Ce face o casă sau un apartament să devină acasă? Mult timp designerii au căutat un răspuns la această întrebare, iar din căutările lor a reieșit că personalitatea locuinței este cea care influențează percepția și ne face să asimilăm respectivă locație că pe un loc primitor și în care putem trăi.

O locuință devine “acasă” atunci când reflectă personalitatea proprietarului, iar dacă proprietarul este o fire primitoare și caldă, atunci și casă ar trebui să arate exact așa: primitoare și caldă. Dacă în cazul proprietarilor acest lucru se face încet și în timp, atunci când abia ne mutăm în casă nouă, lucrurile stau un pic mai diferit și acest proces de “acasificare” trebuie să se desfășoare un pic mai repede.

Gradul de comoditate al unei încăperi ne influențează starea de spirit și modul în care percepem respectivul spațiu. Tocmai de aceea, iată că de această dată venim cu idei menite să facă apartamentul mai cozy, sau pe românește, mai primitor. Veți vedea că acest lucru se face cu bani puțini și fără prea mare bătaie de cap.

Gândește-te la confort și la spațiu

Primul sfat: atunci când iei o piesă de mobilier pleacă de acasă cu măsurătorile bine făcute, altfel te vei trezi cu o piesă mamut care va face amenajarea un coșmar.

Poate canapeaua pe care ai văzut-o este la un preț bun, dar dacă nu este confortabilă, nu arată bine și nici nu te invită să petreci o seară leneșă la film pe ea, poate că nu este cea mai bună decizie.

Cel mai ieftin nu înseamnă cel mai bun, așadar nu te aruncă la prima promoție care-ți apare în cale. De foarte multe opri atunci când plătești mai puțin pe ceva, acest lucru pare să se întoarcă asemeni unui bumerang și inevitabil riști să ajungi să plătești de două ori mai mult pentru respectivul item.

Confortul poate fi dat și de lucrurile mici, nu neapărat de giganți, asta mai ales în cazul unui apartament, așadar, fugi și ferește-te de mamuți mâncători de spațiu și confort.

Sfatul nostru: Dacă nu ocupă prea mult spațiu și arată bine, o canapea nu atât de confortabilă, poate fi totuși salvată cu o mână de perne și o păturică moale numai bună pentru zilele friguroase. Chiar și așa, nu cumpăra ceva ce nu îți place, căci te va demotiva și va face designul și mai greu de implementat.

Mobila trebuie să faciliteze conversația, nu să o împiedice, așadar mare atenție la distanța dintre piese. Niște piese de mobilier puse mult prea depărtat, vor îngreuna conversația, în timp ce o apropiere mult prea mare va da un sentiment de invadare a spațiului personal.

Adu-ți lucrurile pe care le iubești

Fie că este vorba de tonele de cărți sau de zecile de jocuri, așa cum am mai spus, personalitatea unui apartament este dată și de personalitatea posesorului. Sunt două extreme pe care foarte mulți români par să le atingă cu mare ușurință: prea mult sau prea puțin.

Sunt mulți cei ce adună compulsiv lucruri și le împrăștie fără noimă, iar apoi mai sunt și cei ce se mulțumesc cu extrem de puțin și cărora le este frică să investească in confort.

adu in casa detaliile care iti plac

Sfat pentru minimaliști: știm că ai nevoie numai de televizor sau de laptop și că nu petreci foarte mult timp pe acasă, dar te-ai întrebat ce te face să fugi atât de departe de locuința proprie? Nu mai da vina pe muncă și începe să arăți un pic lucrurile care-ți plac. Fie că este vorba de un poster cu mașina visurilor tale, de un frigider de băuturi, o bibliotecă sau de masa aia de poker la care mereu ai visat, poate ar fi timpul să le arăți. Investiția se va amortiza în timp, de asta te asigurăm.

Sfat pentru cei ce adună: De câte lucruri chiar ai nevoie din toate chestiile alea pe care încerci cu disperare să le așezi? Chiar le folosești pe toate? De câte din obiectele respective nu te-ai mai atins de ani de zile? Aceste întrebări sunt valabile la orice, fie că vorbim de haine, obiecte sau chiar cărți. Poate ar fi cazul să faci o bucurie cuiva și să mai donezi din ele. Nu zice nimeni să nu ai lucrurile tale alături de tine, dar în momentul în care te simți sufocat în propriul apartament sau propria casă...acesta este semnul că fie trebuie să te muți într-o casă mai mare, fie ar fi cazul să mai scapi de câteva lucruri.

Scaun în dormitor și un mic otoman în fața canapelei

Vedem foarte multă lume care decide să reducă dormitorul la o cameră de dormit cu televizor. Totuși, dormitorul nu trebuie să fie numai o cameră de odihnă fizică, ci și de odihnă mentală, așadar nu prea înțelegem de ce mai toată lumea lasă să rămână strict un spațiu al dormitului la televizor.

Colțul de citit nu trebuie musai pus în sufragerie, ci poate fi amplasat cu mare succes în dormitor, atâta timp cât spațiul o permite. Un fotoliu sau un scaun confortabil, o lampă și o măsuță pe care să-ți poți lăsa cărțile, revistele sau cana de ceai cald după o zi lungă….din nou, nu trebuie să investești mult pentru a obține un rezultat fain.

De asemenea, măsuțele de cafea și otomanele care te invită să-ți dai papucii jos și să te relaxezi sunt un alt factor ce tind să crească sentimentul de confort și apartenență la un spațiu. Știm că majoritatea am fost crescuți în ideea că picioarele nu ar trebui să părăsească nicicând podeaua, dar adevărul este că după o zi de mers sau de stat la calculator, un otoman (o să-l găsești în magazine și sub numele de taburet) este absolut divin pentru picioarele noastre…unde mai pui că în unele poți să și depozitezi lucruri.

locuri pentru relaxat si ridicat picioarele

Un perete mai închis într-o nuanță personală

Pereții crem sunt peste tot în casele românilor. Cremul și albul tind să domine paleta de culori folosită de cei dornici de a-și amenaja casa….de ce, nu am descoperit încă, dar cătăm. Sparge monotonia și fă-ți un perete în culoarea ta, dar într-o nuanța mai închisă dacă se poate. Acesta este mai degrabă un sfat pentru cei ce nu stau în chirie, dar nu vedem de ce nu ai face așa ceva dacă stai în chirie într-un loc cu o culoare a pereților mai mult decât neprimitoare.

Un perete mai închis decât restul îți va scoate un pic apartamentul din anostitate.

Atenție să nu exagerezi, căci prea multă culoare strică și în loc să îți facă locuința mai primitoare, s-ar putea să obții exact contrariul. Din nou, atenție la echilibrul casei tale!

Texturi, materiale și spargeri de tipar

Dacă totul este fad și ușor monocrom în viața apartamentului tău, poate este momentul să adaugi câteva texturi. Înserarea de texturi ale pieselor este mai ușor de obținut decât schimbarea culorilor unui perete, așadar ar fi o opțiune mai ușor de folosit.

De la o pătură pufoasă, la câteva perne, sau chiar un tablou, ai nevoie de un imprimeu ca să spargi monotonia spațiului interior.

Același lucru este valabil și pentru blăniță sau pentru covoarele pufoase. Nu spun să ne întoarcem la faimoasa blăniță de oaie, capră sau ce animal era acela, pe care o țineau părinții noștri cu sfințenie, ba din contra. Totuși, există mai multe tipuri de blăniță sintetică, pe care o recomandăm. Arată foarte bine și te-ar putea face să începi ziua cu un zâmbet și cu ceva pufos la picioare.

design centru camera texturi

Mai multe surse de lumină

Nu te limita la lumina dată de plafonieră sau de lustra principală a camerei. Mai multe surse de lumină caldă dau senzația de căldură și te fac să te simți de parcă ai fi îmbrățișat de căldura luminii. Atenție, căci mai multe becuri reci și puternice vor da un sentiment de salon de fotografiat sau o cameră de spital, și în loc să îți facă locuința mai primitoare, o vor face să pară mai rece ca Polul Nord.

Cele trei surse de lumină într-o cameră provin de obicei de la lumina principală (plafonieră sau lustră), lampadar și veioză de citit. Desigur, nu este obligatoriu să le ai pe toate trei, dar mare atenție la tipul de lumina și la numărul de lumeni pe care respectiva sursă de lumina o emană.

Dacă te-am ajutat cu idei să-ți faci camera sau apartamentul mai primitor, nu ezita sa ne spui. Ai mai jos o secțiune de comentarii care abia așteaptă să fie completată :D