Trecut-a timpul grădinii lăsate de izbeliște. De vreo câțiva ani, trendul amenajării grădinii a ajuns și în România. Departe de noi gândul de a mai lăsa grădina din fața casei ca o mare de pământ bun numai de parcat mașina. Grădina este cea care asigură prima impresie asupra casei și asupra locuitorilor casei. Așa că sub nici o formă nu ar trebui lăsată de izbeliște.
Grădinăritul nu mai este o muncă în plus, ci o modalitate de ne destresa și de a ne găsi un plus de calm în agitația zilnică. Am stat de vorbă cu prieteni peisagiști și pasionați de ale grădinăritului și am găsit 10 idei de grădinărit pe care sigur trebuie să le încerci în 2018.
1. Plantează măcar un pom fructifer
Combină utilul cu plăcutul și plantează un pom fructifer. Un pom fructifer este o poveste ce se întinde pe tot anul: primăvara face flori, iar vara sau toamna rodește. Apoi adoarme pentru a renaște anul următor.
Îl poți obține și din semințe, dar sfatul nostru sincer ar fi să iei un copăcel de la un magazin de profil. Dacă mergi direct la o pepinieră, este foarte probabil ca angajații să îți poată furniza informații prețioase cu privire la soi, îngrijire și toaletare.
Pentru o casă nu recomandăm pomi precum corcodușul (cunoscut si ca mirobolan) sau dudul (morus) din cauza neplăcerilor ce ar putea fi cauzate de fructele acestor copaci. Atenție și la caracteristicile zonei. Cei mai rezistenți pe zona României sunt mărul și prunul, urmați de păr și vișin.
Dacă nu te încânta deloc ideea de pom fructifer, poți încerca un tei. Dacă ai persoane alergice la polen, încearcă un copac fără flori. Nu recomandăm totuși nucul, căci din cauza iodului, vegetația tinde să aibă dificultăți în dezvoltare sub nuc.
2. Amenajarea marginiilor și lateralelor casei
Orice construcție de casă prevede un minim de câțiva metri între case. Adesea delimitarea se face cu un gard, rămânând câțiva metri de pământ, ce mai apoi sunt neglijați constant. Cu o mână de cărămizi și un pic de mulch poți amenaja și această zonă. Mai este și ideea de tuia sau de arbuști micuți care să poată fi folosiți în respectivul spațiu, sau de ghivece dispuse în terasă. O altă idee ar fi cea de plante cățărătoare sau de gard viu.
3. Încearcă noi combinații de flori
Fie că vorbim de semințe sau de bulbi, încearcă ceva mai diferit. Sunt sute de varietăți diferite, dar tu te limitezi numai la trandafiri? Încearcă ceva mai deosebit anul acesta.
Dacă reușești să adaugi câteva plante perene, acestea te vor încânta an de an fără pre multă muncă și îngrijire.
O noutate apărută și în România, sunt covorașele cu semințe. Acestea se plantează în primăvară (din martie până la începutul lui iunie) și vă pot asigura o grădină înflorită până aproape de sfârșitul lui septembrie. Un astfel de covoraș începe de la 40 de lei și poate ajunge până la 200-300 lei în funcție de selecția de semințe. Dacă nu, îți poți selecta tu florile pe care ți le dorești.
4. Nu te baza numai pe cunoștințele bunicii
Grădinăritul a evoluat atât de mult față de vremea bunicii. Există o varietate de soluții și de idei pe care le poți folosi. Pe internet vei găsi zeci de tipuri de soluții pentru a avea o grădină îngrijită și drăguță fără prea mult efort. Mulch, covoare de semințe, gazon, stropitori și lista poate continua la infinit.
Partea cea mai bună este că toate aceste cunoștințe se află la un click distanță, iar tu ar trebui să profiți. Cele mai multe tutoriale de pe internet sunt în limbă engleză, dar nu cred că este chiar o problemă. Oferta de informație DIY se diversifică pe zi ce trece și în limba Română, așa că limitările sunt destul de reduse.
5. Căsuțe pentru păsări și în grădina ta
Păsările sunt cei mai buni aliați ai grădinii tăi. Știm că găinațul te poate deranja, dar nimic nu este mai bun pentru prevenirea insectelor ca păsările. O căsuță pentru păsări poate fi achiziționată pentru numai 30 lei, dar sfatul nostru este să nu vă limitați la soluțiile din magazine. O căsuță pentru păsări poate fi făcută din aproape orice.
Există numeroase idei online pentru astfel de căsuțe, realizate din sticle, cești vechi, lemn conserve și alte materiale. Nu va sfiiți să le faceți, chiar ca activitate de familie. Grădina, păsărelele și restul naturii vă vor mulțumi. Amplasați-le pe copaci sau chiar pe gard și nu uitați să puneți și niște semințe în ele din când în când.
6. Plante cățărătoare și agățătoare
Specialiștii recomandă plantele agățătoare ca surse de umbră, verdeață și culoare. Încercați să nu vă limitați la iederă totuși. Sunt zeci de plante agățătoare care ți-ar putea duce grădină la următorul nivel. Cei mai cunoscuți sunt trandafirii agățători, dar pe lângă aceștia, mai avem zeci de alte plante. Zorele, iasomii, mânărei sau floarea pasiunii sunt numai câteva dintre posibilități. Aceste plante sunt perene și necesită o mentenanță relativ redusă.
7. Plantele autohtone sunt la modă
În Franța și Anglia speciile neautohtone au devastat flora autohtonă. Acest fenomen este pe cale să se întâmple și în România. Bambusul este printre principalii dăunători, urmat de iederă , wisteria și prive (gardul viu). Odată plantate, aceste plante sunt ușor de îngrijit, dar cu greu pot fi înlăturate. În timp acestea sufocă și distrug vegetația autohtonă. Urmărind trendul bio, specialiștii recomandă plante autohtone non-invazive ca lăcrămioarele sau gălbenelele.
8. Mica grădină de verdețuri
Aceasta este probabil partea mea preferată. Se “poartă” plantele aromatice și verdețurile crescute în propria grădină. Salată verde, cepușoară, fasole agățătoare, floarea soarelui, busuioc și levănțică. Toate acestea sunt destul de ușor de crescut și vă pot oferi șansa de a mânca rezultatul muncii voastre. O altfel de grădină se poate face fie pe orizontal pe un spațiu nu mai mare de 2m2, dar se pot face și pe vertical, cum vă vom prezenta într-un articol viitor. Rapid, bio, sustenabil și gustos!
9. Lădița de compost este la mare modă
Lădițele de compost sunt la mare modă în 2018. Dacă ai o curte sau o grădină este păcat să nu-ți faci măcar o lădiță de compost. Astfel îți poți asigura un pământ de flori fertil și fără sulfați și alte chimicale. Dacă mai adăugăm și faptul că îți micșorezi impactul asupra mediului, deja o astfel de lădița devine indispensabilă pentru orice casă.
10. Spațiu de băut cafeaua
Dacă ai curte este păcat să nu îți amenajezi un spațiu de relaxare. Fie că este vorba de mobilă din paleți sau de un șezlong, de un grătar sau pur și simplu de o măsuță cu două scaune, un astfel de spațiu este absolut necesar pentru orice grădină.
După toată muncă de plantare și amenajare, ai până la urmă nevoie și de un pic de relaxare, nu-i așa? În rest, spor la grădinărit!
Adaugă un comentariu