Pe piața imobiliară din România, apartamentele noi își iau un avânt considerabil, și nu o spunem noi, ci specialiștii în domeniu. Pentru a ne îmbunătăți serviciile, ne-am pus întrebarea care ar fi motivele pentru care unii români preferă cumpere un apartament nou, în defavoarea unui apartament mai vechi. Așadar, ne-am deranjat clienții, fie ei actuali sau viitori, precum și un grup relevant de persoane ce sunt în căutarea unui apartament nou, și după ce ne-am construit tribul de vânători de apartamente, le-am pus câteva întrebări.

Poate că datele acestea nu se aplică la absolut toată lumea și peste tot în țara, dar în Sibiu s-ar părea că tinerii de până în 35 de ani preferă apartamentele noi, în timp ce după această vârstă procentul începe să scadă, cel mai mic procent fiind reprezentat de bătrâni...și, da asta înseamnă că de obicei persoanele de peste 60 de ani vor opta mai degrabă pentru un bloc vechi.

Și totuși, de ce aș lua un apartament nou? Am întrebat în stânga și în dreapta, iar când ne-am uitat la rezultate, am descoperit lucruri destul de surprinzătoare chiar și pentru noi. Motivele de a lua un apartament nou sunt din ce în ce mai variate, iar comparând răspunsurile de acum cu unele informații de anul trecut, vedem că preferințele cumpărătorilor se diversifică pe măsură ce trece timpul. Tinerii nu mai pot fi amăgiți atât de ușor de o vopsea dată în grabă și de premisa unui preț mai mic. Știu la ce să se uite, știu câți bani au la dispoziție și cum vor să-i cheltuiască, așadar nu se vor lăsa convinși prea ușor să-și schimbe preferințele.

Wolf Imobiliare - apartamente noi in Sibiu, Romania

Dincolo de această prezentare și de consecvența cumpărătorilor, totuși, de ce iau românii apartamente noi? Am structurat datele colectate în câteva puncte concludente după cum urmează:

Este noul tău început - fă-l să fie cât mai nou posibil

Nici noi nu am fi spus-o mai bine. Tinerii, aka persoanele aflate la începutul vieții caută ceva care să le satisfacă pofta de nou, fie că vorbim de o mașină nouă sau de un apartament nou. Vor să aibă un look mai proaspăt și să nu mai fie forțați să stea alături de persoane cu deprinderi din secolul trecut.

Tinerețea trage la tinerețe, așadar faptul că de obicei complexele rezidențiale noi sunt pline în special de tineri este un mare atu pentru acestea. Se caută în general open space-urile, luminoase și spațioase unde poți să-ți bei cafeaua de dimineață în liniște și pace fără să fii limitat de spațiul mult prea mic al bucătăriei.

“Este vorba de mirosul de nou și de curat. Știu că nu o să trebuiască să schimb tot înainte să mă mut în apartament și să găsesc vestigii de la foștii proprietari și asta mă bucură enorm de mult. Este apartamentul meu și al familiei mele și așa va rămâne.”

Ai grijă de copiii tăi

Un alt punct pe lista tinerelor familii este siguranță lor, dar mai ales a copiilor. Unele complexe rezidențiale pun la dispoziție spații de joacă, precum și camere de supraveghere pentru a asigura o siguranță sporită pentru tine și familia ta. În eventualitatea în care complexul nu deține un spațiu de joacă, mai mult ca sigur va avea o peluză și un spațiu verde destul de mare unde copiii își pot pune o păturică și se pot juca sub atenta supraveghere a ta, a unui alt părinte sau chiar a paznicului clădirii. În cazul apartamentelor noi, siguranța și atenția la detalii sunt puncte cheie care fac într-adevăr diferența pentru cumpărători.

Diferență minimală de preț

Mulți își justifică preferința pentru un apartament vechi prin preț. Când ne-am întrebat clienții ce părere au despre diferența de preț, mulți ne-au răspuns că diferența se justifică. Diferența de preț apartament vechi vs apartament nou se amortizează prin neplata eventualelor îmbunătățiri și mai apoi prin facturile de la o lună la alta.

De cele mai multe ori în momentul în care se achiziționează un apartament vechi, instalația electrică trebuie schimbată, la fel ca și majoritatea țevilor și a instalațiilor. La un calcul extrem de simplist, aceste schimbări costă minim 5000 de euro, în acest preț incluzându-se și prețul astupării găurilor făcute, șamd. Cum multe apartamente vechi sunt încă racordate la sistemul central de încălzire, v-a trebui să se mai facă o investiție și în montarea centralei, la care se adaugă și toată umblătură după vecini și vecine pentru a semna accordul și a face racordarea posibilă. Trecând prin asta deja de două ori, trebuie să mărturisesc că este o pierdere enormă de timp și de bani. Dacă mai aveți și neplăcerea de a avea vecini mutați în alte țări sau chiriași, toată procedura de montare a centralei va deveni un coșmar logistic.

Apartament nou = Avantaje înzecite

Primul avantaj sunt serviciile de tip post-vânzare. De cele mai multe ori dezvoltatorii oferă garanție clienților o perioadă de timp, lucru care nu se întâmplă niciodată în cazul apartamentelor vechi.

Am avut surpriza ca unul din posesorii unui apartament WOLF Imobiliare să fie o persoană “pățită” ce și-a cumpărat un apartament vechi în împrejurimile Sibiului. La o lună după ce a terminat toate formalitățile, au început să cedeze toate: țevi, centrală, chiar și un perete fals care s-a prăbușit din neant. “Am ajuns să suflu în iaurt...după acea pățanie am ajuns să nu mai vreau un apartament vechi. Pur și simplu nu îmi mai trebuie. Am investit mult prea mult pentru așa ceva.”

Printre avantaje se număra și locul de parcare asigurat de mai toate complexele rezidențiale atât în Sibiu cât și în alte orașe. Nu vei mai pierde ore în șir căutând un loc de parcare și cei economisi considerabil de mult timp pe care îl poți petrece alături de familie la un grătar în zonă special amenajată, în parcurile din împrejurimi sau pur și simplu în noua ta casă.

Liniștea împrejurimilor

Cartierele rezidențiale din România încă mai sunt locuri destul de liniștite. Așa cum ne-au spus și respondenții noștri, unul din dezavantaje este continua construcție. “Complexele rezidențiale sunt în continuă dezvoltare, așadar s-ar putea să ai parte timp de câteva luni de ceva zgomot în timpul zilei. Totuși, noi am fost printre norocoșii care s-au mutat când vila de lângă noi era aproape terminată, așadar nu a fost atât de rău….mai ales ca muncim mai toată ziua, iar noaptea poți să te bucurii de toată liniștea din lume”

De cele mai multe ori și datorită regulilor complexului, poate a sistemelor de siguranță sau chiar a depărtării de atât de aglomeratul centru, complexele rezidențiale cu apartamente noi vă vor ține departe de zgomotul asurzitor al ambulanțelor, pompierilor sau a claxoanelor de mașini.

Dacă ai experiențe sau argumente pro sau contra apartamente noi, nu ezita să ne scrii, iar noi le vom lua in considerare.


Dacă te interesează un apartament în Sibiu, nu ezita să contactezi WOLF Imobiliare. Oferim apartamente de vânzare ieftine și bune în complexele noastre rezidențiale. Hai în familia WOLF Imobiliare.