In 2016, ne-am propus să ne începem anul visând la cai verzi pe pereți și cine să ne inițieze în tainele visatului cu ochii deschiși la cum ne decorăm pereții dacă nu Ana Bănică, designerul care înveselește orice casă punând cai verzi pe pereții românilor.
Cu un zâmbet contagios și o privire în care imediat observi sclipirea unui adevărat visător, dar totuși adânc ancorată cu picioarele pe pământ, Ana ne-a vorbit despre ceea ce reprezintă visatul cu ochii deschiși și ce înseamnă să vezi cai verzi pe pereți.

 

1. Care a fost momentul în care s-a lipit idea pe perete sau ziua în care a poposit primul căluț verde pe peretele tău?

Undeva în 2009, lucram că designer de interior într-un birou de arhitectură cu Bianca Bărbieru, viitoarea mea parteneră în cai verzi pe pereți. In amenajări mai foloseam uneori autocolante, dar nu exista pe piață ceva care să ne impresioneze, care să ne placă și care să se integreze în proiectele noastre. Ne-am gândit că, dat fiind că amândouă știam să desenăm, idei aveam destule, așadar de ce nu am fi făcut noi ceva, niste stickere personalizate și specializate. Așa a pornit proiectul.
Numele de cai verzi pe pereți a ieșit dimineață la o cafea, cum ies mai toate ideile bune. Ne-am pus pe treabă, am creat.
La început a fost mai greu, dar ulterior am renunțat la joburile noastre și am început să punem afacerea pe picioare, iar de atunci cai verzi pe pereți este într-o continuă dezvoltare.

sticker decorativ perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

2. De ceva timp, de la doi căluți foarte curajoși și colorați, ați ajuns la unul singur. Cum este noua formulă a cai verzi pe pereți?

Da. La început eram noi două, dar între timp, de fapt, de anul trecut, nu mai lucrez cu Bianca. Ea se ocupă acum de Casva Village, unde s-a și mutat, așadar momentan sunt doar eu. Ca designer nu mi-e greu. Pe partea de producție, am un colaborator...deocamdată mă descurc să fac față provocărilor pieței.
 

3. Cum influențează cai verzi pe pereți piața? Cumva înțeleg că tocmai lipsa de modele de pe piața autohtonă a dus la apariția cai verzi pe pereți?

Există și alte firme care fac autocolante. Nu e ceva nou, nu am inventat ceva ce nu a mai fost făcut, ci mai degrabă am inovat. Este o noutate prin felul în care le-am desenat. Cai verzi pe pereți, este un atelier cu producție mică, ale cărui piese sunt unice și care targetează o anumită categorie de clienți.
De obicei, firmele care produc autocolante au niște modele-stas, care se regăsesc cam peste tot. Noutatea cai verzi pe pereți vine din originalitatea pieselor, din autenticitatea și gingășia lor. Este creație românească, locală și autohtonă.

sticker decorativ perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

4. Crearea unei piese vine ca o activitate artistică spontană sau că act de creație calculat și îndelung planificat?

In general, ideile cele mai bune vin spontan. Evident că după aceea intră într-un proces de gândire, claculare și finisare, dar asta poți să o faci abia după ce ai prins ceva experiență și știi ce ar merge, ce lipsește, ce se dorește.
Acum, fiecare artist are anumite inclinații. Mie, de exemplu, îmi plac desenele acestea minimaliste și amuzante. Îmi plac animalele, personajele, anumite culori. Sunt piese care au pornit de la o întâmplare, pe când altele au fost cerute de clienți, iar după aceea au fost adaptate și au intrat și în producția de serie.

sticker decorativ perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

5. Care este drumul urmat pentru a ajunge de la idee la produsul finit?

Adesea totul pornește de la o întâmplare, de la un gând, de la ceva. Mai apoi desenez ideea pe hârtie în caietul de schițe. Evident, nu toate ideile ajung și pe tapet, dar de îndată ce identific o imagine care să-mi placă și să aibă potențial, imaginea respectivă este prelucrată, se aleg culorile, dimensiunile, astfel încât să avem un produs sustenabil și care să se încadreze într-un anumit spațiu. Dincolo de culoare și formă, clienții sunt interesați și de locul în care ar putea fi pus produsul finit.
 

6. Divulgare de secrete și de muze colorate - care îți este sursa principală de inspirație?

In general, cel mai mult mă inspiră….întâmplările. Multe autocolante au la bază o întâmplare, o trăire, un sentiment de moment. Ideile pot veni oricând și de oriunde. De exemplu, foarte mult m-au inspirat pisicile mele. Am câteva autocolante și chiar tapet cu pisici. Chiar și numele are o semnificație. Când eram mică desenam cai pe pereți...peste tot era măcar un căluț desenat de mine.
 

7. Ai fost vreodată pedepsită pentru că ai desenat pe pereți?

Niciodată! Mama este profesor de desen, tata este arhitect, așa că m-au lăsat și chiar m-au încurajat să fac asta. Ei mi-au insuflat dragostea către artă, desen, design și arhitectură.
 

8. Designul românesc în 3 cuvinte…

Design românesc...design în adevăratul sens al cuvântului, se face de putini ani, dar din fericire este în curs de dezvoltare. N-aș vrea să-mi dau cu părerea despre așa ceva. Totuși, aș spune nou, tânăr și cu accente tradiționale.

sticker decorativ perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

9. Autocolantele cai verzi pe pereți pot defini personalitatea posesorului lor? Care este profilul clientului cai verzi pe pereți?

Clienții noștri sunt tineri care vor altceva, persoane care urmează să aibă un copil, sau au deja unul și vor să-i decoreze camera. Clientul cai verzi pe pereți trebuie să aibă simțul umorului sau să vrea să înveselească spațiul său, ori spațiul altcuiva. Autocolantele pentru perete cai verzi pe pereți sunt foarte bune și pe post de cadouri, de exemplu. Nu am modele prea serioase și cred că și clienții asta caută. Din nou, marea majoritate, ori sunt tineri, ori proaspeți părinți.

autocolant perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

10. In afară de magazinul online de stickere cai verzi pe pereți, unde te mai putem găsi?

La dizainăr am câteva stickere. Am avut și la Cărturești și sper să am cât de curând și acolo. Un alt website românesc unde le puteți găsi, este Okian.ro, iar restul sunt site-uri din străinătate
 

11. Comparând clienții români cu cei din afară, există vreo diferență?

Nu chiar. Entuziasmul este aproximativ același. Poate și datorită diferenței economice, cei din afară sunt ușor un pic mai entuziaști decât cei din țară.
Au fost stickere de perete, puține ce-i drept, care au mers mai bine în afară. De exemplu, autocolantul Pirați are niște pirați foarte haioși, ușor ridiculizați. In România reacțiile au fost mai rezervate, dar în afară au fost priviți cu mai mult umor. Sunt doar două sau trei exemple. Schimbarea vine încet și sigur. In cei șase ani, am putut observa numeroase schimbări în materie de nevoi, de piață și chiar de oameni, iar asta a venit mai ales datorită promovării designului românesc, ceea ce este foarte important.

autocolant perete cai verzi pe pereti WOLF Imobiliare
 

12. Ca notă de final cerem o destăinuire - la ce lucrezi în momentul de față și care sunt proiecte tale de viitor (tapet, ceas, stickere decorative, what will be next ?)

Momentan lucrez la o mini-colecție. De fiecare dată, la început de an lansez câteva autocolante de perete noi, care de cele mai multe ori nu prea au legătura între ele. Anul acesta încerc să creez ceva, câteva mini-autocolante și pentru băieți. Mi s-a spus că tind să creez mai mult pentru fetite, așa că am început să testez și să caut soluții și pentru băieți.
In viitor sper să lucrez mai mult cu tapet și vom vedea. Timp este să le facem pe toate.

Photo Source: cai verzi pe pereti