Decizia de a-mi lua un apartament a fost printre cele mai grele din viața mea. Mi-am luat inima în dinți și dosarul Prima Casa în mâini și am purces. Dacă am crezut că procedurile băncii vor fi partea cea mai grea, ei bine, m-am înșelat amarnic. Partea cea mai dificilă a fost găsirea apartamentului, mai ales că acum nu mai era vorba de un loc în care stăteai maxim 3 luni și apoi plecai.
Iată câteva detalii la care să fii atent când cumperi un apartament.
1. Apropierea de obiective (punctele importante din viața ta)
Prima dată am găsit un apartament de vanzare extrem de aproape de muncă, însă foarte departe de centrul orașului, ceea ce însemna reducerea orelor de alergat și de stat cu amicii. În mare, atunci când alegi o casă, ar trebui sa ai cele 4 puncte pe care să le bifezi:
- Prieten(a)
- Munca
- Mama
- Locul tău preferat
Cumva, apartamentul ar trebui să fie intre aceste patru puncte, eventual la distante egale de fiecare dintre ele. Vrei un loc în care să nu-ti fie frică să ieși noaptea și să fie cât mai liniștit posibil, așa că verifica un pic cazierul străzii pe care urmează să te muți.
2. Detaliile exterioare
Ca și în articolul cu chiria, detaliile exterioare pot indica starea apartamentului. Fisurile pot fi ascunse de izolație, dar nu și pe interior. Verifică anul contracției și riscul seismic, că să fii cât mai sigur că la un eventual cutremur nu te vei trezi cu vecinii peste tine.
3. Materialele de construcție ale blocului
Caută un bloc construit cu materiale de calitate. De exemplu, cărămidă este un izolant termic mult mai bun decât BCA-ul. Verifică pereții să fie cât mai plini și cere detalii privind orice fel de modificare adusă apartamentului.
4. Cum se ține apartamentul
Un apartament întreținut înseamnă mai puțini bani de cheltuit. Prize, întrerupătoare, instalații electrice și sanitare, ai vrea să le verifici numaidecât înainte de a lua o decizie. Înlocuirea acestora costă timp și mulți bani, că să nu mai spunem că ti-ar putea întârzia mutarea cu luni de zile. Un bloc nou, cumpărat direct de la dezvoltator, te-ar scuti de astfel de probleme și ti-ar face mutarea mult mai rapidă. O alta soluție ar fi un apartament la gri, care neavând finisajele va fi mult mai ușor de aranjat decât un apartament normal, dar și asta depinde de la caz la caz.
Parchetul poate fi înșelător. Uita-te în orice colț suspect și descoperă problemele înainte de a deveni problemele tale. Cel mai bine ar fi să convingi un expert să te însoțească atunci când îți cauți o casă. Dacă o faci când vine vorba de mașini, cum să nu o faci când e vorba de casa ta?
5. Pereți portanți…
Daca nu-ti spune nimic aceasta denumire, nu te speria. Nici eu nu știam ce sunt, până nu am aflat că acești pereți preiau o parte din sarcinile puse de greutatea proprie a clădirii, că este imposibilă dărâmarea sau modificarea lor și că este sugerată o structura pe grinzi. Am vrut să dărâm o debara și să o fac prelungire a bucătăriei, dar am aflat că aceasta mutare era imposibilă datorită structurii blocului. Ochii văd, inima cere, dar structura zice nu și la fel ar trebui să faci și tu dacă vezi prea multe schimbări la planul inițial.
6. Actele
Nu te sfii să verifici actele. Suprafața imobilului, anul de construire, eventuale creanțe și datorii…trebuie avută mare grija la aceste detalii. Cum este vorba de destui bani, încrederea este un lux pe care ar fi mai să nu ti-l asumi. Poate chiar ar fi bine să ceri serviciile unui notar care să-ți verifice un pic situația imobilului.
7. Etajul - Parterul și ultimul etaj la coada clasamentului
Eu le-aș spune nu. Mai mereu umiditatea este la ea acasă pe aceste etaje și este destul de greu să-și menții apartamentul cât de cât uscat. Înainte de a te hotărî să iei un apartament la ultimul etaj, verifică de mai multe ori acoperișul blocului, ba chiar ai putea face un test aruncând câteva galeți de apă pentru a vedea cum se comportă la cantități însemnate de precipitații. Am amici care stau cu o găleată în mijlocul sufrageriei și se uita cu emoții la prognoza meteo…si nu cred că vrei să fii și tu la fel.
Pe de altă parte, în cazul în care ghena este în interiorul blocului, parterul va avea mereu vizitatori distinsi cu opt piciorușe și cu apetit de mâncare proaspătă.
8. Facturi
Spionează-ți un pic vecinii, pune întrebări, vezi cam cât te-ar costa întreținerea, factura la căldura, cam care ar fi pierderile blocului și alte costuri și numai după ce ai toate aceste răspunsuri ia o decizie. Un bloc cu un consum însemnat de apă sau de electricitate are niște probleme, pe care nu are rost să le plătești tu, mai ales că mai mult ca sigur ai deja de plătit un împrumut în banca.
9. Apometre, repartitoare, racordări și centrale
Nu te bucura prea tare de centrală sau de câteva imbunătățiri la baie. Unii proprietari cresc prețul exagerat de mult pentru dotări de tipul centrală, termopane sau soba. Nu te lăsa prea impresionat de astfel de adaosuri, iar dacă există, verifică-le foarte bine actele și reviziile. În cazul termopanelor și ușilor vezi să nu fie prea uzate și să izoleze cât mai bine. Aceste detalii trebuie verificate de la primul pas pus în respectivul apartament, pentru a scuti orice fel de neplăcere.
10. Lumina naturală
O locuință cu deschidere spre sud înseamnă mai multă lumina și o factură de electricitate mai mică. Nu uita să-ți aloci timp pentru a schimba tot ce înseamnă contract făcut pentru apartamentul tău. Alocă-ți măcar doua zile pentru asta, de preferința înainte de a începe aranjarea apartamentului.
Verifică încă o dată apometrele și repartitoarele, mai aruncă un ochi odată la facturile apartamentului, pune-ti pe hârtie toate cheltuielile posibile si, dacă totul e ok, bate palma. Apoi fă dansul victoriei în noul tău apartament.
Pentru cei din Sibiu, sau ce care vor să se mute în Sibiu, Wolf Imobiliare vă pune la dispoziție o serie de apartamente de 2 și de 3 camere, de vânzare la gri, valabile și prin Prima Casă.
Sper că te ajută cu ceva aceste informații. Pentru mai multe detalii și întrebări, nu ezita să ne scrii!
Adaugă un comentariu