În general, avem destul de puțin timp la dispoziție. Nu este o știre senzațională și nici nu am descoperit apa caldă…este doar o realitate a zilelor noastre. De cele mai multe ori chiar și când avem un pic de timp liber ne gândim că cel mai bine ar fi să-i ducem pe cei mici afară ca să se aerisească și să se joace cu prietenii lor. Ce uităm în această acțiune destul de bine intenționată este că în acest fel nu petrecem timp efectiv cu copii, ba din contră. Nu spun că este ceva rău, doar că în unele zile ți-ai putea surprinde copilul cu ceva diferit, ceva mai personal care să mai și arate foarte drăguț.

Copiii vor să fie implicați în ceva, să simtă că de ei depinde ceva și că ei sunt cei ce au reușit să facă acel ceva. Mulți teoreticieni în științele educației au scris despre rolul lucrului manual și a lucrurilor palpabile pe care copiii le pot face. Acestea sporesc încrederea în sine și creează deprinderi de care copiii se pot folosi în viață de zi cu zi. Așadar, am încercat să ne implicăm copiii în activitatea de decorat și am venit cu câteva idei care ne-au făcut mândri atât pe noi, cât și pe copii.

Terarii în borcane

Cine ne-a urmărit știe cât de mult pot să ador borcanele. Înainte să exclamați „Nu din nou!” aflați că poți să faci un mic terariu la borcan. Un pic de orez, un pic de pământ de flori, niște pietre și câteva plăntuțe și poți să crezi ceva nemaivăzut împreună cu micuțul tău. Încurajează-l să aducă și câteva jucării pe care le poate incorpora în designul terariului. Murdăriți-vă, exersați și faceți-vă propria mini-lume de basm.

Partea cea mai bună este că, adăugând o plantă în terariu, s-ar putea chiar să vă ajute să-i învățați pe cei mici să devină mai responsabili și să aibă grijă de o vietate, asta înainte de a va cere un cățeluș sau o pisicuță.

5 decorațiuni pentru casă pe care le poți face împreună cu cei mici

Colaje amuzante

Aceasta este o metodă foarte bună de a-ți cunoaște copilul. Adunați împreună imagini, poze, litere, bucăți din reviste. Chiar nu există vreo limită sau vreo definiție pentru ce este bun sau rău în această idee. Faceți-vă ideile să se îmbrățișeze, mâzgăliți, desenați…orice este bine. Artă modernă și alta nu!

La sfârșit pentru a-l face să se simtă apreciat, ai putea chiar să înrămezi „opera”. O ramă de la Ikea, Pepco sau Jysk nu costă mai mult de 20 lei și astfel îți poți crea propriul tablou, numai bun de agățat în camera copilului.

5 decorațiuni pentru casă pe care le poți face împreună cu cei mici

Cum să faci o pușculiță

Învață-ți copilul să recicleze și să economisească. Tot ce vă trebuie este o sticlă de apă, un pic de hârtie colorată și multă imaginație. Fiul meu, de exemplu, a decis că el nu vrea o pușculiță porc, ci o pușculiță oaie, așadar, am folosit vată pentru a face lâna oiței și am vopsit apoi capacul cu negru. Pentru un plus de realism, poți adăuga ochi. Am cumpărat o pungă de „ochi lipicioși” și de atunci mai toate obiectele ne cam privesc, dar partea bună este că juniorul a început să mănânce mai multe legume și fructe.

5 decorațiuni pentru casă pe care le poți face împreună cu cei mici

Fructe amuzante

Dacă tot am pomenit de punga cu ochișori, nu pot să trec mai departe fără să vă zic de această idee: aranjamente cu ochi. Fructe, legume, pahare, poze…orice poate avea ochișori amuzanți. Ne-am distrat zile la rând, aplicând ochi mai tuturor lucrurilor din casă.

Pontul meu ar fi să-i ascundeți după ce ați terminat joacă, nu de alta, dar există șanse foarte mari să vă treziți cu ochi chiar și în mâncare, că să nu mai zic lipiți de mâini și picioare.

5 decorațiuni pentru casă pe care le poți face împreună cu cei mici

Jucării din șosete

Cu toții avem câteva șosete pe care nu le mai purtăm sau care au rămas mici. Cu un pic de vată, niște nasturi, o șosetă, ac și ață, poți crea viitoarea jucărie preferată a copilului tău. Nu trebuie să fie neapărat un animăluț anume…poate să fie orice. Ba chiar vă puteți crea împreună un animăluț propriu și personal. Din nou, cel mai important este să petreceți timp împreună și să vă distrați.

5 decorațiuni pentru casă pe care le poți face împreună cu cei mici

Sperăm că o să meargă ideile de mai sus și cu micuții tăi. Dacă le-ai încercat, nu ezita să le împarți cu prietenii tăi sau să ni le trimiți…nu obiectele, cu doar o poză cu ele. Ne-ar bucura extrem de tare să auzim că micuții s-au distrat și că ați petrecut o zi frumoasă împreună.

Photo: allparenting.com, marthastewart.com, pgeveryday.com, babble.com