Tulburător, diferit, neprevăzut...toți acești termeni se află pe buzele oamenilor atunci când vorbesc despre anul 2016 pe piața imobiliară din România. O serie de vești și speculații au părut să pună piedici, dar să și ofere avans pieței mobiliare din România și mai cu seamă, pieței rezidențiale din Sibiu.

Vestea bună este că acesta a fost cel mai bun an după criză, dezvoltatorii, cumpărătorii și specialiștii asistând la o stabilizare relativă a pieței. Vestea rea…această stabilitate este relativă, însemnând că piața este încă puternic influențată de variațiile din mediul politic și economic, dar și de programul Prima Casă.

Deși a fost afectat de provocările în materie de finanțare, acest sector și-a continuat încet, dar sigur creșterea, pentru ca la sfârșitul anului să vina cu clarificări privind finanțarea, Prima Casă (pentru cei din țară, dar și pentru cei din străinătate) și Darea în Plată. De asemenea, după această clarificare asistăm și la o relaxare a pieței, ceea ce a dus și la scăderea neîncrederii în instituțiile responsabile.

Anul 2016 și piața de imobiliare din Sibiu

Anul 2016 pentru piața imobiliară din Sibiu

Greu de crezut, dar anul 2016 se apropie cu pași repezi de final! Este vremea, așadar, să privim în urmă și să tragem o linie (sau măcar să încercăm să facem asta) și să contabilizăm efectele anului 2016 asupra pieței imobiliare din Sibiu. Un an cu suișuri și coborâșuri ce se încheie pe plus, anunțându-se a fi printre cei mai buni ani din istoria modernă a pieței rezidențiale din România.

În anul 2016, din punct de vedere imobiliar, Sibiul a avut o creștere impresionantă, cu un stoc de 2000 de unități finalizate și peste 1000 de unități ce urmează a fi finalizate în cursul primului trimestru al anului 2017.

Principalele zone de construcție sunt reprezentate de periferii, Calea Cisnădiei fiind un bun exemplu pentru acest trend ascendent. Totuși, zonele rezidențiale din Sibiu și apartamentele de lux, din cartiere precum Parcul sub Arini, nu au fost uitate de acest trend ascendent al construcțiilor, dar și al vânzărilor. Cumpărătorii s-au orientat și asupra acestor apartamente care, contrar opiniei generale, au avut o cerere comparabilă, dacă nu superioară cu cea a apartamentelor la gri cu prețuri uneori la jumătate sau chiar la un sfert.

Pe piața din Sibiu, dar și din România, apartamentele noi au fost cele mai căutate, atât datorită posibilității de accesare a unui program de creditare imobiliară (precum Prima Casă), cât și datorită dotărilor cu care vin aceste apartamente, precum garaj, curte interioară sau chiar zone de agrement.

Apartamente 2, 3 camere sau garsoniere?

Din acest punct de vedere, cele mai căutate par a fi apartamentele 2 camere. Cei mai mulți doritori de astfel de apartamente sunt tinerii care încep să conștientizeze conceptul de 1 bedroom apartment sau apartament cu 1 dormitor, concept deja destul de popular în occident. Idee este simplă…apartamentul zis 2 camere este văzut ca un apartament cu 1 dormitor ce poate adăposti o familie la început de drum, sufrageria sau livingul fiind lăsat pentru a lua masa sau a petrece quality time alături de prieteni sau chiar de jocul preferat.

Garsonierele par a fi preferate de tineri singuri, de cei ce doresc să închirieze mai departe sau….surpriză…de bătrânii care nu mai au la fel de multă energie pentru a îngriji o casă mai mare. Totuși, garsonierele au avut o foarte mare căutare pe piața imobiliara din Sibiu, cererea fiind foarte aproape de cea a apartamentelor 2 camere.

Apartamentele 3 camere sunt preferate de familii, de cei care vor să facă dintr-o cameră dormitorul copiilor. Un alt trend este reprezentat de cei ce preferă să muncească de acasă, astfel încât, una din camere devine aproape obligatoriu birou sau spațiu de lucru. Cererea pentru aceste apartamente a fost ușor mai scăzută, dar nu neglijabilă.

„De obicei, potențialii clienți ai unui apartament 3 camere variază între o casă și un astfel de apartament. Daca mai si dețin un teren undeva în preajma Sibiului, mai mult ca sigur că vor inclina înspre a construi o casă. Piața apartamentelor 3 sau 4 camere este destul de dificilă si nu cred că este numai cazul Sibiului” – ne-a declarat Laura, proaspăt dezvoltator imobiliar in Sibiu.

Piața imobiliară: Previziuni pentru anul 2017

În primul rând, în anul 2017, specialiștii afirmă că va crește interesul pentru apartamentele noi. Deși Sibiul este contrar trendului pe care l-am văzut în ultimii ani de a cumpăra apartamente vechi, paritatea imobile vechi vs imobile noi, la nivelul Sibiului este de aproximativ 1:1 cu un plus pentru apartamentele noi. Datorită deciziei guvernului de a crește procentul de garantare al apartamentelor noi, ne așteptăm să asistăm la o creștere a interesului față de apartamentele noi, sau la creșterea cererilor de reconsolidare a unor imobile vechi.

Previzionăm și o schimbare de paradigmă energetică. În 2017, un alt punct de interes, pentru tineri în special, va fi eficiența energetică a apartamentelor sau a caselor. În medie, un apartament nou are un consum cu 20% până la 50% mai redus decât varianta sa mai veche, ceea ce ar însemna o amortizare mai rapidă a investiției inițiale în apartament prin reducerea cheltuielilor de întreținere. Potențialul cumpărător de apartament, este o persoană informată, care știe ce, cum și unde vrea să fie. Dacă pentru generația de acum 20 de ani, întrebarea “unde te vezi peste 5 ani era ușor inoportună”, marea majoritate a celor interesați de o tranzacție imobiliară tind să știe exact ce și unde vor să fie.

În 2017 ne așteptăm la o responsabilizare și mai crescută atât a băncilor și dezvoltatorilor, cât și a cumpărătorilor. De asemenea, dacă trendul de creștere a prețurilor pe metru pătrat va continua, vom asista la o majorare a prețurilor ce, în funcție de realitățile pieței ce vor mai apărea în 2017, poate să fie de 5% sau chiar de 15%.

Nu avem încă un glob de cristal, dar chiar și așa, tot ce putem promite este că și în 2017 WOLF Imobiliare va continua să livreze apartamente noi, la o calitate superioară în Sibiu.

Pentru a programa o vizionare, tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de contact sau ne suni la nr de telefon 0745327891 și să programezi o vizionare.

Va stăm la dispoziție oricând, cu orice informație sau cu o eventuală programare a unei vizionări.