Foarte multe gospodine, care se întâmplă să fie și clientele sau cititoarele noastre, se plâng de cât de mici sunt bucătăriile. Nu este cazul pentru apartamentele WOLF, dar în medie, în România, puține sunt familiile care au o bucătărie mai mare de 10m2, iar asta tinde să afecteze negativ calitatea vieții. Familiile încep să nu mai mănânce împreună din cauza spațiului redus, apare un sentiment de angoasă ce de multe ori ne face să ne îndepărtăm cât mai mult de bucătărie și să apelăm la alte "surse" care în afară faptului că sunt mult mai scumpe decât ceva gătit în casă, de cele mai multe ori mai și afectează sănătatea. Totuși, bucuria de a găti se poate găsi sau regăsi, decorând.
Veți spune ce legătură are una cu cealaltă? Oricât de ciudat ar părea, așa este. Psihicul este afectat mai ales de factorul vizual, care, la rândul său influențează reacțiile la stimulii exteriori.
Astfel, o bucătărie curată și bine compartimentată inspiră și dă acel ceva, acel impuls de care avem nevoie ca să petrecem timp într-un anumit loc.
Știm că o schimbare radicală în designul bucătăriei ar însemna timp și bani. Așadar, venim cu o serie de idei de design care nu vă vor face o gaură în buget, dar vor avea un efect garantat asupra bucătăriei tale:
1. Depozitează totul cât mai bine cu putință
O bucătărie cu sute de obiecte lăsate peste tot va părea chiar mai mică decât este în realitate. Pentru a maximiza potențialul unei bucătarii de mici dimensiuni, orice spațiu de depozitare trebuie folosit la maximum.
Prima idee ar fi să incluzi și ușa în planul tău de depozitare. Noi am folosit un organizator de pantofi SKUBB de la Ikea. Îl el poți să pui prosoapele, câteva ustensile pe care nu le folosești atât de des, sau chiar câteva produse de curățat. Totul va arată super, vei câștiga spațiu extrem, de prețios și poți face asta, dând în jur de 30 de lei.
Ca un sfat, încearcă să pui produsele de curățat cât mai jos, sau scoate-le cu totul din plan în cazul în care ai copii mici care ar putea fi tentați de acestea, pentru a preveni accidentele nedorite.
2. Magneții ne atrag...ca magneții
Tot din capitolul depozitare inteligență, am venit cu ideea magneților. În ultimul timp, magneții sunt ultimul trend în materie de depozitare. Mai peste tot poți găsi un suport magnetic de cuțite pe care poți ține ustensilele fără a mai ocupa spațiul de pe contoar sau de pe masă, mărindu-ți astfel suprafața lucrativă.
Tot din această categorie, există și recipiente magnetizate. Acestea pot fi așezate fie pe frigider, fie pe orice spațiu metalic, iar în ele poți păstra literalmente orice: de la condimente până la agrafe sau hârtiuțe. Ce depozitezi în ele depinde de ține și de nevoile bucătăriei tale.
3. Folosește colțurile cât mai inteligent.
Mergi pe o temă cât mai rustică prin adăugarea unui colțar pentru fructele și legumele de care ai nevoie. De cele mai multe ori nu-ți pui toate fructele și legumele în frigider, așadar ai nevoie de un spațiu în care să le poți ține, fără a te încurca și complica prea tare.
Am întâlnit persoane care și-au făcut un spațiu de depozitare într-un dulăpior în care au încorporat și centrala, acesta fiind probabil cea mai bună idee, mai ales dacă ai centrală în bucătărie (ceea ce se și întâmplă de foarte multe ori).
Am mai găsit și această idee de rafturi suspendate făcute din saci de cartofi. În afară de faptul că arată extrem de frumos, mai și costă extrem de puțin…în orice caz mai puțin decât un suport similar din plastic.
O altă idee pentru aceste rafturi este amenajarea de spații pentru borcane. Deși am înțeles că în ziua de azi nu se mai fac dulcețuri sau murături, vreau să cred că asta se datorează faptului că nu avem suficient loc in care sa le mai punem și pe acestea. Cel mai probabil dacă ai vedea un loc gol și ai găsi un pic de timp liber, te-ai simți mai dornic să umpli spațiul.
4. Pungă de pungi...NU
Dacă ai o bucătărie mică, ultimul lucru de care ai nevoie este o pungă de pungi care să ocupe locul atât de prețios, ca să nu mai spunem limitat. Decât o pungă de pungi, mai degrabă am recomanda o cutie de pungi, ce se poate pune foarte ușor chiar și sub un scaun sau sub mobila de bucătăriei. Poate cea mai bună soluție ar fi totuși o pungă refolosibilă din material textil pe care să o porți în geantă, ori pe care să o poți pune foarte ușor în organizatorul de pantofi pe care ți l-am arătat mai sus. Aceasta ar fi soluția cea mai economică și mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
3. Mergi pe verticală
Știm că apartamentele din România nu sunt chiar atât de înalte, dar chiar și așa, alegând verticala că soluție de depozitare, poți salva spațiu prețios. Cu cât mai sus mergi, cu atât vei avea mai mult spațiu în partea inferioară. Ca în cazul unui dormitor mic, spațiul în care se vede podeaua și plinta, dă impresia de loc mai larg, mai larg și...mai spațios.
4. Decorează cât mai puțin
Nu spunem să nu decorezi deloc, doar să încerci să decorezi cât mai puțin pentru a lasă suficient loc pentru aparatură sau lucrurile de care ai nevoie la gătit. Elimină brizbrizurile. Locul lor nu este în bucătărie. Dacă vrei neapărat să decorezi, optează pentru piese care au totuși sens în bucătărie și care nu ocupă atât de mult loc. Prosoape drăguțe, obiecte de uz casnic…în ziua de azi, limitările țin numai de imaginația noastră.
5. Mobilă extensibilă
O masă extensibilă ar putea fi soluția perfectă pentru o bucătărie mică. Ne-am obișnuit să avem totul cât mai lipit de perete. O bucătărie clasică luată de la un magazin de mobilă, la care se adaugă o masă și câteva scaune. Toate acestea sunt sinucidere pentru o bucătărie mică.
Într-o bucătărie mică, totul trebuie să fie cât mai portabil și mai convertibil. Astfel, poate cel mai bine ar fi să optezi pentru niște scaune mici și rabatabile, lucru valabil și pentru masa din bucătărie.
Monello, aka mobilierinteligent.ro ar putea fi o soluție pentru tine. Mobila lor modulară, într-o continuă schimbare, poate reprezenta soluția salvatoare pentru o bucătărie mică. Aceasta este cam cea mai scumpă idee din tot cumulul nostru de idei mari pentru o bucătărie mică, dar și cea mai avantajoasă pe termen lung.
Dacă ai întrebări, sau sfaturi, te rugăm să comentezi mai jos, iar echipa noastră sigur va găsi un răspuns la toate nelămurire tale.
Phto Souce: www.apartmenttherapy.com, pinterest, www.theblissery.com, www.home-designing.com, mobilierinteligent.ro
Adaugă un comentariu