De cele mai multe ori atunci când cumpărăm o plantă de apartament, fie că este pentru noi sau pentru altcineva, plantă aeriană sau în ghiveci, ori din neștiință, ori din grabă, uităm să verificăm dacă respectivele plante de apartament sunt sau nu dăunătoare animalelor de companie. Medicii veterinari avertizează că pe piață găsim numeroase plante nu numai periculoase, ci chiar mortale pentru sărmanele animăluțe, așadar ar trebui să avem mare grijă cu acest aspect.

Dacă unele plante ne pot ajuta să scăpam de toxinele din aer, de cele mai multe ori tocmai aceste plante ne pot aduce pisicuțele sau cățelușii în spital sau mai rău.

Așadar, iată o listă de plante de apartament care arată foarte bine și care nu afectează animalele de companie, așadar ar fi perfecte pentru un cadou.

Bambus (Dracaenei Sanderiana)

De departe cea mai bună plantă dacă ai animale este bambusul. Este destul de ușor de îngrijit, arată superb, nu necesită prea multe cunoștințe de botanică și, dacă ar fi să le dăm crezare popoarelor asiatice, aduce noroc în casă. Este extrem de bun de dat în dar unei familii cu animale, căci nu conține substanțe toxice sau nocive pentru animăluțe sau pentru copii. Este ușor de înmulțit și din ce în ce mai mulți floriști îl folosesc în aranjamentele lor.

Atenție: nu îl țineți direct în soare și udați-l cu apă curată (fără clor, cel mai bine), fără a-i uda frunzele, dacă vreți să reziste foarte mult.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie bambus

 

Gerbera (Gerbera Jamesonii)

Gerbera este o plantă originară din Africa, care a fost foarte mult folosită în buchete de orice fel. De curând a început să fie vândută și la ghiveci, ceea ce ne bucură extrem de tare. Are un colorit superb și este planta perfectă dacă vrei să adaugi un pic de culoare unei case, fără a-ți afecta animalele de companie. Planta nu este toxică și a fost demonstrat că absoarbe benzenul și tricloretilenul, ceea ce o face perfectă pentru o casă proaspăt vopsită, dar nu numai.

Singura problemă este că are o singură inflorescență per an, ceea ce înseamnă că va face flori numai o dată pe an și va rezista până la 3 ani.

Este alternativa perfectă pentru simplele buchete, partea bună fiind că, dacă o floare de gerbera de obicei rezistă cam 3-4 zile, în ghiveci vor ține minim o săptămâna.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie gerbera

 

Palmierul doamnei (Howea Kentia)

Împrospătează aerul și nu este otrăvitoare pentru animale, așadar această este plantă este perfectă pentru o casă cu iubitori de animăluțe.

Atenție, căci de foarte multe ori această plantă se poate confunda cu varietăți de Dracena, plantă ale cărei frunze sunt otrăvitoare. Uitați-vă atent la eticheta plantei sau, dacă vreți să cumpărați plantă dintr-un magazin specializat, întrebați persoanele responsabile.

Este planta perfectă pentru decorarea unui apartament. Puteți să o puneți într-un colț pentru a aduce un pic de verde apartamentului sau casei. Îngrijirea să nu este complicată, ba chiar am putea spune că este mai ușor de îngrijit decât alte plante mai mici și mai puțin aspectuoase.

Vine într-o gamă largă de mărimi, așadar nu trebuie să vă îngrijorați dacă nu aveți mult loc de un apartament.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie palmierul doamnei

 

Planta Păianjen (Chlorophytum Comosum)

Stați liniștiți…această plantă nu face păianjeni, sau cel puțin nu păianjeni veninoși.

Această plantă curăță aerul de benzen, formaldehidă, monoxid de carbon și xilen. Planta este foarte ușor de înmulțit și cam o data pe an face niște floricele foarte drăguțe. Nu este toxică pentru animăluțe și nici nu necesită grijă prea mare. Această este poate planta cea mai răspândită în casele românilor, mai ales că poți face ușor rost de un puiet rupând o tulpiniță și ținând-o în apă pentru câteva săptămâni.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie planta paianjan

 

Violeta

Violeta sau Violeta de Parma cum mai este cunoscută de gospodinele din România, este o altă plantă extrem de comună pentru români. O vedem peste tot în casele românilor sau în supermarketuri, vine într-o varietate de culori și nu este nocivă pentru animăluțe. Planta se îngrijește și se înmulțește foarte ușor și fără prea mari probleme.

Florile acestei plante sunt absolut superbe, iar unele plante fac flori chiar și de trei ori pe an ceea ce înseamnă că veți avea o adiție colorată odată la câteva luni.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie violeta de parma

 

Cactus de Crăciun (Schlumbergera truncata)

Este o plantă ce înflorește mai ales în perioada Crăciunului, dar nu neapărat, existând chiar si Cactusul de Pasti, sau de vară. Cultivată încă de pe la 1800, această este încă o plantă foarte potrivită pentru familiile cu animăluțe sau copii. Este ușor de îngrijit și cu puțină grijă vă va ține o viață. Florile sunt superbe și apar atunci când planta simte frig, și chiar dacă nu au un miros specific, arată superb. Vara poate fi ținută în balcon, dar iarnă cel mai bine ar fi să fie ținută în casă, dacă temperaturile scad sub 7 grade.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie cactus craciun

 

Suculenți (Echeveria)

Cunoscute și ca flori de gheață, aceste plante sunt foarte ușor de îngrijit și pot fi puse în medii din cele mai diverse. Aici pot intra și cactușii, deși nu i-aș recomanda, căci animăluțele curioase sau copiii se pot răni cu aceste plante.

Atenție la planta de Aloe care este extrem de toxică pentru animale, așadar dacă vreți să o păstrați pentru uzul familiei, țineți Aloele cât mai departe de animăluțe.

Dacă pisică sau câinele se înfruptă un pic din frunzele vreuneia din plantele de mai sus, acesta nu va păți nimic. Dacă în schimb vomită, nu te îngrijora, căci s-ar putea să fie numai o simplă curățare a stomacului și nu neapărat o afecțiune. Dacă animalul continuă să vomite, adresați-va medicului veterinar.

7 Plante non-toxice pentru casele cu animale de companie suculenti

 

Plante toxice pentru animalele de casă

Înainte de a lasă animalul să ia contact cu o plantă bizară, verificați-o pe site-ul ASPCA (Asociația Americană împotriva Cruzimii Asupra Animalelor). Acest site în Engleză, dar conține o multitudine de plante catalogate și astfel vă puteți proteja micii prieteni necuvântători.

De asemenea, am elaborat o listă de plante extrem de comune în casele românilor, dar și extrem de toxice pentru animăluțe. Atenție căci unele dintre aceste plante sunt toxice numai dacă ingerate, dar altele precum crinul sau leandrul fac rău chiar și fără că animalul să le ingereze. Astfel, plante toxice pentru animale sunt:

Aloe Vera, Iederă, Azalee, Cyclame, Filodendronul, Asparagus, Dracaena, Kalanchoe, Leandru, Ficus, Mușcată, Ferigă, Crin, Narcise, Colocazia (Urechile de elefant), Poinsettia (comună Crăciunița), Crizantemă, Eucalipt, Ceapă, Vâsc.

Atenție de Crăciun mai ales, foarte multe animale ajung intoxicate cu Vâsc sau Crăciuniță, așadar mare grijă unde lăsați aceste plante dacă plănuiți să vi le achiziționați.

Pentru a fi siguri că animăluțele vor fi în siguranță, cel mai sigur încadrați-vă în lista de mai sus și evitați plantele cu potențial toxic.