Acum că situația economică pare să se mai fi liniștit și pe plaiurile mioritice, asistăm încă de la începutul lui 2015 la o creștere semnificativă și un oarecare avânt în domeniul imobiliar. Așa cum specifică și analiștii, frica încă mai există, dar odată cu relansarea programului Prima Casă, românii își iau inima în dinți și se încumetă să-și cumpere încă o dată case sau apartamente. Având în vedere că recensământul a scos la iveală faptul că în medie suprafața locuibilă în România este sub 21 m2 (cu 15m2 sub media europeană), se estimează că în 2016, numărul dezvoltărilor și implicit al persoanelor în căutare de locuință va crește semnificativ.

2016 - anul revenirii pieței imobiliare

Mulți vor spune că 2015 a fost anul revenirii și învierii pieței, dar, cel puțin pentru Sibiu, dar și pentru restul României, a fost mai degrabă anul tatonărilor.

Investitorii au reapărut, dezvoltarea imobiliară a reînceput, iar asta se resimte, numai aruncând un ochi la statistica împrumuturilor solicitate pentru Prima Casă în 2015, care, față de anul precedent, semnalează o creștere cu 10% a aplicațiilor valide, în curs de soluționate sau soluționate.

In 2016 și in 2017, analiștii preconizează o creștere cuprinsă între 5 și 10% a cererilor, deci pe fondul creșterii acesteia, anul 2016, ar fi anul cel mai bun pentru a investi în imobiliare la un preț accesibil.

de ce sa investim in imobiliare Wolf Imobiliare

De ce? Nimic mai simplu. Pentru că momentan  prețurile sunt relativ scăzute, atât pentru terenuri cât și pentru materialele de calitate folosite în construcție. Ne raportăm la momentul de dinainte de criză, la perioada de boom imobiliar. Dacă dezvoltatorul nu dorește să facă rabat la calitate, atunci va fi forțat să crească prețul, ceea ce înseamnă că în 2017 veți plăti chiar cu până la 20% mai mult (depinzând de zonă) față de anul în curs.

Blochez banii?

Nici nu știu de câte ori nu am auzit acest argument pentru a nu investi în oricare ar fi domeniul de investiție. Investind în imobiliare nu blochezi o sumă de bani, ci o protejezi. Este vorba de o investiție pe termen lung de care poți profita atât tu, cât și urmașii tăi, iar asta nu este niciodată în pierdere, mai ales într-o perioadă de creștere economică că aceasta.

Dată fiind cultura românească ce se bazează foarte mult pe proprietate (INSOMAR-ul estimează că 97% din totalul populației adulte este proprietară), orice investiție imobiliară va putea fi valorificată la nevoie, fie prin închirierea spațiului, fie prin vânzarea acestuia.

Atenție însă unde vă faceți investițiile. Dacă este vorba de apartamente, alegeți un apartament nou, iar dacă vorbim de teren, verificați absolut toate studiile geologice, precum și planul zonei.

De ce nu investim în aur, titluri de stat sau acțiuni?

Aurul este cunoscut pentru caracterul sau speculativ. Prețul aurului nu a fost niciodată influențat de o nevoie adevărată sau de o lipsa a prețiosului material, ci mai degrabă de jocuri de putere și de evoluția sau involuția tehnologiei. În ultimii ani, mai mulți investitori extrem de puternici și-au retras sprijinul oferit metalului prețios, orientându-se spre alte active.

Investiția în aur poate fi făcută atât în lingouri cât și în bijuterii, dar asta nu înseamnă că ambele variante sunt la fel de profitabile. La începutul crizei, mii de români s-au trezit cu banii blocați în bijuterii pe care nu le mai puteau vinde, așadar, s-au văzut forțați să vândă sub prețul normal al aurului și uneori sub prețul de cumpărare. Prețul unei bijuterii nu este dat numai de calitatea aurului folosit, cât și de modelul piesei, iar un model care nu mai este de actualitate va diminua prețul bijuteriei și va forța investitorul să topească aurul și să vândă materia primă, din nou la un preț sub cel al pieței.

de ce sa investim in imobiliare Wolf Imobiliare

Acțiunile, pe de altă parte, oricât ar părea de sigure, se bazează pe firma care le-a propus, iar dacă nu ești un jucător experimentat la bursă, posibilitățile de câștig scad considerabil. Când vine vorba de acțiunii, trebuie pe de-o parte, să știi când să spui “stop” și să ieși, sau, pe de altă parte, ar trebui să fii conectat la tot ce înseamnă bursă, industrii și piață. Pentru a câștiga la bursă, ar trebui să ai câteva surse și cunoștințe sigure din diferitele industrii. Desigur, există mereu și posibilitatea norocului, dar nu aș paria cu economiile de o viață într-un joc cu niște cărți pe care nu le cunosc.

Din iunie 2015, o altă formă de investiții adesea vehiculată printre specialiști, este cumpărarea de titluri de stat. Scoase parcă de la naftalină de Ministerul Finanțelor, acestea reprezintă o alternativă sigură la restul investițiilor…o alternativă lentă și sigură.

In cazul titlurilor de stat, retragerea investiției se poate face abia după 2 ani, iar dobânda este sub 2% pe an, o dobândă care nu se pierde la retragerea înainte de termen și nu se impozitează...dobânda nu, dar câștigul se impozitează conform normelor în vigoare. O extrem de mare diferență între titlurile de stat și depunerea banilor într-un cont nu este. Un depozit pe o sumă egală cu valoarea nominală a unui titlu de stat, pe o perioada similară (2 ani) va rezulta într-un câștig asemănător după aplicarea taxelor și reducerilor, unde mai pui că pentru o dobânda sub 2%, poți opta pentru un depozit simplu pe un an, care ar prezenta mult mai puține riscuri. In mare, ambele investiții nu duc la o creștere semnificativă a banilor depuși, dar au garanția siguranței.

Ca un exemplu, pentru o depunere de 26.000 de euro (prețul mediu al unui apartament 2 camere în Sibiu) va rezulta la data scadentă, o dobândă de maximum 1.600 euro (plus minus 150 euro, în funcție de banca aleasă sau de tipul de investiție). In cazul soluției imobiliare, la un calcul simplu, făcut pentru o chirie de numai 180 euro pe lună, la sfârșitul celor 2 ani, veți fi încasat peste 4.300 euro. O diferență de peste 2.700 euro ce se va simți în buzunarul dumneavoastră. La aceasta sumă, daca mai adăugam și creșterea de 10% a prețului apartamentului preconizata de specialiști, mai punem încă 2.600 euro și ajungem la un profit de aproximativ 7.000 de euro. Așadar, la o simplă comparație aur, depozit bancar, titlu de stat sau investiție imobiliară, soluția imobiliară câștigă detașat.

Dacă vă gândiți să investiți în imobiliare în Sibiu, WOLF Imobiliare vă stă la dispoziție cu apartamente noi, construite la cea mai bună calitate, fără a face rabat la calitate. Programați o vizionare chiar acum!