Mai întâi au fost pereții albi, apoi au venit trafeletii cu modele care se aplicau peste varul uscat, apoi după revoluție, într-o încercare de a fugi de vechile obiceiuri, a fost nebunia tapetului. Mai apoi, românii au început, timid ce-i drept să adauge un pic de culoare apartamentelor. Totuși, chiar și în ziua de azi nu vedem semne că românii vor reuși vreodată să uite de pereții albi.

Atunci când pereții nu sunt albi, românii au o serie de culori preferate. Din studiile noastre cel mai des românii folosesc galbenul, portocaliul, albastrul și roșul. Mai apoi mai este și un roz care mai apare din când în când, dar și acesta de obicei este rezultatul unei decolorări excesive a roșului. Dorința de culoare, duce adesea la un paradox al culorilor rezultat din exagerările unor proprietari. Vedem adesea apartamente total roșii, verzi sau mov. Și în vopsirea pereților, ca în orice lucru în viață, moderația este cheia, așadar nu trebuie să exageram în folosirea culorilor.

Totuși, când vine vorba de culori, cei mai mulți români preferă să nu se complice cu astfel de probleme și să dea un strat curat de vopsea lavabilă albă, asta spre marea disperare a unor designeri dornici să ne coloreze viața.

De ce preferă românii vopseaua albă

De câțiva ani, lumea designului de interior și mai presus a amenajărilor de interior este scindată de această problematică a pereților albi. O parte sunt de părere că albul este cea mai bună soluție pentru un apartament sau o casă, în timp ce alții cred că albul ar fi ultima soluție. Chiar și în afară, designerii de interior se confruntă cu aceeași problemă, principalii blamați pentru reapariția și avântul pereților albi fiind nordicii.

la peretii albi se folosec nuante deschise si nuante lemnoase

Aparent există în România mai multe tabere, fiecare cu o părere distinctă în legătură cu pereții albi. Dacă unii nu suportă pereții albi, alți îl cer expres, dintr-o serie de motive:

Aparenta senzație de curățenie a pereților albi

Motivul principal al preferinței față de culoarea albă ar fi o aparentă senzație de curățenie. Acest argument pare un pic jignitor pentru celelalte culori. Oare dacă albul este automat asociat cu ideea de curățenie, asta înseamnă că automat un apartament vopsit în alte culori va fi considerat murdar sau neîngrijit? Trebuie totuși să recunoaștem că albul este considerat o culoare a purității și curățeniei în mentalul colectiv, așadar putem și să înțelegem de unde a apărut această părere.

Frica de a combina alte culori

Este greu să combini culorile. Acesta este adevărul și nu ne miră că această frică se materializează adesea în pereți albi care mai apoi sunt decorați cu tablouri sau sunt lăsați liberi și minimaliști.

La punctul despre combinarea culorilor la români, unii designeri tind să fie de acord cu ideea de alb. “Vedem adesea combinații imposibile de culori, care ne fac să ne dorim albul înapoi. Da, dacă nu știți ce și cum să faceți, mergeți pe alb și lăsați ideile să vină pe parcurs” ne sugerează și specialiștii în amenajările interioare.

pereti albi cu detalii care sa insufleteasca designul de interior

Factorul economic și monetar

Am trecut printr-o criză și ce-i drept lavabila albă este cam cea mai ieftină vopsea existentă momentan pe piața românească. În cazul culorilor, ori de câte ori este nevoie de o revopsire a pereților trebuie luat codul de culoare al vopselei folosite și mai apoi mers la un magazin pentru a face amestecul. Abia apoi se începe vopsirea. Partea neplăcută este că pigmenții reacționează diferit la lumină, ceea ce înseamnă că uneori pereții se vor decolora, iar dacă se va dori vopsirea unei singure porțiuni, aceasta va avea o culoare diferită față de cea inițială.

În cazul culorilor cel mai adesea este vehiculată ideea de revopsire și curățenie generală a întregii camere, proces care poate să dureze un pic mai mult decât arhi-cunoscuta mâna de var dată pe pereți.

Albul dă un sentiment de siguranță

Albul este pentru pereții unei camere sau a unei case cam cum este negrul pentru vestimentația unei femei….când vrei să mergi la sigur se adaugă o rochie neagră, the little black dress așa cum probabil o știți. Cam la fel este și cu albul și pereții casei. Când vrei să mergi la sigur și să ai un punct de plecare indiferent de ce alte detalii mai adaugi, albul este răspunsul la toate întrebările.

Din punctul de vedere al renovării, peste alb se mai poate da un strat alb fără a da jos stratul de lavabilă, ori în cazul culorilor și a unei schimbări de culoare, acest lucru nu prea este posibil.

Înserarea designului nordic sau scandinav în casele românilor

Odată cu înserarea pe piața din România a companiilor nordice precum IKEA sau JYSK, românii au început tot mai mult să însereze piese de sorginte nordică în casele lor. Nu, nu referim la coarne de viking, ci la piese simple și funcționale în tonuri neutre. Ei bine, tonurile neutre, tind să “tragă” tot la tonuri neutre, iar astfel albul s-a reintrodus în casele românilor.

În apărarea designului nordic, sfătuim a nu se uita că designul scandinav vine cu spargeri de ritm prin crearea unor puncte de interes diverse, adăugări de culori și texturi neașteptate. Așadar, de multe ori albul pereților este ultimul lucru văzut la intrarea într-o cameră.

Cum spargem monotonia unor pereți albi

Pentru început, dat fiind că apartamentele cu pereți albi sunt adesea văzute ca fără suflet, o idee ar fi adăugarea unor elemente de însuflețire. Elementele personale care să dea câteva indicii asupra personalității persoanei sau persoanelor care trăiesc în respectiva casă sunt indicate în toate casele și cu atât mai mult într-o casă cu pereții albi.

O pătură colorată, niște tablouri, perne colorate, covoare drăguțe, elemente personale precum bicicleta sau chitara...orice vă definește.

Mai apoi, trebuie să reținem că mobilierul adăugat la design preia adesea funcția decorativă în lipsa culorii pe pereți, așadar atenție mare la alegerea mobilei.

Hint: o mobilă foarte închisă vă va închide și camera, dar va schimba aproape instantaneu percepția pereților, făcându-i și mai deschiși. Tocmai de aceea, prin revistele de design pereții albi vor fi acompaniați de mobilă albă, de lemn crud și nelăcuit sau de diverse nuanțe deschise.

Nu uita să adaugi tablouri sau câteva obiecte decorative care să umple spațiul gol. O altă idee ar fi înserarea de plante în designul de interior. Plantele dau energie, naturalețe și vivacitatea; verdele merge foarte bine peste alb, iar un perete alb va pune plantele și mai mult în valoare.

cand peretii sunt albi, negrul se foloseste ca accent

Din câte se vede, albul va rămâne în apartamentele și casele românilor pentru mulți ani, așadar cel mai bine ar fi să învățam cum să folosim pereții albi în avantajul nostru și cum să îi decoram pentru a ne exprimă cât mai bine personalitatea și ideile.

Pentru și mai multe idei despre cum să decorați sau cum să vă amenajați casa, sigur veți găsi ceva interesant în blogul nostru.

Dacă aveți neclarități sau întrebări, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de mai jos, iar experții noștri vor încerca să vă dea un răspuns.

Photo source: pinterest, etsy