În ziua de azi toți își doresc un living cât mai modern și mai adaptat nevoilor unui apartament micuț. Puțini sunt norocoșii care au șansa de a amenaja o sufragerie mare. Cum aproape întotdeauna majoritatea câștigă, ne-am decis să venim cu o serie de idei de amenajare pentru livinguri mici și moderne.

Atunci când vin la noi, aproape toți clienții noștri ne cer să le facem locuința cât mai modernă posibilă. Ideea de living modern ajunge uneori un fel de laitmotiv care te obsedează, mai ales că unii dintre clienți nu știu exact la ce se referă prin modern. Abia după ce stai și discuți cu ei afli exact ce înseamnă acest modern și cum este perceput în spațiul românesc.

Am stat de vorbă cu Bogdan, unul dintre prietenii noștri arhitecți pentru a găsi esența unui living modern. Nu ne vom axa atât de mult pe un exemplu concret, ci mai mult pe modalități de a amenaja un living fără a cheltui sume care nu sunt necesare.

Care sunt elementele unui living modern

Pentru români, modern înseamnă de cele mai multe ori design nordic sau o combinație între designul de revistă și detaliile văzute în filmele americane.

Atunci când spune living sau sufragerie, românul se gândește aproape instantaneu la o canapea, o măsuță și un dulap. Aceste piese sunt de cele mai multe ori lipite de perete pentru a crea o falsă senzație de spațiu și cam atât...gata amenajarea livingului.

Pentru a reveni la realitate, elementele unui living se împart în două mari categorii: principale (elementele mai mari) și secundare sau accentele unui living.

elementele unui living modern

La elementele principale punem elemente precum o canapea, un fotoliu, o masă, o servantă, un otoman sau o comodă. Acestea sunt principalele elemente de mobilier care se regăsesc în livingurile din Europa și uneori din America.

La capitolul de accente intră covorul, decorațiunile precum tablourile, oglinzile sau pernele, plantele de orice tip și corpurile de iluminat.

Citește și Cum să-ți iluminezi corect locuința.

Livingul modern poate exista și fără o canapea imensă

Livingurile moderne aparțin unor oameni moderni, care nu mai au neapărată nevoie de o canapea imensă și de piese de mobilier greoaie. Un living modern poate exista foarte bine numai cu o canapea micuță de două persoane, sau de tip loveseat. Dacă, de exemplu, primești adesea vizitatori, pe care trebuie să îi culci undeva, ai putea încerca o canapea mai mică de tip futon. Deși are o lățime de sub 1,5 metri, această canapea extensibilă se întinde la 2 metri fără bătaie de cap.

livingul modern fără o canapea imensă

Unele sufragerii chiar trăiesc foarte bine numai cu două fotolii aranjate în jurul unei mese rotunde. Din nou, nu te obligă nimeni să ai anumite piese de mobilier în sufragerie, iar asta depinde de stilul și de nevoile tale.

Pentru a afla mai multe despre tipurile de canapea, citește și Tot ce trebuie să știi despre tipurile și modelele de canapele.

Principalul punct forte al unui living modern este reprezentat de simplitatea formelor și a culorilor. Un living amenajat modern nu va fi încărcat de mult prea multe elemente care nu sunt necesare și va da un indiciu asupra personalității celor ce locuiesc în acel imobil.

Fă o schiță incipientă a livingului de vis

Uneori, din cauza lipsei unei schițe sau a unui model, oamenii tind să meargă haotic și să piardă foarte mult timp și bani. Crearea unei schițe nu este o treabă chiar atât de grea și nu necesită neapărat cunoștințe de arhitectură.

Hint: Fă mai multe copii ale planului casei, și sub formă de pătrate, începe să desenezi unde ai vrea să pui principalele elemente. După ce ai făcut o schița, raportează dimensiunile schiței la dimensiunile apartamentului.

Lecția de matematică: Dacă, de exemplu ai un perete de 5m, reprezentat în schiță ca o linie de 20cm, iar pătratul canapea ar avea cam 5 cm, atunci, prin regula de trei simplă, canapeaua ar trebui să aibă cam 1,25m pentru a intra în designul propus de tine. Asta inseamna că te vei orienta către un loveseat sau către o canapea mai mică, de până în 1,5m.

chita apartament living amenajare

Oricât de greu ți s-ar părea, atâta timp cât desenezi în creion și îți faci măsurătorile și calculele corect, acest mic moment de desen te va scuti de mult timp și măsurători adiționale.

După ce ai terminat desenul și ai dimensiunile pieselor stabilită, fă o poză schiței cu telefonul, pune-ți un memo cu dimensiunile și abia atunci poți să pornești la goană prin magazine.

Alege covorul potrivit pentru livingul tău

Mulți români aleg să treacă peste importanța acestui element. Covorul dă unitate livingului...un sentiment de acasă pe care adesea nu îl poți obține altfel. Singura excepție de la această regulă este cazul în care lemnul pardoselii este prea frumos pentru a fi acoperit, dar chiar și așa, un mic covor de accent nu are cum să strice designului de interior.

Citește și Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta.

Plantele dau senzația de spațiu și de acasă - folosește-le!

Plantele dau un aer totalmente diferit casei tale și adaugă adâncime unui living mic. Verdele de exemplu, atunci când este pus într-un colț, păcălește ochiul făcându-l să creadă că există ceva mai mult dincolo de un simplu colț anost. Plantele merg foarte bine în colțuri și în fața sau în spatele canapelelor sau a colțurilor, dând un sentiment de unitate și sens oricărui design de interior.

Dacă ai animale de companie, citește și 7 Plante non-toxice pentru apartamente cu animale de companie.

Dacă nu, îți recomandăm să afli mai multe despre 5 plante de apartament ce ne scapă de toxine.

Renunță la masa de sticlă din sufragerie

În ultimii ani s-a propagat o informație înțeleasă greșit de mulți. Mitul urban spune că o masă de sticlă ar crea un sentiment de spațiu și, dat fiind că este din sticlă, ar da sentimentul că nu ocupă atât de mult spațiu în living.

Adevărul este că designerii din afară se referă la mesele din acrilic sau din lucite care au apărut în anii 70 și care erau totalmente transparente. Ideea este că o astfel de măsuță transparentă ocupă zero spațiu vizual și aerisește designul unei sufragerii mici.

masa transparenta tip lucite

De cele mai multe ori oferta de pe piața din România include mese dintr-o sticlă greoaie cu picioare masive, mese care nu aduc nici un fel de beneficiu livingului tău, ba din contră.

Livingul modern nu este gata fără un punct focal

Aceasta este probabil partea cea mai puțin costisitoare în amenajarea unui living, dar totodată una dintre părțile cele mai de efect. O oglindă amplasată central deasupra canapelei sau un set de tablouri fură ochiul și dă impresia de spațiu.

amenajare living punct focal

În ultimul timp, mulți au decis să-și definească punctul focal cu autocolant. În afară de avantajul de a nu cădea în timpul unui eventual cutremur, multe dintre stickere nu sunt o alegere atât de inspirată.

Dacă totuși, dorești să mergi pe această variantă, alege un design de sticker în genul, sau măcar similar cu modelele oferite de cei de la cai verzi pe pereți. Noi, de exemplu, ne-am îndrăgostit de ai lor mesteceni albi sau de brâul lor românesc.

Vom reveni cu și mai multe idei și detalii privind amenajarea sufrageriei. Dacă ai o neclaritate sau o întrebare, nu ezita să ne contactezi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Photo Source: Freshome.com, ubedroom.pw, pinterest