentul unei plimbări liniștite fără a lua mașina, un argument la prima vedere extrem de valid mai ales în cazul orașelor mai mari, dar care devine mai mult o aspirație profesională decât o realitate palpabilă.

Cel mai adesea vom lua mașina, pâinea și laptele se vor transforma în pungi pline de alimente că doar nu ai bătut drumul degeaba și erau la ofertă, iar experiența se va repeta cam în fiecare zi, rezultând într-un portofel mult mai gol.

Cei ce stau în oraș știu mai bine că de obicei o locuință în afara orașului prelungește drumul până la muncă în medie o perioadă cuprinsă intre 10 și 30 de minute. Problema cea mai mare nu este să ajungi în centrul orașului, ci mai degrabă ce te faci de acolo și cum depășești traficul din centru.

Un alt factor pe care l-au observat și sociologii americani este o diferență a nivelului de consum. In medie, persoanele care stau în oraș consumă mai mult, fie că vorbim de combustibil sau de alimente. Explicația este destul de simplă: apropierea mai mare de punctele centrale de interes, duce la o mai mare dorință de consum. In traducere, dat fiind că suntem mult mai aproape de magazinele mari sau mici, vom merge mai des la magazine destul de mari pentru a cumpăra mărunțișuri. Cel mai adesea vom lua mașina, pâinea și laptele se vor transforma în pungi pline de alimente că doar nu ai bătut drumul degeaba și erau la ofertă, iar experiența se va repeta cam în fiecare zi, rezultând într-un portofel mult mai gol.

Un adevărat paradox al orașului această apropiere duce un consum mult mai mare, față de o familie din suburbii ce-și face cumpărăturile o dată pe săptămână de la marile magazine și apoi se limitează la magazinul de la colț.

Apartament în oraș sau în afara orașului

Prețurile apartamentelor

Diferența dintre un apartament în zona centrală și unul mai la periferie variază în funcție de oraș și de materialele de construcție. In general, diferența de preț dintre centru și periferie este de până în 20.000 euro, dar poate ajunge chiar și la 40.000 în funcție de oraș și de tipul apartamentului.

De exemplu, în cazul Sibiului, un apartament 2 camere în zona centrală se învârte în jurul sumei de 50.000 euro, pe când un apartament nou în zona Cisnădie la aceleași dimensiuni se poate găsi la un preț sub 29.000 euro. O diferența de 20.000 de euro care înseamnă mai puțini bani la rată, asta desigur dacă ați optat pentru Prima Casă ori pentru un alt tip de credit imobiliar.

Noile apartamente din afara orașului

In general, cu cât te depărtezi mai mult de centrul orașului, cu atât vechimea apartamentelor se diminuează. Un complex rezidențial de la marginea orașului va fi mai mult că sigur dezvoltat după 2007 și va respecta mult mai bine nevoile tale, drag cumpărător de apartament al secolului XXI. De cele mai multe ori, vei găsi vecini mai tineri, mai mult spațiu și mai multă liniște în aceste zone, plus calitatea aerului se îmbunătățește considerabil când ajungi în afara orașului. în cazul unui oraș precum Sibiul care are o calitate superioară a aerului așa cum este prezentat într-un raport al ANPM, aceasta nu este o problema, dar în alte mari orașe poate fi.

Apartament în oraș sau în afara orașului?

In afara orașului câștigă la puncte 

Tot mai mulți români se muta în suburbii, asta începând de la bucureșteni și până la orașele mai mici, iar dezvoltatorii se adaptează pentru a răspunde cererii cu o ofertă pe măsura. Zeci de dezvoltatori s-au orientat mai degrabă către suburbii, iar acum locuri ce înainte zăceau nefolosite, sunt din ce în ce mai populate și animate. Răspunzând la cererea tot mai mare, aceste zone se adaptează constant, astfel că, de obicei cele mai bune clinici și scoli prevăd oportunitatea și decid să se mute în suburbii, demontând astfel argumentul principal al celor pro-oraș, cum că în oraș ești aproape de punctele necesare și indispensabile vieții.

Dacă sunteți din Sibiu și v-am convins că suburbia nu ar trebui evitată ci dimpotrivă, ar reprezenta cea mai bună soluție, alocați-vă câteva minute pentru a vizita apartamentele WOLF Imobiliare.

Programează o vizionare și sigur nu vei regreta.