De fiecare dată când văd un living gol mă simt ca un copil care are în față o pânză goală. Cred cu tărie că toți ce au același sentiment nu sunt nicidecum departe de adevăr. Într-adevăr, o cameră goală este o pânză care așteaptă să fie umplută, iar tu ești “pictorul” propriului apartament.

Probabil că vrei să decorezi astfel încât respectiva cameră să îți exprime cât mai bine personalitatea, fără a face o gaură prea mare în buget sau fără a trebui să împrumuți prea mulți bani de la bancă. Ți-am arătat deja cum să îți aranjezi dormitorul, sau cel puțin câteva idei care merită încercate atunci când ai un dormitor mic. Acum știi cum să-ți faci casa mai primitoare sau cum să îți faci mica bucătărie să pară mai mare. Ne-am ocupat de holurile mult prea mici, de baie (așa printre picăturile dusului), și de balconul buclucaș care mai mereu se transformă în spațiu de depozitare, în loc să ne ajute să ne relaxam așa cum ar trebui.

După această trecere prin toate camerele, observăm că singura cameră pe care nu am luat-o la decorat și analizat este livingul. Așadar, este momentul să decorăm și livingul iar pentru asta venim cu o serie de idei pentru amenajarea living-ului. De această dată vom lua amenajarea generală sau regulile generale ale amenajării unui living și a unei camere (inclusiv partea de construcții), urmând ca într-un articol următor să ne axăm strict pe micile detalii ale amenajării.

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Amenajarea ar trebui gândită ca o muncă de stratificare sau ca urcarea unui munte. Când urci un munte nu începi de la vârf, ci de la bază. Așa este și în cazul decorării sau amenajării. Se începe cu baza și se termină cu accentele și personalizarea.

Astfel, în timpul planificării fă-ți o structură pe staturi după cum urmează:

Stratul 1: Pereții

Alege culoarea, vezi dacă ar trebui dată o mână de vopsea sau de glet. Vezi ce pereți ar mai trebui îndreptați și dacă da, cam cât ar costă materialele.

Pune pe listă absolut tot ce ai nevoie, de la cea mai mică pensulă până la sacul de glet sau cutiile cu vopsea. Chiar dacă pare înfricoșător și s-ar putea să te demoralizeze, acest pas te va scuti de mult timp petrecut în magazine de profil, dar și de benzină cheltuită fără rost. Dacă ai mai multe materiale de luat, unele companii oferă chiar transport gratuit până la ușa imobilului.

Atenție, căci in cazul blocurilor asta ar putea însemna că tu va trebui să urci materialele la etaj.

Daca faci și partea electrică, gândește-te și la ce lumini ai vrea să ai în casă. Citește și articolul despre cum să-ți iluminezi corect locuința.

Stratul 2: Podeaua și Parchetul

Când vine vorba de living nu recomandăm gresia, ci mai degrabă parchetul. Fiecare persoană își amenajează locuința în funcție de necesități, dar în acest caz, cel mai bine ar fi să optați totuși pentru mult mai căldurosul parchet.

La fel ca la stratul 1, se face o lista cu cele mai mici detalii, de la folie (care ar fi cel mai bine să fie aluminizata căci izolează mult mai bine), până la plintă și elemente de îmbinare.

Am mai spus destul de multe despre parchet, așa că nu vom mai relua. Regula de aur a parchetului este că la parchet zgârcenia nu este indicată. Cu cât parchetul este mai ieftin cu atât mai repede va trebui să-l schimbi și pierzi o grămadă de timp și de bani.

De obicei livingul este un spațiu cu trafic intens, așadar și parchetul se ia în funcție de traficul din cameră. Culoarea se alege în funcție de ce găsești, dar și de gustul personal. Tot la capitolul podea se include în perspectivă un covor, dar acela va intra în peisajul camerei tale abia la pasul al 4-lea.

Stratul 3: mobilă

Mobila depinde în genere și de ce găsim în magazine. Puțini sunt cei ce apelează la firme specializate de design de mobilier ce oferă servicii de mobilă custom. Totuși, de cele mai multe ori în aceste cazuri, se oferă consultanță precum și o machetă a spațiului decorat. Din nou, aceste cazuri au început să fie mai dese, spre bucuria designerilor de interior, dar încă sunt privite ca o opțiune scumpă.

De cele mai multe ori, chiar și clienții noștri apelează la magazine generale precum dedeman, ikea sau magazine de mobilă pentru a-și decora locuințele.

Ca și în cazul celorlalte straturi, în stratul al treilea trebuie să pornești la drum cu măsurătorile camerei și cu lista de piese pe care le dorești în casa ta. Indiferent cât de mare ar fi talentul tău într-ale desenului, fă-ți o schiță pe o foaie albă de hârtie ca să îți ajuți mintea să vizualizeze mai bine produsul final. Mai mult ca sigur nu vei reuși să faci totul exact că pe hârtie, dar măcar vei încerca.

Mereu când mergi la cumpărături de mobilă, ia cu ține o ruletă și dimensiunile exacte ale camerei ce trebuie mobilată. Măsoară cu mare grijă dimensiunile pieselor de care ai nevoie înainte de a lua o decizie.

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Ai grijă să nu iei piese de mobilier mult prea mari, căci acestea îți vor mânca din spațiul vital. Adu-ți aminte că, de exemplu, distanța minimă dintre canapea și măsuța de cafea ar trebui să fie de peste 40cm, așadar, nu te grăbi sa iei piese imense care să-ți mănânce tot spațiul.

În cazul caselor, ai grijă să nu iei piese mult prea mici care să te facă să te simți precum Gulliver în țara piticilor.

Mulți designeri de interior încep decorarea unei camere de la o piesă deja existentă și apoi merg în jurul ei. La ultima decorare, am început amenajarea pornind de la un otoman și o bibliotecă pe care persoana le avea deja, iar întreg procesul s-a dovedit a fi mult mai simplu.

Piesele clasice de living sunt: o canapea, o măsuță de cafea, un fotoliu și o bibliotecă sau un dulap. În funcție de nevoi, se poate adăuga un birou, o noptieră sau câteva scaune.

Abia după ce ai luat piesele de mobilier, poți face și măsurătorile pentru covor. Alegerea covorului nu este o muncă atât de mare, atunci când respecți câteva reguli (pe care le găsești în acest articol), iar unele persoane aleg să nu folosească deloc un covor.

Stratul 4: decorațiunile interioare

După ce ai terminat cu “grosul” poți să treci de decorațiuni. Lustrele și lămpile ar trebui să fie primele. Citește și articolul despre cum să-ți iluminezi corect locuința.

Apoi adaugă figurine, tablouri, pături, lumânări și lista poate continua. Acesta este momentul în care îți arăți cu adevărat personalitatea. De la lucruri utile precum perdelele, până la figurina preferată, acestea sunt acele alegeri care într-adevăr îți evidențiază personalitatea de la primul pas în livingul apartamentului.

Așa cum am mai spus, în cazul acestor decorațiuni ai grijă să nu exagerezi, dar nici să nu treci în extremă cealaltă a “minimalismului golaș” cum o denumeau la un moment dat cei de la Watt.

Creează un centru de interes al camerei

Orice are de-a face cu partea vizuală sau de design, va avea și un centru de interes sau un focus. Bine înțeles că nici amenajările de interior nu fac excepție, și cu atât mai puțin amenajarea livingului. Centrul de interes este punctul care îți reține privirea și apoi ți-o orientează spre restul pieselor. Adesea este piesa cea mai memorabilă și cea care te face să spui “iți aduci aminte ce avea X în sufragerie?”.

Punctul de interes al unei camere poate fi o oglindă supra-dimensionată, o colecție de tablouri așezate deasupra canapelei, diferite obiecte de artă sau chiar un perete într-o culoare diferită față de ceilalți pereți. Din nou, și în alegerea punctului de interes, se caută reflectarea personalității persoanei. Astfel, de exemplu, pentru un client muzician, am ales în sufragerie să îi atârnam chitară pe un perete crem, iar în dormitor am adăugat mai multe note muzicale de metal cu o tentă steampunk. După ce ai ales sau ai creat un centru de interes, te poți apuca să decorezi în jurul lui.

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Respectă spațiul liber al camerei

Orice cameră, fie că este la apartament sau la casă, are nevoie de un pic de spațiu liber care să nu conțină absolut nimic. Este vorba de spațiul acela liber care oferă unitate designului și care cumva leagă toate piesele folosite în amenajare.

Aici nu există atât de mult o proporție magică, dar mai degrabă este vorba de o cerință a spațiului. Prea puțin spațiu liber va sufoca atmosferă, în timp ce prea mult va da un sentiment de gol și de rece. Știm că suntem vagi în această specificație, dar, dat fiind că designul diferă de la o cameră la altă, nu am putea fi prea preciși în această precizare.

Lasă suficient spațiu cât să te poți mișcă în voie fără lovituri la picioare, păstrează piesele care au o funcționalitate, fie de design, fie de altă sorginte și caută să mai ai și câteva spații libere pe perete.

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Nu mai lipi mobila de perete și caută simetria

Vedem mereu persoane care, în căutarea creării unui spațiu mai mare, lipesc toate piesele de mobilier de perete. Când le vezi așa aliniate, mai că te aștepți să iasă cineva și să se apuce să le execute. Fă-ți un pic de curaj și desprinde piesele de mobilier de perete. Dacă ai o cameră mai mare, ai putea chiar să încerci să creezi două spații, ca de exemplu fie un spațiu de lectură și unul de relaxare, sau un spațiu de relaxare și unul de dinning.

Tot aici includem și partea de simetrie. Dacă respectiva cameră nu poate fi împărțită, încearcă să aduci un pic de simetrie casei tale. Ochiul vede simetria ca ordine și frumusețe, așadar nu ezita să o explorezi și în amenajarea livingului tău.

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Culori soft cu accente tari

Dacă ai ales foarte multe culori soft (alb, gri, crem, maro deschis) în decorarea unei camere, poți oricând să salvezi designul prin adăugarea de accente colorate. Fie că este vorba de texturi sau de culori puternice, această spargere a monotoniei este destul de ușor de obținut.

Această spargere este ideea cu ajutorul căreia obții un maxim de efect, cu bani puțini. O serie de perne colorate, o pătură cu o textură simpatică, o vază colorată sau un covor, toate aceste adiții îți vor scoate casa din monotonie.

Un articol un pic mai lung decât de obicei, dar foarte util pentru orice amenajare de interior. Sperăm că ideile noastre au ajutat, iar dacă într-adevăr am oferit măcar o idee despre cum să îți amenajezi living-ul, trimite-ne și nouă să vedem ce a ieșit. :D

Planifică-ți amenajarea livingului în pași

Photo credit: mydomaine.com, lifehacker.com, digthisdesign.com, houseandgarden.co.uk, homerical.com