In momentul în care m-am hotărât să mă aventurez în marea căutare imobiliară, așa cum îmi place să numesc tot procesul de achiziție al unui apartament, oscilam între a rămâne le o garsonieră și a opta pentru un apartament de două sau trei camere. Pe de-o parte banii, pe de alta dorința de a avea un spațiu în care cei care-mi calca pragul să se poată simți cât mai bine cu putință.

Dai banii pe ceva ce nu este al tău și de multe ori poți să te simți ca și când ai fi într-un hotel și nicidecum într-o casă.

Frustrarea cea mai mare a tuturor chiriașilor din România, este bazată pe ideea de a arunca bani pe fereastră, fără a se alege cu nimic. Dai banii pe ceva ce nu este al tău și de multe ori poți să te simți ca și când ai fi într-un hotel și nicidecum într-o casă, asta mai ales dacă găsești un proprietar intruziv, care te vizitează când ți-e viața mai dragă.

Acum câțiva ani ajunsesem în exact aceeași situație. Banii se scurgeau pe nesimțite, chiria era chirie, iar pentru prețul unei libertăți aparente plăteam pe cineva să mă primească în casa lui și nu pentru casa mea. Acesta este momentul în care majoritatea persoanelor se decid că este nevoie de o schimbare și aplică pentru un credit imobiliar.

Level 1: Garsonieră – mică, dar este acolo

Inițial, factorul monetar învinge si, mai ales ca tânăr te avânți la o garsonieră de vânzare. Începi să vizionezi și aproape te decizi să alegi o garsonieră, cel mai probabil la ultimul etaj, că de, este mai ieftina. Ba chiar te minți că ar fi la fel de confortabilă ca un apartament 2 camere sau 3 camere și deja îți închipui ce ai putea face cu diferența de câteva mii de euro.

garsoniera sibiu vanzare wolf imobiliare

Când începi să intri mai în adânc, îți dai seama că nu este cea mai bună soluție. Până la urmă, vrei să evoluezi, poate la un moment dat să-ți faci o familie, îți place să ai prieteni pe care să îi inviți pe la tine și la sosirea cărora să nu trebuiască să-ți arunci toate așternuturile sub pat pentru a face un pic de loc.

Level 2: Apartament cu 2 camere

De ce să alegi o garsonieră când, pentru aceeasi bani, poți avea un apartament de 2 sau chiar 3 camere, fie în oraș, fie în afara orașului?

După ce se pierd zile bune cu garsonieră îți dai seama că un apartament este mult mai potrivit nevoilor tale. Spațiul de odihnă este bine separat de spațiul de zi, poți chiar munci de acasă dacă este cazul și poți să ai o oarecare diferență între muncă și odihnă…o separare atât de necesară mai ales pentru cei ce fac freelancing.

apartament 2 camere sibiu vanzare wolf imobiliare

In afară de funcționalitatea spațiului, se poate observa apropierea dintre prețul unei garsoniere de prețul unui apartament 2 camere. De exemplu, în Sibiu, un oraș extrem de cosmopolit, chiria pentru o garsonieră este cuprinsă între 150 euro și 300, în funcție de zonă. Pe de altă parte, prețul unui apartament 2 camere în Sibiu se situează în jurul valorii de 30.000 euro. La un calcul aproximativ, prin Programul Prima Casă, pentru un astfel de apartament se va plăti suma de aproximativ 175 euro/luna timp de 20 de ani sau de 275 euro pentru o perioada de 10 ani. Incredibil, nu-i așa?

După cum se poate observa din acest calcul grosier, diferențele de preț sunt minimale, singura diferență majoră fiind că la sfârșitul acestei perioade, apartamentul respectiv rămâne în posesia celui ce a avansat creditul, iar după terminarea perioadei de plată, cel mai probabil că acel apartament își va scoate investiția înzecit.

Level up: Apartament 3 camere camere +

Regula este simplă: cu cât mai multe persoane stau într-o casă, cu atât mai multe camere.

Optimul pentru o familie cu un copil, ar fi un apartament 3 camere, dintre care una pentru copil, una pentru părinți și sufrageria sau camera pentru oaspeți

Canonul conform căruia numărul de camere ar trebui să fie egal cu numărul persoanelor+1 (exceptând cuplurile care dintr-o pură romanță sunt văzute că o singura persoană), nu prea se întrunește în România, deși începe să ajungă și pe plaiurile mioritice.

De exemplu, optimul pentru o familie cu un copil, ar fi un apartament cu 3 camere, dintre care una pentru copil, una pentru părinți și sufrageria sau camera pentru oaspeți. Acesta ar fi un ideal de urmat pentru cei ce-și doresc o familie. Pentru aceștia un apartament 3 sau 4 camere ar fi mult mai potrivit.

Până la urmă, de ce să plătiți chiria unui apartament ce nu vă aparține, când cu aceeași bani puteți avea toate beneficiile unui apartament 2 sau 3 camere, direct de la dezvoltator, apartament care să fie al dumneavoastră și al urmașilor dumneavoastră?

Dacă ești în căutarea unui apartament în Sibiu, ține cont de cele de mai sus și programează o vizionare a apartamentelor 2 sau 3 camere in Sibiu oferite de WOLF Imobiliare. Sigur nu vei regreta!