În spațiul Bucureștean au apărute în ultimul an câțiva artiști, fie ei designeri, arhitecți sau chiar designeri grafici din ce în ce mai talentați și mai recunoscuți pe piață românească și internațională. Este și cazul celor de la 441 Design Studio, pe care îi știam mai ales de la o mai veche colaborare cu cei de la design your corner. Știam că fac de toate, de la design de interior si de produs, până la web and graphic design, branding, paper and string art, ilustrații...you name and they'll do it. După interviul cu Ramona Bejan, care a avut amabilitatea să ne recomande acest studio de design, a devenit mai mult decât clar că cei de la 441 trebuiau musai vizitați și luați la întrebări în legătură cu talentele lor.
 

1. Începem cu începutul: 441 Design Studio. De ce 441 și cine sunt mințile luminate de puterea creatoare din spatele acestui studio de design?

Povestea a început destul de natural, 4 prieteni arhitecți și graphic designeri puși pe treabă. Fiecare dintre noi lucram la proiecte proprii foarte variante și era evident că avem ceva în comun ca stil. Când am luat decizia să începem un Studio de design împreună ne-am mișcat foarte repede și numele a venit singur la noi. 4 for 1 Design – cei 4 muschetari ce lucrează împreună pentru a crea un pic de frumos.

Cei patru oameni din spatele, fața și lateralele brandului, dacă vrei :) .

Povestea noastră este cu muschetari, balauri și prințese, contemporani bineînțeles, dar cu puteri magice. Asta se găsește în primul rând în nume, 4 for 1 Design – Patru pentru unu și unul pentru toți. Suntem 4 oameni în spatele brandului, diferiți dar împreună. Acum face sens, nu?

Suntem 3 arhitecți și un graphic designer, (Anca, Alina, Octavian și Șerban), și ne place să spunem că acceptăm provocări cât mai nebunești. Ne-am dat seama pe parcurs că nebunia noastră este diferită de nebunia altora și de aici încep poveștile funkie despre clienții noștri. Dar vă povestim mai târziu despre asta.

Dar hai să prezentăm și echipa, în ordinea numerelor de pe tricou:

Anca – Arhitect – implicată cât de poate de mult în asociații internaționale de profil dar nu numai. Pasionată de cam toate domeniile pe care profesăm ca Studio – și nu pentru că îi e greu să se decidă. Una peste alta își dă cu părerea peste tot și face ea ce face ce face și o nimerește.

Alina – Arhitect – illustrator în tinerețe cu fani și toate cele. Nici ea nu a stat prea aproape de arhitectură ca profesie și s-a jucat mult cu pixul pe hârtie până când a încetat să mai caute „acel” domeniu stabil. Și ea este peste tot prin proiecte, dă din mânuțe și face repede „frumos”.

Octavian – Arhitect Șef – cel mai experimentat dintre noi în acest domeniu mult studiat. Mereu cu ștampilă la purtător și nu îl ultimul rând ruletă. Are răbdare multă și îi place să între în detalii tehnice, partea făină fiind că le și poate explică pe înțelesul tuturor.

Șerban – Graphic designer – super multă experiență prin agenții de publicitate. Vorbește des în abrevieri pe care numai cei din corporații le știu, dar e ok ne-am obișnuit. Ori începe el să renunțe la ele, ori începem noi să le învățam. E un fel de Web Guru, Pixel lover și mereu cu ceva de spus.


 

2. În afară de o echipă foarte reușită, ce face acest studio atât de special și diferit de celelalte?

Suntem altfel pentru că suntem foarte diferiți între noi. Se simte asta în fiecare proiect, fiecare are stilul lui, iar în momentul în care ne întâlnim la mijloc iese acel ceva al nostru, foarte personal, foarte 441.

Cred oricum că cel mai mare atu este Cubăl, un cățel Akita Inu alb minunat, care de câteva luni încoace ne face fiecare zi mai frumoasă. Știu sună ciudat, dar ne ajută să ne relaxăm și să ne mai tragem sufletul după ședințe/predări și toate cele.

Contează foarte mult pentru noi faptul că suntem foarte relaxați la birou, ne-am creat acel colțișor de rai al nostru, unde ne distrăm tare mult, am ajuns să stăm cu ușă închisă pentru că râdem mult și mai avem alți colegi de birou).
 

3. Divulgare de secrete și de muze colorate - care este sursa principală de inspirație?

Ne inspirăm din orice, niciodată nu știi de unde sare iepurele. Încercăm să călătorim mult, adunăm tot felul de lucruri vechi și noi, foi cu texturi, uneori ne surprindem și pe noi când stăm și ne minunăm toți la câte o bucată de hârtie sau orice mărunțiș.

Nu vrem să devenim chiar siropoși dar e clar că inspirația noastră se trage și din lungile și minunatele discuții pe care le avem. Suntem prieteni înainte de toate și vorbim verzi și uscate, de multe ori vin și idei la un pahar de vin, lucru cunoscut de altfel.
 

4. Profilul clientului 441 Design Studio: există un client-tip sau un public țintă pentru creațiile 441 Design Studio?

Oamenii dispuși să învețe, oamenii iubitori de frumos dar mai ales curajoși. Take a leap of faith, for Christ sake! E nevoie de puțin curaj când discutăm de design, asta îl face unic.


 

5. Care este părerea voastră despre designul românesc? Vreun designer român preferat?

Designul românesc este frumos! Poate încă timid uneori dar e clar că se mișcă. Sunt mulți oameni care ne plac și respectăm foarte mult munca tuturor colegilor de breaslă.

Primii care ne vin în minte ar fi: Dragoș Motica cu UbiKubi, Graphomat – super fragezi pe piață, dar fac lucruri super, LAMA Arhitectura – se știe, Corvin Cristian – un stil ușor de recunoscut, Angela Ciobanu – arhitectura la scară mică, LOOT – oameni curajoși cu inițiative, simțim că avem multe în comun, iar lista continuă, pe toate domeniile. Sunt mulți oameni talentați în jurul nostru și asta nu poate decât să ne bucure.
 

6. Credeți că există un stil românesc actual/contemporan de design? Prin ce se definește în opinia voastră?

S-a remarcat foarte mult stilul tradițional românesc adus în contemporan, sperăm foarte mult să se termine acest trend cât mai curând.

În rest vedem că este această combinație de industrial și stil nordic ce a fost foarte bine asimilată de piață. Și noi suntem pe principiul less is more și ne bucurăm să vedem că lumea adopta acest stil.
 

7. Astăzi putem să găsim design românesc în casele oamenilor?

Dacă discutăm de procente, nu stăm foarte bine, însă este clar că începe să aibă căutare. Încă există reacția „ Wa! Asta e făcută de un român? Foarte tare!” și atunci cumpără. Ne mulțumim și cu asta.
 

8. Ce v-ar plăcea să vedeți în apartamentele noastre de toate zilele în materie de design, în afară de produse 441 Design Studio, desigur?

  • Alb.
  • Culori. Maroul și portocaliul nu intră în această categorie și nu, nu se asortează cu orice.
     

9. Sunt obiecte de design pe care le putem folosi pentru a da savoare unui apartament? Din creațiile 441 și nu numai, care ar fi alegerile voastre pentru a da personalitate unui apartament?

Accesoriile de mobilier. Mânere, picioare, lucruri mărunte care poate nu păr așa importante. Suntem de părere că aduc acel ceva la care nu te aștepți. Urmează să lansăm un nou brand ce va avea că focus și acest tip de stilizare.

Personalitatea unui spațiu vine și din obiectele cu poveste. Obiect vintage sau nu, trebuie să vorbească de la sine, fără introducere.

10. Care credeți că este obiectul aproape nelipsit din casele românilor pe care l-ați înlocui cu mare drag? (hint: pești de sticlă, carpete, culoarea galbenă sau portocalie a pereților, etc)

Am zis mai devreme de portocaliu și maro. Cât despre pești de sticlă și carpete a trecut timpul lor și am intrat într-o nouă eră: gresia maro, băile albastre, jaluzelele verticale, tavanele false, excesul de zel în privința scafelor cu sporturi.
 

11. Ca notă de final cerem o destăinuire - la ce lucrați în momentul de față și care sunt proiecte viitoare?

Am lucrat foarte mult la diverse activări și instalații pentru festivaluri din România, a fost ceva nou și foarte fun.

Tot în perioada asta am finalizat câteva proiecte cu ministerul Finanțelor Publice (proiectul "Transparența bugetară" pentru care noi am făcut partea de branding, site si animație). Deși am fost sceptici la început să lucrăm pentru o instituie de stat, a fost pentru noi o surpriză foarte plăcută să vedem că există oameni cu intenții faine și coerente. Propunerea de a aduce „transparența bugetară” a venit de la ei și ne-a făcut plăcere să îi susținem prin proiecte grafice care să ilustreze ideile lor.

Mult timp îl delegăm către noul brand de Home & Deco pe care vrem să îl lansăm cât de curând. Durează de ceva timp însă nu am vrut să o luăm pe scurtătură, avem un standard și vrem că viitorii clienți să simtă asta.

Dacă v-am convins și vreți să-i vizitați pe cei de la 441 design studio, îi găsiți pe str. Arcului, nr. 26, et. 1, ap. 3, sau pe 441designstudio.com