Fie că este vorba de case sau de apartamente, tot mai mulți români încep să investească în imobiliare. Profilul investitorului în imobiliare este cel al doritorului de venit pasiv care după vânzare, fie va închiria imobilul, fie îl va vinde la o eventuală creștere a pieței.

Aparent, cei mai predispuși la astfel de investiții ar fi românii plecați în străinătate, care încă mai au obișnuința de a trimite banii în țară și o dorință de a trăi în România la pensie. Fiind o piață în creștere, apar și foarte multe dificultăți în alegerea următoarei investiții imobiliare. Totuși, cu mult tact aceste probleme pot fi depășite.

Pentru cei ce doresc să investească în imobiliare, avem o serie de sfaturi care s-ar putea dovedi foarte utile:

Încearcă să eviți vara ca perioadă de investiții

Cele mai multe investiții imobiliare sunt făcute pe timpul verii, de unde și prețul ușor mai crescut în această perioadă. Unii clienți ne-au povestit chiar că sunt proprietari de apartamente care refuză să-și vândă apartamentul în perioada din sezon, pentru a aștepta creșterea de prețuri din vară.

Puterea stă în mai mulți

Dacă ai o perioadă de timp limitată, fie pentru că muncești, fie pentru că lucrezi în străinătate, munca de echipă este baza. Ori îți programezi vizionările cu cea mai mare rigoare, ori împarți din vizionări cu soția, un frate sau cineva de încredere.

Cel mai important este să îți stabilești criteriile foarte bine înainte de a purcede la căutat. Notează-ți criteriile pe care nu le consideri atât de importante în decizia imobiliară. Apoi începeți căutările.

Cel mai simplu este să apelați la o agenție imobiliară care să vă facă o listă de 5 sau 10 apartamente având caracteristicile dorite. Agenția vă va lua un comision, dar dacă își face treaba, presupunem că îl merită.

O altă idee ar fi să apelați la dezvoltatori imobiliar care să vă prezinte apartamentele sau casele fie aflate în dezvoltare, fie terminate. Aceștia pot ajuta atât în ceea ce privește actele necesare vânzării, cât și în procesul de customizare sau amenajare a noii locuințe.

6 sfaturi pentru cei ce doresc să investească în imobiliare

Fii la curent cu situația economică din domeniu

Mulți dintre cei ce au început să investească în imobiliare, mai ales în perioada de boom de dinainte de criză, s-au ales cu banii blocați. Nu puțini sunt cei ce, după o investiție de sute de mii de euro, s-au trezit cu o scădere drastică a prețurilor și în imposibilitatea de a recupera investiția inițială.

Fluctuațiile de preț de câteva sute de euro apar de la o zi la alta și de la un anotimp la altul. Totuși, dacă se ajunge la fluctuații de mii de euro, atunci ceva clar nu este în regulă.

Interesați-vă în legătură cu prețul zonei în care doriți să faceți investiția și, atâta timp cât imobilul nu aduce niște îmbunătățiri semnificative care să justifice prețul ridicat, încercați să nu plătiți un preț care să depășească foarte mult prețul zonei.

Mai ales dacă te găsești în situația de a face un credit ipotecar, ar trebui să ai o atenție sporită la semnalele pieței.

La semnalele negative din partea pieței, încearcă să îți mai temperezi dorințele de landlord și să aștepți măcar o săptămână sau o lună până la clarificarea situației.

Investește într-o proprietate care să nu necesită multe reparații

Există trei tipuri de investitori:

  • Cei ce iau un apartament sau o casă aproape în ruină la un preț mai mic, că să o renoveze de la zero și să investească diferența de preț în reparații
  • Cei ce iau un apartament nou, adesea la cheie
  • Zona de mijloc: cei ce iau un apartament cu mare parte din dotări, la un preț mediu

Atunci când nu ai timp, investiția într-un depozit de cartofi, cum îl numea unul dintre clienții noștri, nu este tocmai cea mai bună idee.

Citește șiCare sunt costurile de amenajare ale unui apartament?

De multe ori, după ce treci pe hârtie toate costurile aferente reparațiilor și îmbunătățirilor, îți dai seama că ajungi la un preț similar cu cel al unui apartament nou și că ai mai și pierdut o grămadă de timp.

Să mai menționăm oare stresul și nervii care însoțesc renovarea completă a unui apartament?

Deja un apartament care are mai mult de 30 ani, mai mult ca sigur va necesita o reparație generală pe parte de instalații. Așadar, pe această parte, cea mai sigură opțiune este un apartament nou...eventual la gri, care să dea libertatea de amenajare.

Trebuie ținut minte că orice reparație necesită timp și bani, asta fără să punem la socoteală deranjul cauzat sau imposibilitatea de a da în uz apartamentul până la terminarea lucrărilor.

Adună cât mai multe informații despre proprietari și zonă

Ai văzut un imobil care se încadrează în buget și ai vrea să îl iei. Nu uita să te uiți și la starea imobilului, la eventuale îmbunătățiri ale zonei și la accesul către căile principale de comunicație. Un apartament mai aproape de o cale de acces la mijloacele de transport în comun se va vinde sau închiria mult mai ușor.

Dacă locuința este și aproape de o zonă intens circulată, de un sediu administrativ, de clădiri de birouri, sau de locuri de interes din oraș, atunci locuința va fi mult mai ușor de valorizat. Așadar ar trebui luat în considerare și acest aspect.

Dacă zona este rău-famată, asta va influența monetizarea investiției. La fel de importantă este și calitatea vecinilor. O listă și o simplă căutare a evenimentelor din zonă nu ar avea ce să strice.

Sună un pic a paranoia, dar când vine vorba de o astfel de investiție, este mai prudent să sufli și în iaurt.

După cumpărare caută modalități de a-ți automatiza cât mai mult plățile

În studenție o aveam pe doamna Jeana, care când îți era viața mai dulce, venea la ușă ta ca să-ți aducă aminte să plătești chiria. Cel mai neplăcut moment!

Oh, și făcea asta deși stătea la blocul de lângă și noi chiar ne plăteam chiria la timp. Cred că evoluția tehnologică ne vine în ajutor de această dată și ne lasă fără astfel de momente ciudate.

În țări precum Franța, Anglia, dar și în Statele Unite, au apărut tot felul de servicii de plată și de înregistrare a plăților din chirii. Dacă este posibil, încercați să creați un cont și chiriașii să livreze banii în acel cont. Așa, în fiecare lună banii vor ajunge în cont la data stabilită. Cu un sistem de automatizare, se poate chiar să trimiți banii direct în contul de economii pentru plata împrumutului bancar și a ratei la casă (dacă există unul).

6 sfaturi pentru cei ce doresc să investească în imobiliare

Informează-te cât mai mult asupra închirierii unui apartament

Dacă vrei să iei un apartament și apoi să îl închiriezi, ar fi o idee să te documentezi puțin mai mult și în legătură cu procedurile de închiriere ale apartamentelor.

Nu de alta, dar cred că o eventuală vizită de la ANAF, nu s-ar termina foarte bine... Știm că sunt mulți care nu declară aceste venituri, dar date fiind posibilele urmări, poate ar fi mai sigur să te informezi din timp care sunt formele legale de urmat atunci când dorești să închiriezi unul sau mai multe imobile.

Din moment ce mergi la notar pentru a completa procedura de vânzare-cumpărare a apartamentului, nu ar strica să te informezi și pe partea de închiriere...așa scutești un drum.

Sperăm că cele de mai sus te-au ajutat, iar dacă te-ai decis să intri în lumea investitorilor imobiliari...îți urăm multă baftă în această nouă călătorie.